Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε για πρώτη φορά πώς και γιατί θεωρεί ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε από τα ζώα σε ανθρώπους μέσω ενός «ατυχήματος» στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
Σύμφωνα με την αναφορά που επικαλούνται οι Financial Times, αναλυτές υπηρεσίας που δεν κατονομάζεται πιστεύουν πως με δεδομένη την επικίνδυνη φύση της επιστημονικής πρακτικής στο εργαστήριο της Γουχάν σε συνδυασμό με την έλλειψη δικλείδων ασφαλείας, το ινστιτούτο είναι μάλλον η πιθανότερη πηγή της πανδημίας.
Παρ' όλα αυτά, στην ίδια αναφορά άλλες υπηρεσίες δεν μοιράζονται την ίδια άποψη, παραμένοντας βέβαια λιγότερο «σίγουρες» για τις δικές τους υποθέσεις. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών θεωριών, «η δημοσίευση της αναφοράς είναι πιθανό να υποδαυλίσει την έντονη αντιπαράθεση για το κατά πόσο η Κίνα - και ακόμα και οι ΗΠΑ που χρηματοδότησαν έρευνες στο εργαστήριο της Γουχάν - φέρουν ευθύνη για την πανδημία» σχολιάζουν οι FT.
Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν ο Άντονι Φάουτσι, Επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων, καταθέσει στο Κογκρέσο, όπου αναμένεται να δεχτεί πιέσεις για τους λόγους που ενέκρινε επιχορήγηση 600.000 δολαρίων μιας επικίνδυνης έρευνας για τους κορωνοϊούς στην Γουχάν.
Στην αναφορά σημειώνεται: «Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η έρευνα στο Ινστιτούτο της Γουχάν περιελάμβανε τον ιό Sars-Cov-2 (που προκαλεί τη νόσο Covid-19) ή κάποιον κοντινό ιικό «πρόγονο», αυτοί οι αναλυτές σημειώνουν πως είναι πιθανό ερευνητές να εκτέθηκαν άθελά τους και εν αγνοία τους στον ιό, χωρίς να καταγράφουν την αλληλουχία εν μέσω πειραμάτων ή δειγματοληψίας, με πιθανό αποτέλεσμα να μολυνθούν είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα». Αυτό θα εξηγούσε γιατί τίποτε συναφές με τον Sars-Cov-2 δεν ταυτοποιήθηκε μεταξύ των δειγμάτων κορωνοϊού στο εργαστήριο της Γουχάν.
Όπως τονίζεται πάντως, χωρίς την συνεργασία του Πεκίνου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βασίζονται εν πολλοίς σε έμμεσα στοιχεία για να στηρίξουν τις υποθέσεις τους. Η Υπηρεσία που δεν κατονομάζεται θεωρεί πως ένα ατύχημα συνέβη στο εργαστήριο της Γουχάν, εξαιτίας του τύπου της έρευνας που διενεργούσαν εκεί επιστήμονες, αλλά και του γεγονότος πως κάποια από τα πειράματα γίνονταν με σχετικά χαμηλά επίπεδα βιο-ασφάλειας.
Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει πως τρεις ερευνητές του εργαστηρίου της Γουχάν, είχαν ασθενήσει το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα Covid.
Ωστόσο στην αναφορά ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα για την αφετηρία της πανδημίας. Αρκετές υπηρεσίες εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο ιός πιθανότατα μεταπήδησε στους ανθρώπους απευθείας από ζώα, επισημαίνοντας πως η Κίνα δεν φάνηκε να έχει κάποια «προειδοποίηση» για την εξάπλωση μιας νέας νόσου. «(Αυτοί οι αναλυτές) θεωρούν λιγότερο πιθανό κάποιος εργαζόμενους εργαστηρίου να μολύνθηκε ακούσια ενώ συνέλεγε άγνωστο ζωικό δείγμα, από κάποια μόλυνση μεταξύ αναρίθμητων κυνηγών, αγροτών, εμπόρων και άλλων που έχουν συχνή και φυσική επαφή με ζώα».
Με πληροφορίες από Financial Times