Φρούτα της θάλασσας

Φρούτα της θάλασσας Facebook Twitter
ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΕΡΙΓΑΚΗ
0

Τιβγάζει η τράτα την Καθαρά Δευτέρα;

Όλωντων ειδών τα οστρακοειδή (στρείδια,κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, καλόγνωμες,σωλήνες, πίνες και τα συναφή), μαλάκια(χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχοχτάποδα-ένα είδος μπασταρδεμένου χταποδιού-και θράψαλα) και βέβαια, γαρίδες,καραβίδες, αστακούς και αστακοκαραβίδες. 

Απόπού έρχεται όλος αυτός ο θησαυρός;

Ταόστρακα από συγκεκριμένες καλλιέργειες(Χαλάστρα Θεσ/νίκης και Σαρωνικός).Φημισμένη, όμως, για τα κυδώνια και ταχτένια της είναι η Καλλονή της Λέσβου.Όσο για τις καλύτερες γαρίδες, από τηνΚάλυμνο, τις Κυκλάδες και το βόρειοΑιγαίο.

Πώςμπορώ να ξεχωρίσω τα φρέσκα από τακατεψυγμένα;

Απότην ετικέτα. Αν δεν γράφουν χώρα προέλευσηςκαλό είναι να αποφεύγονται, εκτός ανέχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τον ψαράκαι τον εμπιστευόμαστε. Γενικά, όμως,χρειάζεται προσοχή και έμπειρο μάτιακόμα και στις ταβέρνες, γιατί δεν είναιεύκολο να καταλάβει κανείς τις διαφορές. 

Ποιαείναι τα καλύτερα;

Ορισμένασπάνια είδη. Όπως η γάμπαρη (γαρίδα μεσκούρες γραμμώσεις) που έρχεται από τονΠλαταμώνα και τον Αμβρακικό ή η κόκκινηγαρίδα της Πήλου που είναι απίστευτηνοστιμιά. Ειδικά η τελευταία θέλειπροσοχή για να μην έχει μαύρα ή λευκάστίγματα και να μην έχει αποκολληθείτο κεφάλι.

Υπάρχεικάποιο κόλπο για τα όστρακα;

Τοπρώτο και καλύτερο είναι να είναικλειστά. Ακόμα και αν είναι κάποιοανοιχτό, πρέπει να φαίνεται κίνηση (αντο κουνήσουμε ή ρίξουμε μια σταγόναλεμόνι και δεν κλείνει σημαίνει ότιυπάρχει πρόβλημα). Και βέβαια, ηχαρακτηριστική μυρωδιά από το ιώδιοτης θάλασσας. 

Ποιοςείναι ο καλύτερος τρόπος για το ψήσιμο;

Ταόστρακα χρειάζονται ελαφρύ άχνισμα στοφούρνο για 6-7 λεπτά, ενώ τα χτένιατρώγονται καλύτερα με μια κουταλιάανάλατο βούτυρο. Τα καλαμαράκια, αντίθετα,θέλουν τηγάνισμα σε καυτό λάδι για 1-2λεπτά (προσοχή, πρέπει να αφαιρεθεί ηπέτσα που είναι πιο βαριά).

Γιατίορισμένες φορές είναι σκληρά;

Γιατίδεν έχει γίνει η σωστή προετοιμασία: Τοχταπόδι θέλει καλό παραγούλισμα μέχρινα στρογγυλέψουν οι άκρες του. Όσο γιατα καλαμαράκια, συγχέονται συχνά με ταθράψαλα (με έντονο καφέ χρώμα) που είναισκληρά και κάνουν για μαγείρεμα και όχικαι για τηγάνισμα.

Πεςμου κάτι που δεν ξέρω...

Ανκάνεις ένα κλικ στο www.psaradiko.grή αν τηλεφωνήσεις νωρίς, μπορείς ναέχεις τα ψάρια και τα όστρακά σου στοσπίτι σου με deliveryαυθημερόν.

Ειδικάτα όστρακα καθάρισέ τα απ' έξω από τηνάμμο και, όταν τα ανοίγεις, κράτησέ ταπαράλληλα με το έδαφος για να μη χύσειςτο θαλασσινό νερό.

Ομόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις ταχταπόδια από τη μελιδόνα (πιο σκληρή)είναι η διπλή σειρά από βεντούζες πουέχουν τα πρώτα.

Ταχταπόδια πρέπει να είναι γκρι ή λευκά(ποτέ κόκκινα ή βυσσινί) και τα καλαμαράκιαπρέπει να έχουν την πέτσα τους άθικτηγια να είναι φρέσκα.

Ομόνος τρόπος για να μην πετούν τακαλαμαράκια στο τηγάνι είναι να αφαιρέσειςτο μάτι και το δόντι και να τα αλευρώσειςκαλά μέσα και έξω.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ