Το 1955 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Το 1955 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ Facebook Twitter
0

«Ξυπνώντας το ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου του 1928, ασφαλώς και δεν σχεδίαζα να φέρω επανάσταση στην ιατρική, ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιοτικό, τον πρώτο φονέα, δηλαδή, βακτηρίων. Τώρα, όμως καταλαβαίνω ότι ακριβώς αυτό έκανα τότε».

Τα λόγια αυτά, τα έγραψε καιρό αργότερα μετά την ανακάλυψη των θαυματουργών ιδιοτήτων της πενικιλίνης, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, βιολόγος και φαρμακολόγος . Στα χρόνια εκείνα είχε τη φήμη ενός ευφυούς ερευνητή, αλλά μαζί κι απρόσεχτου και ξεχασιάρη και ακατάστατου.

Το πώς έφτασε στη μεγαλύτερη και σωτήρια ανακάλυψη του 20 αιώνα, όμως, το οφείλει ακριβώς σε αυτά τα τρία ελαττώματα του. Συνήθιζε να ξεχνά καλλιέργειες μικροβίων, συνήθιζε να αφήνει το εργαστήριο του ακυβέρνητο από τάξη και συνέπεια και εκείνον τον Σεπτέμβρη επιστρέφοντας από διακοπές, συνειδητοποίησε ότι μερικά δισκία καλλιεργειών μικροβίων είχαν μουχλιάσει. Αποφασίζει να τα πετάξει μέσα σ’ ένα δοχείο με απορρυπαντικό. Λίγο αργότερα, όμως, θέλει να δείξει σε έναν επισκέπτη πάνω σε τι ακριβώς εργαζόταν.

Το 1955 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του "TIME" της 15ης Μαΐου του 1944 ήταν αφιερωμένο στον Δόκτορα Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Χρόνια αναζητούσε μία θεραπεία που θα έφτανε εκεί που αδυνατούσαν τα κοινά αντισηπτικά, κάτι που θα έσωζε τους στρατιώτες από τις μολύνσεις των τραυματισμών στο μέτωπο, όμως, οι έρευνες του απορρίπτονταν ως δαπανηρές.

Εκείνη την 28η Σεπτεμβρίου που έψαχνε να ανασύρει μέσα από το απορρυπαντικό όσα δισκία είχαν διασωθεί την προσοχή του τράβηξε μία περιοχή γύρω από τα μουχλιασμένα σημεία. Φαινόταν ελεύθερη από βακτήρια και τότε ο Φλέμινγκ ήταν που αποφάσισε – από απλή περιέργεια, όπως θα εξομολογούνταν χρόνια μετά – να απομονώσει ένα δείγμα, να το ταυτοποιήσει ως τον μύκητα του γένους πενικίλιο και να ανακαλύψει τη βακτηριοκτόνο δράση αυτού που ονόμασε πενικιλίνης.

Παρά το ότι τεκμηρίωσε την επίδραση της πενικιλίνης σχεδόν σε όλα τα «θετικά κατά Γκραμ» παθογόνονα, παρά το ότι έναν χρόνο μετά δημοσίευσε την ανακάλυψή του στο περιοδικό British Journal of Experimental Pathology, ο Φλέμινγκ δεν κατάφερε να κεντρίσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και πολύ περισσότερο των αμερικανικών και βρετανικών κυβερνήσεων,

«Εχθρός» της σπουδαίας ανακάλυψης του ήταν ο χρόνος και το χρήμα: ήταν δύσκολο να παραχθεί πενικιλίνη σε μεγάλη ποσότητα και η διαδικασία είχε τεράστιο κόστος.

 

Το 1955 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ Facebook Twitter

 

Το έργο του ολοκληρώθηκε από δύο άλλους επιστήμονες, τον Έρνστ Τσέιν και τον Χάουαρντ Γουόλτερ Φλόρεϊ, όταν αμερικανικές και βρετανικές φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν τη μαζική παραγωγή πενικιλίνης, απαραίτητης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτεταμένων τραυμάτων των στρατιωτών.

Μνημειώδης η φράση του επιστήμονα το 1945 που τιμήθηκε, μαζί με τους Τσέιν και Φλόρεϊ, με το Νόμπελ Ιατρικής - «Η φύση τη δημιούργησε (την πενικιλίνη). Εγώ απλώς τη βρήκα» - μνημειωδέστερη η απάντηση του, όταν μετά την ανακάλυψη, τον ρωτούσαν πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το κρύωμα, πιστεύοντας ότι θα πάρουν κάποια περισπούδαστη απάντηση.

«Μια γερή γουλιά ζεστό ουίσκι, λίγο πριν κοιμηθείς. Δεν είναι πολύ επιστημονικό, το ξέρω, αλλά βοηθάει». Αυτό από τον άνθρωπο, που άλλαξε για πάντα την ιατρική και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, ανοίγοντας δρόμους για την αντιμετώπιση δεκάδων ασθενειών και την παρασκευή αντιβιοτικών ευρέως φάσματος.

Πεθαίνει το 1955, από καρδιακή προσβολή, στο σπίτι του στο Λονδίνο. 

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ