Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, του πιο αγαπημένου -και αμφιλεγόμενου- κωμικού του σινεμά

Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, του πιο αγαπημένου -και αμφιλεγόμενου- κωμικού του σινεμά Facebook Twitter
Τον συγκρίνουν συχνά με τον άλλο μεγάλο «σιωπηλό» κωμικό, τον Buster Keaton, ωστόσο, οι fans του έχουν πολύ εύστοχα παρατηρήσει ότι ο Keaton ήταν πιο κυνικός όταν έπαιζε, ενώ ο Chaplin έδειχνε μεγάλη αγάπη στους συναισθηματισμούς και το πάθος.
0

Ο Charles Spencer Chaplin γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 σε μια φτωχή οικογένεια στο Λονδίνο. Οι γονείς του, Hannah Chaplin και Charles Chaplin SR ήταν διασκεδαστές σε βραδινά μαγαζιά. Έκανε το ντεμπούτο του το 1894, όταν ήταν ακόμη παιδί.

Τα πρώτα χρόνια ζωής του τα πέρασε με τη μητέρα του -που δεν είχε κανένα εισόδημα- και τον αδελφό του στο Kennington. Ο πατέρας τους δεν παρείχε καμία στήριξη στα παιδιά του, αναγκάζοντας τον Charlie Chaplin να σταλεί στο πτωχοκομείο στην ηλικία των επτά ετών.

Ήταν γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής των ταινιών του, αν και ο ίδιος τις κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό. Είχε πει κάποτε ότι η αποκάλυψη των μεθόδων του θα ήταν παρόμοια με το spoiler ενός μάγου στην ψευδαίσθηση που έχει δημιουργήσει.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια μπαινοβγαίνοντας στο πτωχοκομείο και μαθαίνοντας γράμματα σε μια σειρά από φιλανθρωπικά σχολεία, σύμφωνα με το History.com.

Το 1898, η μητέρα του κλείστηκε σε ψυχιατρικό άσυλο λόγω μιας ψύχωσης που προκλήθηκε από τη σύφιλη και τον υποσιτισμό. Παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό της το 1928, αφήνοντας τον νεαρό Charlie και τον αδελφό του Sidney ολομόναχους να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, του πιο αγαπημένου -και αμφιλεγόμενου- κωμικού του σινεμά Facebook Twitter
Ήταν γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής των ταινιών του, αν και ο ίδιος τις κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα της ψυχαγωγίας, όταν έπαιξε το ρόλο του παιδιού που πουλάει εφημερίδες, στον «Σέρλοκ Χολμς». Στην ηλικία των 14, εργάστηκε ως μίμος σε βαριετέ θέατρα, μέχρι που άφησε το Λονδίνο για την Αμερική.

Όταν o Charlie Chaplin έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ εντάχθηκε στον θίασο παντομίμας Karno, και περιόδευσε μαζί του για έξι χρόνια.

Υπέγραψε την πρώτη του κινηματογραφική συμφωνία στο τέλος του 1913, με την εταιρεία Keystone Pictures. H πρώτη του ταινία ονομαζόταν «Making a Living». Ήταν όμως στην ταινία του 1915, «The Tramp», όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ο καταπιεσμένος, ονειρικός χαρακτήρας για τον οποίο είναι πλέον διάσημος.

Η πρώτη διαμάχη όσον αφορά τον Charlie Chaplin ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η πίστη του στην πατρίδα, τέθηκε υπό αμφισβήτηση και ενώ ο ίδιος ζούσε στις ΗΠΑ. Πολλοί Βρετανοί πολίτες τον αποκάλεσαν δειλό και τεμπέλη.

 

Στην ταινία του 1915, «The Tramp», εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ο καταπιεσμένος, ονειρικός χαρακτήρας για τον οποίο είναι πλέον διάσημος.

Το 1918, στα 29 του, νυμφεύτηκε τη 17χρονη Mildred Harris με την οποία απέκτησε τον γιο του Norman Spencer Chaplin. Ο μικρός γεννήθηκε με αναπηρίες, πήρε το όνομα «μικρό ποντίκι» και έζησε μόνο για τρεις ημέρες. Το ζευγάρι χώρισε το 1920.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Chaplin είχε ήδη κάνει δικές του ταινίες με ηθοποιούς την Mary Pickford και τον Douglas Fairbanks με την ίδρυση των Chaplin Studios και United Artists το 1919.

Έχοντας τον έλεγχο στις ταινίες του, δημιούργησε κλασικά αριστουργήματα, όπως τα «The Kid», «The Gold Rush», «City Lights», «Modern Times» και «The Great Dictator». Αυτές οι ταινίες τον καθιέρωσαν ως τον πιο επιτυχημένο σταρ του κινηματογράφου της εποχής του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο 35χρονος Chaplin ήταν παντρεμένος με τη 16χρονη Lita Grey, με την οποία είχε δύο γιους, τον Charles και τον Sydney. Πήραν διαζύγιο το 1927. Ακολούθησε ένας ακόμη σύντομος γάμος όταν ο ίδιος ήταν 45 ετών με την 26χρονη Paulette Goodard μεταξύ 1936 και 1942.

Ήταν γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής των ταινιών του, αν και ο ίδιος τις κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό. Είχε πει κάποτε ότι η αποκάλυψη των μεθόδων του θα ήταν παρόμοια με το spoiler ενός μάγου στην ψευδαίσθηση που έχει δημιουργήσει.

Τον συγκρίνουν συχνά με τον άλλο μεγάλο «σιωπηλό» κωμικό, τον Buster Keaton, ωστόσο, οι fans του έχουν πολύ εύστοχα παρατηρήσει ότι ο Keaton ήταν πιο κυνικός όταν έπαιζε, ενώ ο Chaplin έδειχνε μεγάλη αγάπη στους συναισθηματισμούς και το πάθος.

Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, του πιο αγαπημένου -και αμφιλεγόμενου- κωμικού του σινεμά Facebook Twitter
Ταινίες όπως ο «Μεγάλος Δικτάτορας» και οι «Μοντέρνοι Καιροί» τον καθιέρωσαν ως τον πιο επιτυχημένο σταρ του κινηματογράφου της εποχής του.

Έγραψε τη μουσική για πολλές από τις ταινίες του. Μάλιστα το τραγούδι «Smile», που έγραψε για το «Modern Times», τραγούδησε λίγο αργότερα ο Nat King Cole, ανεβάζοντάς το στο No2 των charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν όμως εμφανίστηκε ο ήχος στις ταινίες, το φυσικό ανάγλυφο των βουβών ταινιών του Chaplin επισκιάστηκε από την καινοτομία και τον ρεαλισμό της νέας αυτής τεχνολογίας.

Είχε κατηγορηθεί ότι ήταν κομμουνιστής από τον γερουσιαστή McCarthy, ο οποίος κατασκεύασε τεχνηέντως τη «λεπτομερή ανατρεπτική πολιτική του δράση» από το 1922.

Η πρώτη «ομιλούσα» ταινία του «The Great Dictator», το 1940, προκάλεσε σάλο και έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του. Η ταινία έδειχνε τον Chaplin σε μια έκδοση καρικατούρας του Αδόλφου Χίτλερ και απέφερε συνολικά πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια κερδίζοντας πέντε βραβεία Όσκαρ.

Αν και ο Χίτλερ δεν τον συμπαθούσε καθόλου, γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν αγαπητός στον κόσμο. Αυτή ήταν και η αιτία που άφησε το ίδιο μουστάκι. Θεωρούσε ότι θα τον έκανε τόσο αγαπητό στον κόσμο, όσο ήταν ο Charlie Chaplin. Μάλιστα, ο Χίτλερ γεννήθηκε μόλις 4 μέρες μετά τον Chaplin.

 

Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940). Ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του και προκάλεσε σάλο.

Το 1952, επισκέφθηκε την Ευρώπη για την πρεμιέρα της ταινίας του «Limelight». Ωστόσο η άδεια επανεισόδου του Chaplin στις ΗΠΑ έχει ανακληθεί από τον J. Edgar Hoover και o ίδιος αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην Ελβετία. Έκανε μια ταινία, «The King In New York» το 1957, στην οποία έκανε κριτική στον McCarthy και την αμερικανική κοινωνία γενικότερα.

Το 1964 κυκλοφόρησε την πρώτη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η αυτοβιογραφία μου», και την οποία ακολούθησε το βιβλίο από το «Η ζωή μου σε Εικόνες» το 1974.

Του επετράπη να επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1972 για να πάρει ένα Όσκαρ για τη συμβολή του στον κινηματογράφο. Λίγο αργότερα του δόθηκε ο τίτλος του ιππότη της Μεγάλης Βρετανίας από τη βασίλισσα, το 1975.

Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, του πιο αγαπημένου -και αμφιλεγόμενου- κωμικού του σινεμά Facebook Twitter

Πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 88 ετών από φυσικά αίτια το 1977.

Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, ήταν πατέρας 12 παιδιών, οκτώ εκ των οποίων με την τελευταία σύζυγό του, Oona O'Neill, την κόρη του θεατρικού συγγραφέα Eugene O'Neill, την οποία είχε παντρευτεί το 1943.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ