Αυτή η ελληνική ταινία ήταν μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου για το 1961

 Αυτή η ελληνική ταινία ήταν μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου για το 1961 Facebook Twitter
Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντίνος Κατσουρίδης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας συζητούν, στο διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας Αντιγόνη...
1

 

Η σύγκρουση μεταξύ του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, των δύο γιων του νεκρού βασιλιά Οιδίποδα, οι οποίοι διεκδικούσαν το θρόνο της επτάπυλης Θήβας, καταλήγει στο θάνατο αμφοτέρων και ο νέος βασιλιάς, ο Κρέων, διατάζει να μείνει άταφο το πτώμα του Πολυνείκη επειδή τόλμησε να εκστρατεύσει εναντίον της πόλης που τον ανέθρεψε.

Η ταινία θα πάρει και το βραβείο σκηνοθεσίας ενώ θα αγκαλιαστεί από τους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στην Αμερική, που την κατέταξαν στις 10 καλύτερες για το 1961.

Η αδελφή του η Αντιγόνη παρακούει την εντολή του Κρέοντα και θάβει το πτώμα του. Συλλαμβάνεται, και ο Κρέων, παρ' όλο που η Αντιγόνη είναι μνηστή του γιου του Αίμωνα, προστάζει να την κλείσουν ζωντανή σ' έναν τάφο. Ο λόγος του μάντη Τειρεσία όμως τη δικαιώνει καθώς λέει ότι ο θείος νόμος, που επιτάσσει την ταφή των νεκρών, είναι ανώτερος από τον ανθρώπινο, και πείθει τον Κρέοντα να αναστείλει την ποινή και να ελευθερώσει την Αντιγόνη ενώ είναι πια αργά. Η Αντιγόνη έχει κρεμαστεί και ο Αίμων αυτοκτονεί πάνω από το νεκρό κορμί της. Η μητέρα του, η Ευριδίκη, τον ακολουθεί επίσης στο θάνατο και ο συντριμμένος Κρέων παραιτείται από το αξίωμά του.

 Αυτή η ελληνική ταινία ήταν μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου για το 1961 Facebook Twitter
Διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας Αντιγόνη: διακρίνονται ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας και ο διευθυντής φωτογραφίας του φιλμ, Ντίνος Κατσουρίδης...


H Αντιγόνη είναι βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961, βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παππά, τον Μάνο Κατράκη, τη Μάρω Κοντού, την Ίλυα Λιβυκού και το Νίκο Καζη. Σαν σήμερα ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο για την ερμηνεία του ως Κρέοντας. Η ταινία θα πάρει και το βραβείο σκηνοθεσίας ενώ θα αγκαλιαστεί από τους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στην Αμερική, που την κατέταξαν στις 10 καλύτερες για το 1961.

 Δείτε όλη την ταινία εδώ

Τα βραβεία της ταινίας
Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, αυτό της μουσικής και του Α' γυναικείου ρόλου (Ελλάδα 1961).
Επίσημη υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο - Καλύτερη Κλασική Ταινία, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (Γερμανία 1961)
Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.
Κέρδισε 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ 1961), της σκηνοθεσίας και του Α' ανδρικού ρόλου στον Μάνο Κατράκη.
Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961 (Ηνωμένο Βασίλειο 1961)
Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής (ΗΠΑ 1961).

 Αυτή η ελληνική ταινία ήταν μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου για το 1961 Facebook Twitter

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1908 στο Καστέλι Κισσάμου, στην Κρήτη και για πρώτη φορά, εμφανίζεται σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα το 1927. Η δεκαετία του '30 έφερε την καταξίωσή του και τη γνωριμία του με εξέχουσες προσωπικότητες του καιρού αλλά και τον πρώτο του γάμο, σε ηλικία 25 ετών, με την επίσης ηθοποιό, Άννα Λώρη. Συμμετείχε στο μέτωπο και πολέμησε γενναία αλλά δραματικά γεγονότα στιγμάτισαν την τότε ζωή του: ένας δεύτερος γάμος που κι αυτός δεν ορθοπόδησε, ο χαμός κατά τη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του, η ένταξή του στο ΕΑΜ και στην αριστερά, που τον έβαλαν αργότερα στο στόχαστρο των συντηρητικών παρατάξεων. Το 1943, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946 όταν επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο για ένα έτος. Τότε, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 επιστρέφει στην Αθήνα οριστικά. Το 1951-1952 διοργανώνει «ποιητικές απογευματινές» στο θέατρο "Μουσούρη". Το 1952 πρωταγωνίστησε στον «Προμηθέα» του Αισχύλου με τον Θυμελικό θίασο του Καρζή σε Δελφούς και Αθήνα όπου μετά την παράσταση δέχεται την έκφραση συγχαρητηρίων από τους Βασιλείς. Ακολούθως πρωταγωνίστησε στο θίασο της Κοτοπούλη και το 1953 οργάνωσε δικό του θίασο. Από του 1954 είναι πρωταγωνιστής του «Θεάτρου Αθηνών» και από το επόμενο έτος του «Εθνικού Λαϊκού Θεάτρου» στο οποίο ανέβαιναν συνεχώς παραστάσεις και με μεγάλη επιτυχία. Στα 1954 θα γνωρίσει την πιο σημαντική σύντροφο της ζωής του και μετέπειτα σύζυγό του (τρίτη και τελευταία), την Λίντα Άλμα μετά από μία θεατρική πρεμιέρα. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε -το Ταξίδι στα Κύθηρα με σκηνοθέτη το Θόδωρο Αγγελόπουλο- άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, σε ηλικία 76 ετών από καρκίνο των πνευμόνων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια