Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV

Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV Facebook Twitter
1


 

Ο Michel Canesi, γιατρός του Ρούντολφ Νουρέγιεφ τα τελευταία εννέα χρόνια, ανακοίνωσε λίγες ημέρες μετά το θάνατο του σπουδαίου χορευτή και χορογράφου, ο οποίος πέθανε σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού στις 6 Ιανουαρίου του 1993, ότι είχε AIDS.

   

Αν και πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν από τι έπασχε ο Νουρέγιεφ, η εκτενής συνέντευξη του γιατρού του στην εφημερίδα Le Figaro, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο που σόκαρε τον πλανήτη, ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι ο χορευτής ήταν φορέας του ιού HIV. Όταν ο Νουρέγιεφ πέθανε στις 6 Ιανουαρίου, ο Δρ Canesi ανέφερε ως αιτία θανάτου την "καρδιακή επιπλοκή μετά από μια τραγική ασθένεια" Ο γιατρός στη συνέχεια πρόσθεσε: "Μετά από επιθυμία του κ Νουρέγιεφ, δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο".

Ο Νουρέγιεφ φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του, επειδή νόμιζε ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του. Θεωρούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν γνώριζαν ότι είχε AIDS.

"Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας", είπε ο γιατρός σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του. "Δεν είχα το χρόνο να το διαχειριστώ. Όταν είχαμε μιλήσει γι 'αυτό, ο Νουρέγιεφ μου είχε πει "Κάνε ό, τι νομίζεις σωστό". "Έδωσα τη συνέντευξη αργότερα γιατί σκεφτόμουν τους άλλους ασθενείς, αυτούς που είναι άρρωστοι τώρα".

Στη συνέντευξή του στη Le Figaro, ο Δρ Canesi εξήγησε: "Αν έρχομαι τώρα να πω την αλήθεια, είναι επειδή δεν υπάρχει αυτό που λέγεται 'επαίσχυντη ασθένεια'. Σκέφτομαι όλους τους ανώνυμους ασθενείς που είναι στη μαύρη λίστα. Ο Νουρέγιεφ έζησε για 13 - 14 χρόνια με τον ιό, χάρη στη δύναμη και τη μαχητικότητα του. Οι άνθρωποι πρέπει να το μάθουν. Ήταν πολύ διάσημος για να είναι σε θέση να κρύψει την αλήθεια".

 

Ο Δρ Canesi είπε στην εφημερίδα ότι ο Νουρέγιεφ φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του, επειδή νόμιζε ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του. Ο χορευτής έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού HIV το 1984, όταν η καριέρα του ήταν στο ζενίθ. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν γνώριζαν ότι είχε AIDS.

Μετά το θάνατό του, o Νουρέγιεφ επικρίθηκε από αρκετούς οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι θα έπρεπε να ήταν πιο ειλικρινής σχετικά με την ασθένειά και τον τρόπο ζωής του. Ο Δρ Canesi, ωστόσο, αρνήθηκε κάθε περαιτέρω σχόλιο. "Αυτό που είπα σήμερα, ήταν αρκετά σαφές", είπε ο γιατρός. "Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτική ζωή, και δεν θέλω να μπω σε αυτή."

Ο Δρ Canesi, Δερματολόγος και Αφροδισιολόγος, γνώρισε τον Νουρέγιεφ το 1983 με αφορμή μια ασθένεια που δεν σχετιζόταν με το AIDS. Ο χορευτής βρέθηκε θετικος στον ΗIV την επόμενη χρονιά και ο Δρ Canesi εικάζει ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο τέσσερα ή πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο Νουρέγιεφ άρχισε να επηρεάζεται από τον ιό το καλοκαίρι του 1991, ενώ η "τελική φάση" ξεκίνησε την άνοιξη του 1992. Με υψηλό πυρετό, μπήκε στο Νοσοκομείο της Notre Dame du Perpetuel Secours, σε ένα προάστιο βορειοδυτικά του Παρισιού, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για περικαρδίτιδα, μια φλεγμονή στον μεμβρανώδη σάκο γύρω από την καρδιά.

Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV Facebook Twitter
Οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής του ήταν ανώδυνες

Εκείνη την εποχή, αυτό που του έδωσε δύναμη να παλέψει με την ασθένειά του, ήταν η ελπίδα ότι θα μπορούσε να χορέψει στο έργο του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 6 Μαΐου. Τελικά το έκανε και ήταν μια σπουδαία εμφάνιση.

Επιστρέφοντας στο Παρίσι τον Ιούλιο, έδειξε νέα σημάδια περικαρδίτιδας, αλλά αποφασισμένος να παλέψει, έφυγε για να ξεκουραστεί στο σπίτι του, στην Καραϊβική.

Επέστρεψε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει πρόβες για μια νέα παραγωγή τη «La Bayadere» που είχε χορογραφήσει για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Τώρα σοβαρά άρρωστος, κατάφερε να ολοκληρώσει τη χορογραφία και να παρακολουθήσει την πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου. Αυτός ήταν ένας προσωπικός του θρίαμβος αν και η σοβαρότητα της κατάστασής του ήταν πλέον εμφανής. Ο Δρ Canesi είπε ότι Νουρέγιεφ του είπε στα αγγλικά, "Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός."

Μετά από άλλες πέντε εβδομάδες στην Καραϊβική, ο Νουρέγιεφ ξαναμπήκε στο νοσοκομείο στις 20 Νοεμβρίου και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του. Ο Δρ Canesi είπε ότι οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ανώδυνες και ότι το πρόσωπό του στο φέρετρο παρέμενε "πολύ όμορφο".

Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV Facebook Twitter
Ο Νουρέγιεφ χορεύει στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβρη του 1962
Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV Facebook Twitter
Ο Νουρέγιεφ έζησε για 13 - 14 χρόνια με τον ιό, χάρη στη δύναμη και τη μαχητικότητα του
Γιατί ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έκρυψε από όλους ότι ήταν φορέας του HIV Facebook Twitter
Ο χορευτής έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού HIV το 1984, όταν η καριέρα του ήταν στο ζενίθ.
 
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

1 σχόλια