Η είδηση ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε την Κατερίνα Σαββαϊδου να εγκαταλείψει το νευραλγικό της πόστο προκειμένου «να διευκολύνει την κατάσταση» ολοκλήρωσε το «στραπάτσο» ενός προσώπου που βρέθηκε συχνά στην επικαιρότητα αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μιας αρχής που αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε χαρακτηρίζεται «φέουδο» των δανειστών.
Η κ. Σαββαΐδου, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για πλημμέλημα αναφορικά με τη γνωστή χαριστική απόφασή της για τα τηλεοπτικά κανάλια (στα οποία «δώρισε» παράτυπα προθεσμία ενός έτους για την καταβολή του 20% επί των διαφημίσεων), καλείται την ερχόμενη Τετάρτη να καταθέσει και για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας επειδή αποφάσισε να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. Ευρώ σε εταιρεία, παρότι το είχε επίσης επικυρώσει η επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών - το πρόστιμο της εταιρίας στην οποία εμπλέκεται και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ «πάγωσε», καθώς 2,5 χρόνια μετά από αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να εκκρεμεί.
Παρότι «βαμμένη μνημονιακιά» και «λύκο που τη βάλανε να φυλάει λύκους», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί της, η ίδια είχε τοποθετηθεί παλιότερα κατά του ΕΝΦΙΑ τον οποίο ουσιαστικά χαρακτήριζε αντισυνταγματικό, καθώς και κατά των μαζικών κατασχέσεων που επιβάλλονται σε όσους χρωστούν αλλά δείχνουν διάθεση «συμμόρφωσης».
Σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη εξέλιξη για την 41χρονη φιλόδοξη, εργασιομανή και πολυδιαβασμένη δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, λέκτορα Νομικής στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου, που ανέλαβε πέρσι τον Ιούνιο να «νοικοκυρέψει» τα φορολογικά έσοδα του κράτους (η αναγκαστική είσπραξη των φόρων ήταν, μάλιστα, το θέμα του διδακτορικού της στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού) καθ' υπόδειξη του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και με τις «ευλογίες», καθώς λέγεται, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Ερωτώμενη γιατί δέχτηκε αυτή τη θέση εφόσον κέρδιζε πολύ περισσότερα εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, είχε απαντήσει πως «όταν η χώρα σου βρίσκεται σε κρίση, πρέπει όλοι να μπαίνουν μπροστά, να τη βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τη διάθεση. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά». Την επιλογή της είχε μάλιστα εκθειάσει και το πρακτορείο Bloomberg. Για να αποκαλυφθεί πρόσφατα πως η πολυεθνική ελεγκτική εταιρία PwC, στην οποία η κ. Σαββαϊδου υπήρξε επί τετραετία διακεκριμένο στέλεχος διευκόλυνε, ουσιαστικά, τις μεγάλες εταιρίες (μεταξύ τους και ελληνικές) να φοροδιαφεύγουν με διάφορους νομιμοφανείς ή μη τρόπους, σύμφωνα με το Luxleaks, ενώ φέρεται «διαπλεκόμενη» και με το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, ένας από τους «μέντορές» της, ο επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, πρώην στέλεχος άλλης εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο ελεγκτικής πολυεθνικής. Κοντολογίς, αν ισχύουν όσα καταγγέλλονται, ο διορισμός της σε μια τέτοια θέση φαντάζει κακόγουστο αστείο, πόσο μάλλον που είχε συνεργαστεί με το υπουργείο Οικονομικών και επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή – Σαμαρά ενόσω ακόμα εργαζόταν για την PwC.
Διάφοροι θιασώτες της «φωνής της λογικής» είχαν, θυμάμαι, σπεύσει να την υπερασπιστούν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης την προέβαλε ως ένα από τα «εμπόδια» του σχεδιαζόμενου από εκείνον "plan B", ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση γενικότερα δεν είχαν κανέναν έλεγχο στη συγκεκριμένη υπηρεσία και ότι η επικεφαλής της είναι κάτι σαν «μακρύ χέρι» των δανειστών. Η κ. Σαββαϊδου είχε «απαντήσει» με την παραγγελία κατεπείγουσας ΕΔΕ για διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων ύστερα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το σχέδιο που προέβλεπε λειτουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και «χακάρισμα» των λογαριασμών της γγ Δημοσίων Εσόδων αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγούσαν οριστικά.
Παρότι ωστόσο «βαμμένη μνημονιακιά» και «λύκο που τη βάλανε να φυλάει λύκους», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί της, η ίδια είχε τοποθετηθεί παλιότερα κατά του ΕΝΦΙΑ τον οποίο ουσιαστικά χαρακτήριζε αντισυνταγματικό, καθώς και κατά των μαζικών κατασχέσεων που επιβάλλονται σε όσους χρωστούν αλλά δείχνουν διάθεση «συμμόρφωσης». Αντιτιθόταν, επίσης, στη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων που δεν έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις τους. Με την παραίτηση πλέον «μονόδρομο» και τη δικαιοσύνη ξωπίσω της, ένας ακόμα «αδιάφθορος» μύθος φαίνεται να καταρρέει – ακόμα κι αν κριθεί απολύτως σύννομη, η Κατερίνα Σαββαϊδου θα δυσκολευτεί πολύ να ξαναμπεί στο «παιχνίδι» και να διεκδικήσει ανάλογη θέση στο προσεχές μέλλον, θέση που εξ αντικειμένου θα είναι βέβαια εξίσου «καυτή» και για τον όποιο διάδοχό της. Να λοιπόν που ακόμα κι οι πάντα τόσο «υπεράνω» τεχνοκράτες και τεχνοκράτισσες έρχεται ώρα που μελαγχολούν...
σχόλια