Τηνώρα που η χώρα ασχολείται με τον Θοδωράκη(Ρουσόπουλο), τον Βουλγαράκη και τονΔαϊλάκη, στον κόσμο πραγματοποιούνταιδραματικές αλλαγές που θα σημαδέψουντη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Ταδόγματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκανοι κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίεςπαρασύρονται στη δίνη της μεγαλύτερηςοικονομικής κρίσης μετά το Β' ΠαγκόσμιοΠόλεμο. Στην πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξηπου διάβασα τελευταία στο περιοδικό«Spiegel» ο ίδιος ο Γερμανός υπουργόςΟικονομικών Πιρ Στάινμπρουκ δήλωνε,αναφερόμενος στον έλεγχο που θα πρέπεινα έχει το κράτος πάνω στο καπιταλιστικόσύστημα: «Συμπερασματικά, θα πρέπεινα καταλήξουμε στο ότι ορισμένα στοιχείατης μαρξιστικής θεωρίας δεν είναικαθόλου λαθεμένα!».
ΟΓερμανός υπουργός προέβλεπε ακόμη ότιη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και κατ'επέκταση οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανίαθα χάσουν τον ηγεμονικό ρόλο που έπαιζανστο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σεόφελος της Ευρώπης, της Ρωσίας και τηςΑσίας. Αυτά βεβαίως όταν η κρίση περάσειγιατί, προς το παρόν, το μόνο που έκανεήταν να διασχίσει τον Ατλαντικό,προσβάλλοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες,συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, σαν να μηνέφτανε το διεθνές τσουνάμι, έχουμευπουργό Οικονομικών τον κ. Αλογοσκούφη.
Ένααπό τα μεγαλύτερα λάθη του κατά τα άλλασυμπαθέστατου κ. Αλαβάνου είναι ότιπροσφάτως παρομοίασε τον Αλογοσκούφημε «διευθυντή συνοικιακού σούπερμάρκετ». Η πραγματικότητα όμως είναιότι οι διευθυντές παρόμοιων καταστημάτωνγνωρίζουν το αντικείμενο της εργασίαςτους, κάνουν διορθωτικές κινήσεις ανκάτι δεν πάει καλά, έχουν συνήθως ναεπιδείξουν θετικά οικονομικά αποτελέσματακαι δουλεύουν πολύ, γιατί αν αποτύχουνχάνουν την θέση τους. Σε κανένα «συνοικιακόσούπερ μάρκετ» δεν θα είχε μείνειστην θέση του ένας διευθυντής που έχειρίξει το μαγαζί έξω. Θα είχε πάρει τηνκιθαρίτσα του και θα έπαιζε τα βράδιαστη γειτονική ταβέρνα μαζεύονταςφραγκοδίφραγκα.
Γιατον παραπάνω λόγο είχα μια σχεδόνπαβλοφική αντίδραση όταν άκουσα τηνκυβέρνηση να εγγυάται τις καταθέσειςμας: Ετοιμάστηκα να πάω στην τράπεζαγια να αποσύρω ό,τι έχω και δεν έχω. Οιδεύτερες σκέψεις ξεκίνησαν όταναναρωτήθηκα πού θα κρύψω τα χρήματα: Ηθητεία ενός άλλου καλλιτέχνη της ΝέαςΔημοκρατίας, ποιητή αυτήν τη φορά, στουπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει τόσοξεχαρβαλώσει την αστυνομία ώστε οιδιαρρήξεις έχουν γίνει καθημερινόφαινόμενο. Μόλις τη Δευτέρα το βράδυάκουσα στις ειδήσεις της ΕΡΤ ότι έχουναρχίσει να κλέβουν και τις σχάρες απότους υπονόμους για να τις πουλήσουν γιαμέταλλο! Να αφήσεις τις καταθέσεις στηντράπεζα με αυτή την κυβέρνηση ή να τιςπάρεις για να στα πάρουν οι κλέφτες;
Μεέβγαλε από το δίλημμα ο νέος προϋπολογισμόςπου κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης: Είτε στοσπίτι είτε στην τράπεζα, θα στα πάρει.Αφού διέλυσε οποιονδήποτε μηχανισμόελέγχου της φοροδιαφυγής λειτουργούσεκουτσά στραβά, η κυβέρνηση ετοιμάζεταινα πάρει και τις τελευταίες οικονομίεςτων ασθενέστερων με μια νέα φοροεπιδρομήύψους 7,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή πουανακοινώνεται ότι η Ελλάδα είναιτελευταία στους παιδικούς σταθμούςαλλά πρώτη στη φτώχια σε όλη την Ευρώπη,ο κ. Αλογοσκούφης μειώνει όλες τιςκοινωνικές δαπάνες και αυξάνει τουςφόρους! Αν φέτος κλέβουν τις σχάρες τωνυπονόμων, του χρόνου θα κλέβουν μεπερίστροφα τα αυτοκίνητα στα φανάρια,όπως στη Λατινική Αμερική.
σχόλια