«Σήμανε, άραγε, η ώρα για μια παγκόσμια "πράσινη" επανάσταση;» αναρωτιέται ο Θοδωρής Αντωνόπουλος με αφορμή τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε Αλάσκα, Σιβηρία και Αμαζονία, και ο SimosZ σχολιάζει επ' αυτού: «Το πρόβλημα είναι σύνθετο προφανώς, ειδικά στον παγκοσμιοποιημένο σημερινό κόσμο. Δεν είναι απλό να πεις πως φταίει ο/η τάδε. Για να απλουστεύσω, όμως, τα πράγματα, θα πω ότι φταίει το "σύστημα". Αυτό το σύστημα που σε θέλει να χαίρεσαι με την υπερκατανάλωση, είτε μιλάμε για τα καινούργια γκάτζετ που διαφημίζονται μέχρι αηδίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Instagram είτε για τα άπειρα γκουρμέ μπεργκεράδικα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
»Είναι το σύστημα που έχει σταματήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες ή "εταιρείες ενέργειας", όπως θέλανε δήθεν να τις ονομάσουν, αλλά με μηδαμινή έρευνα για ανανεώσιμες πηγές. Είναι το σύστημα που ωθεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ένα πρότυπο ζωής που ο πλανήτης δεν αντέχει. Και μπορεί να υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι που προσπαθούν, αλλά όταν το σύστημα είναι φτιαγμένο με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σου δημιουργεί εμπόδια, εάν θες να κάνεις αλλαγή. Για παράδειγμα, στη χώρα όπου ζω και εργάζομαι κάποια σούπερ-μάρκετ έχουν την εξής πατέντα: τυλίγουν σε πλαστικό τις πιπεριές ξεχωριστά! Και μετά υπάρχουν όλοι οι άλλοι που πολύ απλά δεν θέλουν να ξεβολευτούν.
»Βλέπουν τα νέα για το περιβάλλον, στενοχωριούνται λίγο και μετά νιώθουν καλύτερα καταβροχθίζοντας σουβλάκια ή αγκιστρωμένοι στο Instagram, όπου το σύστημα τους δείχνει τρόπους να περάσουν καλά. Η μόνη λύση είναι μια εντατική προσπάθεια παγκοσμίως από κυβερνήσεις και πολυεθνικές. Δεν ξέρω, μακάρι να βγω λάθος, αλλά η ώρα της επανάστασης σήμανε πριν από πολλά χρόνια. Βασικά, νομίζω ότι η LiFO είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο των "NY Times" για τη δεκαετία κατά την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την επανάσταση (1979-1989). Ξέραμε από τότε για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της αδράνειας...».
☛ Σχετικά με το περιβάλλον, πάλι, και τους τρόπους με τους οποίους χειρίζεται το θέμα η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο χρήστης λukum (το) σημείωσε, διαβάζοντας το άρθρο της Βασιλικής Σιούτη με τίτλο «Τι δείχνουν οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη»: «Σχετικά με το περιβάλλον, η μόνη αναπτυξιακή στρατηγική είναι η άνοδος της οικοδομής. Τα ίδια πολεοδομικά και αναπτυξιακά λάθη που έγιναν στο παρελθόν εξακολουθούν να γίνονται. Μεταφορά συντελεστών δόμησης, κίνητρα στην οικοδομή, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, τράπεζα γης. Η σφοδρή τσιμεντοποίηση των πόλεων και ειδικότερα της Αθήνας συνεχίζεται ακάθεκτη μετά από μια μικρή παύση τα χρόνια της οικονομικής αναπροσαρμογής, εν μέρει και λόγω της μη επιβολής περιοριστικών μέτρων στο Αirbnb. Η μόνη "οικολογική" εξαγγελία αναφέρεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα πει ανεμογεννήτριες και περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του τοπίου. Τουριστική εκμετάλλευση και επενδύσεις ακόμα και σε περιοχές υπερκορεσμένες».
☛ Ο Άκης Κατσούδας, στον απόηχο του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν δεκάδες τροχαία δυστυχήματα, συζήτησε με τον Ιαβέρη για τις πτυχές του προβλήματος και τους τρόπους με τους οποίους ένας συνετός οδηγός μπορεί να προφυλαχτεί στους ελληνικούς δρόμους. Ο χρήστης Άρης Κωνσταντινίδης σχολίασε σχετικά: «Επί δεκαετίες προσπαθεί αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος να μας προφυλάξει από τον κακό εαυτό μας, να μας γλιτώσει από αχρείαστες τραγωδίες. Δυστυχώς, δεν ακούμε. Παίζουμε τη ζωή μας στα ζάρια καθημερινά, παίρνοντας κι άλλους στον λαιμό μας. Πρέπει η νομοθεσία να αλλάξει άμεσα, να γίνει πολύ πιο αυστηρή. Να επιβάλει αυστηρότατα πρόστιμα και να αφαιρεί διπλώματα. Η ανευθυνότητα και η "ανεγκεφαλίτιδα" αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο και όχι μόνο για τον εαυτό μας».
Ο χρήστης Haifischnet κατέληξε, διαβάζοντας την κατακλείδα του Ιαβέρη πως «όταν κάποιος προκαλεί ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν παραβιάζει απλώς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διαπράττει φόνο. Δεν είναι αμέλεια. Πρόκειται για μια ηθελημένα εγκληματική πράξη»: «Αυτή είναι η ουσία σε σχέση και μ' αυτό το πρόσφατο τροχαίο στο Αίγιο με τη γιαγιά και το εγγονάκι της και με όσα γίνονται στην Κρήτη και όλα τα υπόλοιπα ανά την επικράτεια. Από τη στιγμή που παραβιάζεις τον ΚΟΚ γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσεις τον θάνατο, είσαι εγκληματίας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστείς».
σχόλια