ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κατασκευάζοντας την επικαιρότητα

Κατασκευάζοντας την επικαιρότητα Facebook Twitter
Παπασταθόπουλος / Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
16

Είσαι διευθυντής ειδήσεων σε τηλεοπτικό κανάλι που υποστηρίζει την κυβέρνηση και τη Δευτέρα το βράδυ πρέπει να διαχειριστείς ένα πολύ λεπτό θέμα: Σαμαράς και Βενιζέλος συναντιoύνται εκτάκτως για να συγκολλήσουν τα κομμάτια της μόλις ανασχηματισμένης, αλλά διαλυόμενης κυβέρνησης. Να συμφωνήσουν επίσης πώς θα επιβάλουν στους βουλευτές την ψήφιση των προαπαιτούμενων που ζητάει η Τρόικα, καθώς και πώς θα μεθοδεύσουν την πώληση της ΔΕΗ σε φθηνή τιμή. Πώς μπορεί να περάσει η είδηση στα ψιλά ή να μην αναφερθεί καθόλου;


Η απάντηση είναι απλή: μετατρέπεις το δελτίο ειδήσεων σε αθλητική εκπομπή. Αφιερώνεις τα πρώτα 30 λεπτά στη θρυλική εποποιία της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας με σχόλια, αναλύσεις και δορυφορικές συνδέσεις με τη Βραζιλία. Παραθυροσχολιαστές και τηλεπαρουσιάστριες που μπορεί να μην ξέρουν τι είναι οφσάιντ εκθειάζουν τις ικανότητες του τερματοφύλακα από την Κόστα Ρίκα ή ρωτάνε μέσω δορυφόρου τους Έλληνες ποδοσφαιριστές αν ήταν σωστή η τακτική του (προπονητή της Εθνικής) Φερνάντο Σάντος να παίξει με σύστημα 4-1-3 στην παράταση. Ύστερα βάζεις και ένα βιντεοκλίπ με μουσική και τα γκολ της Εθνικής, αποχαιρετώντας τον Καραγκούνη με σχόλια του τύπου: «Θα σε θυμούνται μετά από 100 χρόνια, επειδή είσαι πολύ μεγάλος».


Στη συνέχεια, όσοι από τους τηλεθεατές δεν έχουν βαρεθεί να βλέπουν συνεχώς τις ίδιες φάσεις με τα γκολ της Εθνικής (δεν ήταν, άλλωστε, τόσο πολλά, γι' αυτό βάζεις και τα δοκάρια), μπορεί να παρακολουθήσουν πολιτικό κουτσομπολιό για τις προτάσεις συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ του Αβραμόπουλου που ο ίδιος διαψεύδει μετά βδελυγμίας. Λίγο Ουκρανία, λίγο Σόιμπλε με τις οδηγίες του για συνέχιση της λιτότητας μέχρι τελικής πτώσεως, πέρασαν τα 55 λεπτά και ήρθε η ώρα των... αθλητικών! Ούτε λόγος για τα προαπαιτούμενα, τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Γιατί αν ξεκινούσε ουσιαστική συζήτηση για την πώληση της ΔΕΗ, παραδείγματος χάριν, οι τηλεθεατές θα μάθαιναν ενδιαφέροντα πράγματα. Ότι σε όποιες χώρες έγινε η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, αυτή οδήγησε σε αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές: σύμφωνα με τη εφημερίδα «Τα Νέα», στη Νορβηγία ένα μέσο νοικοκυριό πληρώνει σήμερα 89% περισσότερο, στη Σουηδία 71%, στην Ιρλανδία 84%, στη Δανία 63% και στη Φινλανδία 36%. Και οι ενθουσιασμένοι υπήκοοι που στα προηγούμενα ρεπορτάζ ζητωκραύγαζαν για την πορεία της Εθνικής, μουτζώνοντας και τον Γκέκα που έχασε το πέναλτι, θα μάθαιναν και κάτι άλλο: ότι ενώ η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί σαφές πλήγμα κατά της οικονομίας και της εθνικής κυριαρχίας, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά ένα δώρο της κυβέρνησης στον υποψήφιο αγοραστή, το όνομα του οποίου παραμένει ακόμη μυστικό.

Το μόνο ελπιδοφόρο σε όλα αυτά είναι η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο απαντούσαν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στις ερωτήσεις που τους έγιναν όλες αυτές τις μέρες. «Για έναν επαγγελματία, όταν μάλιστα παίζει για την Εθνική, δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα» απάντησε π.χ. ο Παπασταθόπουλος στην ερώτηση αν υπήρχε πρόβλημα επειδή είχε προγραμματίσει τον γάμο του την ημέρα που θα έπαιζε η ομάδα, αν προκρινόταν. Σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί που κυβερνούν συναγωνίζονται στη φθήνια και την απάτη και ιεραρχούν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της χώρας και των πολιτών που υποτίθεται ότι έπρεπε να υπηρετούν, οι ποδοσφαιριστές πρότειναν ένα άλλο πρότυπο συμπεριφοράς: ευπρέπεια, συλλογικό πνεύμα και εθνική συνείδηση.


Άλλωστε, η χώρα αποκλείστηκε στα πέναλτι, αλλά δεν ηττήθηκε στο Μουντιάλ. Βελτίωσε σταδιακά την απόδοσή της κι έφυγε με το κεφάλι ψηλά, μετά από έναν αγώνα τον οποίο κανείς δεν φανταζότανε ένα μήνα πριν: ότι θα έπαιζε μονότερμα την αντίπαλη ομάδα στην παράταση, με στόχο την πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης. Αν ηττήθηκε κάτι, ήταν τα σχέδια να χρησιμοποιηθεί η πορεία της Εθνικής ώστε να περάσουν μέτρα που θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας για δεκαετίες. Γιατί, αν παρόμοια δελτία ειδήσεων παρουσιάστηκαν επειδή η Εθνική δεν προκρίθηκε, αναρωτιέται κανείς τι θα είχε γίνει αν είχε φτάσει στον τελικό: πιθανότατα θα είχαν πουλήσει και την Ακρόπολη.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

 

Στήλες
16

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Είναι πλέον κουραστικά, ακόμη και σαν «κυνικό» αστείο (καγχασμός θα έλεγα) σχόλια του τύπου «..υπέρ των εργαζομένων στην ΔΕΗ που παίρνουν από 3 μέχρι 8 χιλιάρικα τον μήνα..».Είτε δεν μπορούμε είτε δεν θέλουμε , είτε δεν μπορούμε, να δούμε την «συνολική» εικόνα του προβλήματος. Και τα δύο άκρως ανησυχητικά, που οδηγούν σ’ έναν χυδαίο και άκρατο κοινωνικό, όχι αυτοματισμό, αλλά κανιβαλισμό. Το ότι η έννοια του «δημοσίου» έχει κατασυκοφαντηθεί έχει λοιδορηθεί και έχει αναχθεί σε «πληγή του Φαραώ», είναι το τέλειο άλλοθι για την διάλυση των πάντων.Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι σημαίνει «επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας» για ένα κράτος το οποίο έχει σαν μοναδικό θεό το «λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου».Για όσους θέλουν να προχωρήσουν στα βαθειά ας ψάξουν να δουν ποιές επενδύσεις έκανε ο ΟΤΕ μετά την πώλησή του στους Γερμανούς. Και φυσικά δεν εννοώ τις «χαζοβιόλικες» παροχές της Cosmote. Το σημαντικότερο δε στην περίπτωση του ΟΤΕ είναι ποιες συμμετοχές/συνεργασίες «κόπηκαν» Οι δεδομένες και μη αμφισβητήσιμες, παθογένειες της κρατικής διοίκησης, σ΄όλους τους τομείς, δεν λύνονται με την επέλαση «σχιζοφρενών με πριόνια».
Μα θα πουλήσουμε την "Μικρή" σου λέει, δεν ακούς;Κάναμε την ΔΕΗ Αστερισμό και τον παραδίδουμε φθηνά, με φιογκάκι.Όπως άλλωστε κάνουμε γενικότερα.Πόσο καιρό μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, ο αγοραστής είχε αποσβέσει το ποσό που δαπάνησε για να (τον) αποκτήσει; Πάνω από 5 μήνες δεν του πήρε.Μόνο που άλλο ΟΠΑΠ και άλλο ΔΕΗ. Δεν είναι όλα στην ζωή φράγκα και σειρά έχει το νερό.Μιλάτε εσείς για συνδικαλιστές, τιμολόγια σε Σουηδίες και διάφορα άλλα τέρατα και Αστερισμούς της (σύγχρονης) Μυθολογίας.Η πραγματικότητα πάντως (κοιτώντας συνολικά την εικόνα), είναι κάπως πιο ασφυκτική και πεζή και όταν πέσετε απ' το ροζ/κίτρινο συννεφάκι/χαρτάκι της αριθμητικής, δεν θα χετε ρεύμα να βλέπετε στα υπόγεια.Καλά Θερινά να έχουμε!
Κύριε κουλογλου θα ήμουν πράγματι ευτυχής αν είχα να επιλέξω μεταξύ 3-4 εταιρειών ηλεκτρικού! Το ίδιο κάνω και με τις τηλεφωνιες ποζαρευοντας το πρόγραμμα της μίας εις βάρος της άλλης προς τελικό όφελος δικό μου!
Αν πραγματικά έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα "επιλέγεις μεταξύ 3-4 εταιρειών ηλεκτρικού", θυμήσου τα παραμύθια για "ανταγωνισμό, καλύτερες υπηρεσίες, πτώση τιμών" πριν την πώληση της Ολυμπιακής.Η αλήθεια είναι ότι το παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας δεν έχει άλλο όμοιο.
Εγώ πιστεύω ότι θα κατεβούν χιλιάδες λαού να διαδηλώσουν υπέρ των εργαζομένων στην ΔΕΗ που παίρνουν από 3 μέχρι 8 χιλιάρικα τον μήνα καθαρά. Ιδίως το 1,5 μύρριο ανέργων θα δώσουν από ένα μηνιάτικο του ΟΑΕΔ υπέρ ενίσχυσης του απεργιακού ταμείου
Πολύ εύστοχο το άρθρο. Τα δελτία ειδήσεων είχαν καταντήσει δελτία αθλητικών ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, ενώ αγνοούσαν τις πραγματικές ειδήσεις και τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις + νέους φόρους. Βέβαια δεν περιμένεις κάτι διαφορετικό από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ που έκαναν φοβερή προπαγάνδα λίγες μέρες πριν τις εκλογές.Το ποδόσφαιρο ανέκαθεν ήταν ένα μέσο προπαγάνδας και χειραγώγησης του λαού και ειδικά του λαϊκού κόσμου ώστε να ξεχαστούν τα προβλήματα έστω για ένα διάστημα. Έλεγαν συνέχεια πως είναι μεγάλη επιτυχία για μια μικρή χώρα όπως την Ελλάδα να είναι στους 16. Δεν αντιλέγω, αλλά το Βέλγιο πέρασε στους 8 και η μικρότερη Κόστα Ρίκα επίσης. Δεν ήταν κατόρθωμα λοιπόν.Ας μην ξεχνάμε πως στα χρόνια του Καραμανλή η κοινή γνώμη είχε χειραγωγηθεί άγρια με όλες αυτές τις πρωτιές (δες Euro 2004, Eurovision 2005, Eurobasket 2005 και πάει λέγοντας) δημιουργώντας ένα ψεύτικο κλίμα που ήταν φούσκα κρίνοντας από όσα συνέβησαν τα επόμενα έτη.Βγήκαμε στους δρόμους, στην Ομόνοια (η επόμενη μέρα ήταν εργάσιμη btw) αλλά για όλα όσα έχουν συμβεί στην χώρα μας δεν έχουμε φωνάξει, ούτε διαδηλώσει. Καληνύχτα Ελλάδα.ΥΓ: Οι ήρωες δεν παίζουν σαν τους Έλληνες, τουλάχιστον όχι τους νεοέλληνες.
Το θέμα για την πώληση της ΔΕΗ είναι πολυήμερο και κρατεί ακόμη. Έχουν γίνει δεκάδες συζητήσεις στα δελτία όλων των καναλιών με παρούσες όλες τις πλευρές. Το ματς Ελλάδα – Κόστα Ρίκα απασχόλησε έντονα μια μέρα και εκείνη τη μέρα το κοινό επιθυμούσε να βλέπει σχετικά με το γεγονός αυτό, τίποτ' άλλο. Το κοινό που παρακολουθεί τηλεόραση δεν είναι τίποτε βαθιά πολιτικοποιημένο και καταρτισμένο για ν' αντέχει ν' ακούει αναλύσεις για την ΔΕΗ – από φωνακλάδες – ακόμη και όταν όλος ο κόσμος συζητά για ελαφριά και ιστορικά γεγονότα;Αν καταθέτατε μόνο την άποψή σας για την πώληση της ΔΕΗ θα ήταν καλύτερα για σας.
Σε ολες τις αγορες που απελευθερωθηκαν απο κρατικα η μη μονοπωλια, οι τιμες επεσαν. Οπως και ειναι λογικο.Και κατι ακομα. Η καυση του λιγνιτη δεν ειναι και τοσο οικολογικα αθωα.. Περισσότεροι από 1.200 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο στη χώρα μας οφείλονται στην καύση λιγνίτη. Αυτό λεει η Greenpeace. Ειναι μια βρωμικη πηγη ενεργειας, η οποια επιβαρυνει το περιβαλλον.Αλλα αυτο το ξεχναμε οταν μας βολευει. Προφανως και καποιες αλλες πηγες ενεργειας ειναι ακομα πιο ακριβες, αλλα αν δεν επενδυσουμε εκει, τι κοσμο θα παραδωσουμε στα παιδια μας; Αλλα μην τυχον και πειραχτει ουτε ενα ρετιρε του δημοσιου, ετσι;
Ο λιγνιτής καλέ μου όμως είναι η "εθνική περιουσία" όπως κόπτονται οι πατριαρχες του συνδικαλισμού της ΔΕΗ. Δεν πα να πεθαινει ο κόσμος από καρκίνο, δεν πα να αναπνέει όλο τον καρκίνο από τα εργοστάσια καύσης, εμείς εκεί σταθερά ΛΙΓΝΙΤΗ, γιατί έτσι και μπει στο παιχνίδι πραγματικά κάποιος ανταγωνιστής, που ίσως να χρησιμοποιήσει και να επενδυσει στις ΑΠΕ όλοι αυτοί οι απόφοιτοι δημοτικού και γυμνασίου με μισθό διευθυντή διεθνούς οργανισμού και με τα εξωφρενικά προνόμια θα πρέπει να δουλέψουν για να βγάλουν το παντεσπάνι τους. Το μονοπώλιο τους βολεύει άριστα.Όλος ο Σκανδιναβικός Βορράς έχει ανοικτή αγορά ενέργειας και οι τιμες είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Ιταλία το ίδιο. Ισπανία και Πορτογαλία τα ίδια. Εμείς εδώ όμως σταθερά μονοπώλιο για να έχουμε Φωτοπουλαίους και λοιπούς φαιδρούς να μας κουνάνε το δάχτυλο.
Ναι και ο επενδύτης θα φτίαξει υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες και δεν θα κάψει τον άφθονο λιγνίτη που έχει και έτοιμες εγκαταστάσεις! γιατί πάνω απο όλα είναι καλό παιδί και νοιάζεται για τη χώρα!
Αναρωτιέμαι γιατί να είναι κανείς τόσο χαλαρός την κριτική της "πώλησης" ΔΕΗ, την πιο ζημιοφόρα "συμφωνία" που θα έχει γίνει.Στην ουσία της κριτικής, γιατί δεν λέμε ότι "Μικρή"=παραγωγική και "μεγάλη"= τα σκουπίδια;Γιατί δεν λέμε -με απλά, καθαρά λόγια- ότι δίνουμε κοψοχρονιά το κερδοφόρο κομμάτι και κρατάμε όλο εκείνο που είναι προβληματικό να μας επιβαρύνει κανονικά;
Χωρίς να είμαι ειδικός, το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ δεν προέκυψε να είναι θετικό για τον καταναλωτή;Αν υπήρχε ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος της ΔΕΗ δεν θα υπήρχαν ανταγωνιστικές τιμολογιακές πολιτικές;Αν αυτό προκύψει, (η πώληση) με κάποιου είδους κυβερνητική νομοθεσία που να περιορίζει τον εκάστοτε αγοραστή από τυχόν αυθαιρεσίες δεν θα ήταν ένα θετικό βήμα;Γιατί θα πρέπει το άρθρο σας να καταλήγει με την "πώληση" της Ακρόπολης και όχι με τις σκανδαλώδεις συμπεριφορές συνδικαλιστών και όχι μόνο της ΔΕΗ; Δεν θα έπρεπε, το άρθρο σας - δημόσια τοποθέτηση σας - να έχει και τις δύο πιθανές πλευρές από το να απορρίπτει αυτή την πρόταση;