ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ επικίνδυνης χαλαρότητας, από το καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβριο, πάνω που ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να τηρεί τα μέτρα, κάποιοι πολιτικοί δημιουργούν βεβιασμένα και αβάσιμα ένα κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα», η οποία στην πραγματικότητα αργεί να έρθει. Και θα αργήσει ακόμα περισσότερο αν ο κόσμος δεν πειστεί αυτήν τη στιγμή ότι πρέπει να ακολουθεί ευλαβικά τις συστάσεις και αν οι πολιτικοί ξανακάνουν τα ίδια λάθη.
Ποια ήταν αυτά; Πρώτα απ' όλα, η δική τους χαλαρότητα έναντι των μέτρων, αμέσως μετά την υποχώρηση του πρώτου κύματος και ενώ ο ιός δεν είχε εξαφανιστεί. Παρότι στις ομιλίες τους τόνιζαν διαρκώς πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, και έλεγαν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, οι ίδιοι εμφανίζονταν ανάμεσα σε κόσμο χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις σχεδόν όλο το καλοκαίρι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση αυτή έστειλε λάθος μήνυμα στους πολίτες, καθώς το παράδειγμα και οι πράξεις της πολιτικής ηγεσίας έστελναν ισχυρότερο μήνυμα από τα λόγια τους. Αφενός έδινε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος, αφετέρου ενίσχυε τους ισχυρισμούς των αρνητών ότι όλα αυτά ήταν τουλάχιστον μια υπερβολή.
Το ζητούμενο, την ώρα που πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, που θα μπορούσαν να ζουν, δεν είναι πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά για να σπεύσουν για ψώνια κάποιοι αλλά πώς θα σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας και δεν θα χαθούν άλλες ζωές.
Εκτός από την προσωπική χαλαρότητα των πολιτικών έναντι των συστάσεων των ειδικών όμως, έγιναν και μερικά άλλα σημαντικά λάθη, τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή: «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα» είπε, καθώς και «να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα απ' ό,τι το κάναμε».
Την ίδια άποψη είχαν εκφράσει επιστήμονες που μίλησαν εγκαίρως για τη χρήση μάσκας παντού, αλλά αρμόδιοι κυβερνητικοί απάντησαν τότε ότι δεν το έκαναν για να μην κουραστεί ο κόσμος. Προφανώς θεωρούσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνέχιζε να είναι ελεγχόμενη και θα προλάβαιναν να κάνουν πίσω, προτού ξεφύγει ο έλεγχος. Αυτή η βεβαιότητα, ωστόσο, σήμερα δεν υφίσταται. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη αγωνία.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, ούτε ως προς τις αποφάσεις ούτε ως προς την προσωπική στάση του καθενός. Οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα και να συμμορφώνονται απολύτως με τις συστάσεις που απευθύνονται στους υπόλοιπους πολίτες. Ακόμα και στις «λεπτομέρειες».
Έχει γίνει π.χ. τόση συζήτηση για την ορθή χρήση της μάσκας και καθημερινά βλέπουμε πολιτικούς να μιλούν αγγίζοντάς τη με τα χέρια τους, όπως έκανε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Όταν οι επιστήμονες, τεκμηριωμένα, έχουν αποφανθεί εδώ και καιρό για την αδήριτη ανάγκη της χρήσης μάσκας παντού και έχει εξηγηθεί και ο τρόπος της ορθής χρήσης της, αυτό πρέπει να γίνει «Ευαγγέλιο» μέχρι να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία.
Επίσης, από τη στιγμή που πλέον γνωρίζουμε (και δεν χρειαζόταν καν να αποδειχτεί επιστημονικά εδώ που τα λέμε, καθώς ήταν θέμα κοινής λογικής) ότι ο συνωστισμός στα κλαμπ που επιτράπηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αποστάσεις και μάσκες, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση του ιού, δεν υπάρχει λόγος αυτό να ξαναγίνει. Οπωσδήποτε, η πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπους να αποζημιώσει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό.
Και φυσικά, την ώρα που πρέπει να δοθεί ο μεγαλύτερος αγώνας για την προφύλαξη του πληθυσμού, με την προστασία της δημόσιας υγείας ως απόλυτη προτεραιότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται βασικό θέμα το άνοιγμα της αγοράς, ειδικά με τον τρόπο που το κάνουν ορισμένοι, καθώς δίνεται πάλι το λάθος μήνυμα. Κάποιοι, θέλοντας προφανώς να επιδείξουν προνοητικότητα και ετοιμότητα για την επόμενη μέρα, δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, με κίνδυνο να χαλαρώσει ξανά ο κόσμος.
Το ζητούμενο, την ώρα που πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, που θα μπορούσαν να ζουν, δεν είναι πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά για να σπεύσουν για ψώνια κάποιοι, αλλά πώς θα σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας και δεν θα χαθούν άλλες ζωές.
Δυστυχώς, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στο θέμα αυτό, καθώς έστελνε κι εκείνη το ίδιο λάθος μήνυμα, μη τηρώντας τις συστάσεις και παραλείποντας να κάνει κριτική για τις αιτίες που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στη διασπορά. Αντιθέτως, περιόριζε την κριτική στους τομείς που δεν φάνηκε να επιβάρυναν ιδιαίτερα (π.χ τουρισμός και σχολεία) και ποτέ δεν απαίτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει τη χρήση της μάσκας παντού ή να κλείσει τα κλαμπ.
Ακόμα χειρότερα, ηγετικά στελέχη της ειρωνεύονταν μέτρα (προτάσεις των αρμόδιων επιστημόνων) όπως ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης τη νύχτα, με αστεϊσμούς του τύπου «η κυβέρνηση θεωρεί τον ιό νυκτόβιο» και άλλα τέτοια, ή αποδομούσαν τους ίδιους τους επιστήμονες, ενθαρρύνοντας συνωμοσιολόγους και αρνητές.
Είναι βέβαιο ότι οικονομικοί παράγοντες και φορείς πιέζουν για γρήγορο άνοιγμα και χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου να δουλέψει η αγορά και η οικονομία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί όμως το υγειονομικό ζήτημα και δεν σταματήσει να πεθαίνει ο κόσμος, η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Καμία χαλάρωση, λοιπόν, ξανά, που θα δοκιμάσει τη δημόσια υγεία και θα σπαταλήσει τις ζωές των ανθρώπων.