Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Σπίρτζης, και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν, με προχθεσινή τροπολογία, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με έναν μισθό στους αστυνομικούς.
Αν δεν γνωρίζετε, αστυνομικοί είναι οι αντιπροχθεσινοί «μπάτσοι, γουρούνια δολοφόνοι».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στο μεϊντάνι ρωτώντας πώς γίνεται να είσαι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», πώς μπορεί να είσαι «και με τις μέλισσες και με τους λύκους».
Τελικώς, φαίνεται ότι οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο, και η επίμαχη τροπολογία απεσύρθη. Πάντως, μέχρι να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η αστυνομία είναι ή δεν είναι «εχθρός του λαού», υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Έως ότου τον διανύσει, είναι ολοφάνερο ότι τις μεν ζυγές μέρες θα είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ τις μονές σοσιαλδημοκρατικό.
• • •
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΑ ΚΑΡΤ
Ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, να βρουν μια χρυσή τομή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, μητροπολίτες (Πατρών και Κερκύρας) ζητούν να ανοίξουν οι ναοί με λιγότερο ή περισσότερο απειλητικούς τόνους.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Αποφάσισε οι ναοί να μένουν ανοικτοί και οι ιερείς να κοινωνούν τους πιστούς.
Πέραν του γνωστού επιχειρήματος ότι «το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό», ο κ. Παντελεήμων έφτασε στο σημείο να υπονομεύσει την καραντίνα, επικαλούμενος κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους («ενδιαφέρει η σωματική υγεία, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία»). Κοντολογίς, αν δεν σας πείθουν οι δογματικές αλήθειες, έχουμε και την επιστήμη με το μέρος μας. Επιστήμη αλά καρτ, και σε όποιον αρέσει.
• • •
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ PFIZER-BIONTECH
Το επόμενο εύγλωττο διάγραμμα προέρχεται από έγγραφο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ.
Δύο ομάδες αποτυπώνονται: Η κόκκινη καμπύλη αφορά την ομάδα που είχαν πάρει placebo, ενώ η μπλε την ομάδα όσων είχαν κάνει το εμβόλιο.
Μέχρι περίπου τη 14η μέρα, η εμφάνιση της covid-19 δείχνει να είναι παρόμοια στις δύο ομάδες. Από το σημείο αυτό και μετά, όμως, οι δύο καμπύλες αποκλίνουν. Στην ομάδα του placebo οι περιπτώσεις ασθένειας αυξάνονται γρήγορα, ενώ στους εμβολιασμένους παραμένουν σταθερές (μηδενική αύξηση) και δεν δείχνει να φθίνει η προστασία του εμβολίου μέχρι τη δεύτερη δόση που θα γίνει σε δύο μήνες.
• • •
ΟΙ ΔΥΟ ΣΕΞΠΙΡ
Το δεύτερο πρόσωπο που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο Pfizer/BionTech κατά του κορωνοϊού είναι ο Γουίλιαμ Σέξπιρ.
Τυχεροί που υπήρχε ασθενής με το όνομα του διάσημου συγγραφέα, οι Άγγλοι δεν άφησαν να πάει χαμένη η ευκαιρία προκειμένου να τονώσουν τον εμβολιαστικό εθνικισμό τους· και βεβαίως δικαιώθηκαν: η είδηση έκανε τον γύρο του πλανήτη.
Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτή η έξαρση του εμβολιαστικού εθνικισμού ήταν «Πολύ κακό για το τίποτα», άλλος ότι «Τέλος Καλό Όλα Καλά». Πάντως, ο εμβολιασμός ξεκίνησε επικοινωνιακά άριστα, σαν «Χειμωνιάτικο Παραμύθι».
• • •
ΤΕΧΝΟΛΑΪΚΙΣΜΟΣ
Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα ακούμε συνεχώς λιγότερο τα «νεοφιλελευθερισμός» και «λαϊκισμός» και περισσότερο το «τεχνολαϊκισμός».
Τεχνολαϊκισμός είναι η σύνθεση της τεχνοκρατίας και του λαϊκισμού, μια νέα έννοια που αρχίζει να συζητείται διεθνώς. Θα έχουμε την ευκαιρία να την πραγματευθούμε σύντομα.
Προς το παρόν, σημειώνω ότι όσοι επικαλούνται την έννοια αυτή κάνουν λόγο για μίξη δύο παραδοσιακά ανταγωνιστικών κινημάτων, της τεχνοκρατικής ελίτ και της αυθεντικής λαϊκής βούλησης.
Τα παραδείγματα που τροφοδοτούν τις αναλύσεις είναι οι Ποδέμος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, Τραμπ, Τζόνσον, Μακρόν (!), κ.ά. Για να μην μείνουμε παραπονεμένοι, υπάρχει, ακριβέστερα ανθεί, και σε εμάς ο τεχνολαϊκισμός: «Ο Μητσοτάκης είναι ο ορισμός του τεχνολαϊκιστή πολιτικού», κατά δήλωση του πρώην υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
• • •
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΛΒΙΝΙ
Αν θέλετε να μάθετε γιατί πρέπει να εμπιστευόμαστε, να σεβόμαστε και να θαυμάζουμε τον Ιταλό ακροδεξιό πολιτικό πολιτικό, Ματέο Σαλβίνι, πρέπει να προμηθευτείτε το βιβλίο του «πολιτικού αναλυτή», Άλεξ Γκριν, με τίτλο «Γιατί ο Σαλβίνι αξίζει εμπιστοσύνη, σεβασμό και θαυμασμό».
Το βιβλίο είναι μπεστ σέλερ στη γειτονική μας χώρα, και το αξίζει.
Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: όλες του οι σελίδες είναι κατάλευκες. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με την Amazon, «παρά την πολυετή έρευνα, δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι να πούμε σχετικά με αυτό το αντικείμενο, γι' αυτό είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο για τις σημειώσεις σας».
• • •
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ
Αναμφίβολα, «Το Μεγάλο Κύμα» («Το Κύμα έξω από την Καναγκάουα») είναι το πιο διάσημο έργο της ιαπωνικής τέχνης στη Δύση. Σχετικά λίγοι μάλλον γνωρίζουν ότι ο δημιουργός του, Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760 - 1849), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες καλλιτέχνες, και ότι το περιώνυμο «36 Όψεις του Όρους Φούτζι», που συμπεριλαμβάνει «Το Μεγάλο Κύμα», είναι το έργο που τον καθιέρωσε παγκοσμίως.
Πολυτάλαντος και εργασιομανής, άφησε πλήθος έργων, μεταξύ των οποίων στην ερωτική τέχνη (shunga), το αριστουργηματικό «Το όνειρο της γυναίκας του ψαρά» (1814).