Πολιτικό 7ήμερο: Η πανδημία, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό

Πολιτικό 7ήμερο: Η πανδημία, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Φαίνεται και τώρα, δέκα μήνες μετά, που η Ε.Ε. και πάλι δεν κατάφερε να προετοιμαστεί αποτελεσματικά με μια κοινή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.
0



Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Covid-19 που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος απέφευγε να πάρει αυστηρά μέτρα και να επιβάλει τη χρήση μάσκας παντού. Στην Ελλάδα η πληρότητα των ΜΕΘ για τον κορωνοϊό ήταν στο 60% αυτή την εβδομάδα, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων είναι τόσο μεγάλη, που αν συνεχιστεί έτσι, σε λίγο δεν θα υπάρχουν κρεβάτια. Η κατάσταση πλέον κρίνεται επικίνδυνη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εκφράζονται αμφιβολίες αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει αυτήν τη φορά σε περίπτωση που δεν ανακοπεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων.


Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία μεγάλη είναι η αποτυχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν κατάφερε να συντονίσει τα κράτη σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται πλέον από ολοένα και περισσότερους, με τα βέλη να στρέφονται εναντίον της Κομισιόν και προσωπικά εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην πρώτη φάση είχε επικρατήσει το κλίμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», με τη Γερμανία να απαγορεύει οποιαδήποτε εξαγωγή ιατρικού υλικού και τη μια χώρα να προσπαθεί να υφαρπάξει τις προμήθειες σε αναπνευστήρες της άλλης. Στην πορεία επικράτησε μια λογικότερη κατάσταση, αλλά, και πάλι, η διαχείριση ήταν ανεπαρκής. Αυτό φάνηκε έντονα το καλοκαίρι στο θέμα του τουρισμού και της εισόδου στα κράτη, όπου δεν υπήρχαν ενιαία κριτήρια.

Φαίνεται και τώρα, δέκα μήνες μετά, που η Ε.Ε. και πάλι δεν κατάφερε να προετοιμαστεί αποτελεσματικά με μια κοινή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Ούτε καν οι πόροι των πολυδιαφημισμένων τρομερών «πακέτων στήριξης» δεν είναι διαθέσιμοι στα κράτη-μέλη, ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως η οικονομική κρίση που συνεπάγονται η πανδημία και τα μέτρα.

Το εμβόλιο για μαζική χρήση στον κόσμο, σύμφωνα με εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ειδικών, δεν πρόκειται να διατεθεί πριν από το 2022. Οπότε τα ευρωπαϊκά κράτη τα περιμένει ακόμα μία πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς το 2021 θα είναι κι αυτό έτος πανδημίας, με τους πολίτες πιο κουρασμένους και φτωχότερους.


Το εμβόλιο για μαζική χρήση στον κόσμο, σύμφωνα με εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ειδικών, δεν πρόκειται να διατεθεί πριν από το 2022. Οπότε τα ευρωπαϊκά κράτη τα περιμένει ακόμα μία πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς το 2021 θα είναι κι αυτό έτος πανδημίας, με τους πολίτες πιο κουρασμένους και φτωχότερους.

Η λαϊκή αποδοχή της κυβέρνησης, πάντως, έχει αποχαιρετήσει τα «σταλινικά» ποσοστά που είχε τους προηγούμενους μήνες, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην ελληνοτουρκική κρίση. Στην πρώτη φάση της πανδημίας η επιλογή να βάλει την προστασία της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομία είχε τύχει μεγάλης επιδοκιμασίας από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Στην πορεία, όμως, φάνηκε να επικρατούν άλλες λογικές και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία της οικονομίας, ώστε αυτή να μην καταρρεύσει, με κόκκινη γραμμή την αντοχή του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν η κυβέρνηση δικαιωθεί ή όχι για την επιλογή της αυτή, θα φανεί ίσως και τον επόμενο μήνα.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, με τη στάση που είχε επιδείξει η κυβέρνηση στην κρίση του Έβρου έναντι της επιθετικότητας του Ερντογάν, είχε κερδίσει επίσης την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο. Στην πορεία, όμως, η αμηχανία που επέδειξε (και συνεχίζει να επιδεικνύει) απέναντι στην υπόθεση του Oruc Reis, μαζί με τα φάλτσα διαφόρων συμβούλων και υπουργών, δημιούργησε αμφιβολίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε αρκετό κόσμο.

Πολιτικό 7ήμερο: Η πανδημία, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε πρόσφατα (άλλη) μια γκάφα, η οποία πέρασε σχετικά απαρατήρητη, δηλώνοντας δημόσια ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει αδειάσει πλήρως ο καταυλισμός και θα έχουν φύγει όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο. Φωτ.: Eurokinissi


ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ παραμένει μόνιμη πληγή για την ελληνική κυβέρνηση, που αναφέρει ότι έχει μειώσει δραματικά τις ροές, την ώρα που οι ΜΚΟ την καταγγέλλουν για παράνομες επαναπροωθήσεις και οι τοπικοί βουλευτές γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών πολλών τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια για τη μαζική μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στις περιοχές τους.

Η κυβέρνηση, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι όσοι έμεναν ως τότε στον καταυλισμό θα παρέμεναν στη Λέσβο και δεν θα μεταφέρονταν στην ενδοχώρα (πλην των ανηλίκων), γιατί «αυτό θα αποτελούσε κακό παράδειγμα και ενθάρρυνση να καίνε τους καταυλισμούς για να φύγουν». Παρά τις δηλώσεις αυτές από πολλούς υπουργούς, η κυβέρνηση έκανε, και κάνει, αυτό που έλεγε ότι δεν θα κάνει. Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, μάλιστα, αποτελούσε σταθερή αντιπολιτευτική κριτική της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τελευταίος ήταν κυβέρνηση.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε πρόσφατα (άλλη) μια γκάφα, η οποία πέρασε σχετικά απαρατήρητη, δηλώνοντας δημόσια ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει αδειάσει πλήρως ο καταυλισμός και θα έχουν φύγει όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο. Πράγμα που κρίνεται απ' όλους ως αδύνατο, πέραν των αντιδράσεων που θα προκαλέσει και του γεγονότος ότι είναι σε αντίθεση με όσα έλεγε ο ίδιος πριν από λίγο καιρό.


Αλλά αυτή δεν ήταν ο μόνη γκάφα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη δημιουργία του νέου καταυλισμού, είχε δηλώσει ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δεχτεί να μπουν στο νέο camp, ενώ ήταν γνωστό ότι είχαν μπει περίπου 9.000 από τους 12.000. Κάτι που είχε επιβεβαιώσει το ίδιο διάστημα και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και φορείς που ασχολούνται με το μεταναστευτικό αναφέρουν ότι ο κ. Μηταράκης είπε την αλήθεια για το θέμα αυτό και περίπου 2.000-3.000 που ήταν στη Μόρια είτε κυκλοφορούν εκτός δομών στο νησί είτε πολλοί από αυτούς κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το πού ακριβώς βρίσκονται.


Tο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι βαριά εκτεθειμένο από την εξαφάνιση του φυγόποινου χρυσαυγίτη Παππά, που κατάφερε να διαφύγει από τις Αρχές για να μην οδηγηθεί στις φυλακές. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να εντοπιστεί και να συλληφθεί εκθέτει περισσότερο τον αρμόδιο υπουργό, όπως τον εξέθεσε και η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, όταν ο ίδιος και η κυβέρνηση είχαν εγγυηθεί το τέλος αυτών των φαινομένων. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές εκλογές: Διακεκριμένες προσωπικότητες σχολιάζουν στη LiFO την κρίσιμη αναμέτρηση

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Διακεκριμένες προσωπικότητες σχολιάζουν στη LiFO την κρίσιμη αναμέτρηση

Οι Ελένη Σικελιανός, Άγγελος Χανιώτης, Ελίζα Κονοφάγου και Μιχάλης Ιγνατίου σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ