LIVE!

Σε διπλό ταμπλό θα παίζει ο Τσίπρας μέχρι τις εκλογές

Σε διπλό ταμπλό θα παίζει ο Τσίπρας μέχρι τις εκλογές Facebook Twitter
Η σχέση Τσίπρα Καμμένου παραμένει καλή, παρότι πέρασε μία πρώτη δοκιμασία αυτές τις μέρες. Όχι στην έκταση που της έδωσαν πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αλλά σίγουρα υπήρξε ενόχληση, κυρίως από την πλευρά του Πάνου Καμμένου. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
6

Σε δύο ταμπλό είναι αποφασισμένος να παίζει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές, καθώς και με τον Πάνο Καμμένο δεν σκοπεύει να τα χαλάσει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και της λεγόμενης ελληνικής κεντροαριστεράς θέλει να ηγηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγο καιρό συζητάνε για εκλογές τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην εισπράξουν το πολιτικό κόστος της νέας αύξησης της φορολογίας και των μεγάλων περικοπών στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019.

Δεν είναι ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι αυτή θα είναι και η τελική απόφασή τους, καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και πολλά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να πάνε σε εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας - άποψη την οποία συμμερίζεται και ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όλοι αυτοί που εκφράζουν αντιρρήσεις για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο, αισιοδοξούν ότι μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Novartis, αλλά και άλλες αποκαλύψεις σε βάρος της αντιπολίτευσης που ενδέχεται να βγουν, θα συντρίψουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και -σύμφωνα με τον ισχυρισμό ορισμένων κυβερνητικών- αυτές μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στη φυλακή.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο Μαξίμου. Παρά τις διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, δεν έβαλε βέτο σε κανένα θέμα. Ούτε στο σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στα θέματα ιθαγένειας, ούτε στο προσφυγικό. Ακόμα και στο Σκοπιανό υπήρξε συνεννόηση.

Παρόμοιες βαριές κατηγορίες βέβαια, εκτοξεύουν κάποιοι σκληροπυρηνικοί και από την αντιπολίτευση, οι οποίοι απειλούν με αποκαλύψεις και λένε ότι όταν πέσουν, θα τους σύρουν κι αυτοί στις εξεταστικές και στα ειδικά δικαστήρια.

Όσο για τη σχέση Τσίπρα Καμμένου, αυτή παραμένει καλή, παρότι πέρασε μία πρώτη δοκιμασία αυτές τις μέρες. Όχι στην έκταση που της έδωσαν πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αλλά σίγουρα υπήρξε ενόχληση, κυρίως από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο Μαξίμου. Παρά τις διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, δεν έβαλε βέτο σε κανένα θέμα. Ούτε στο σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στα θέματα ιθαγένειας, ούτε στο προσφυγικό. Ακόμα και στο Σκοπιανό υπήρξε συνεννόηση.

Άλλωστε ο Πάνος Καμμένος είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν δέχεται αλλαγή στο Σύνταγμά τους, δεν θα γίνει καμία συμφωνία και άρα η Βουλή δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει για αυτό (κάτι για το οποίο, όμως, δεν μιλούν ξεκάθαρα οι υπόλοιποι στην κυβέρνηση).

Επειδή λοιπόν δεν είχε προηγηθεί καμία σοβαρή διαφωνία, είδε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «πρόβλημα Καμμένου», τα οποία μάλιστα δεν προέρχονταν ούτε από την αντιπολίτευση αυτή τη φορά, ούτε από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, που ακολούθησαν μετά. Ήταν σαφές ότι οι διαρροές αυτές έγιναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου δόθηκαν εξηγήσεις και ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι από την πλευρά του δεν υπήρξε υιοθέτηση όσων ειπώθηκαν για εκείνον από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Αμυνας του ζήτησε ωστόσο, να διευθετήσει το θέμα σχετικά με τα βέλη που δέχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε θετικά.

Το ζήτημα με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι η χρησιμότητα της θα εξαντληθεί όταν λήξει η κυβερνητική θητεία. Μετά, ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, η σχέση αυτή θα είναι βαρίδι, αφού θέλει να μετατοπιστεί προς την κεντροαριστερά για να προσελκύσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί από τον χώρο αυτό.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος όμως, του ασκεί συνεχώς κριτική για την επιλογή των ΑΝΕΛ ως κυβερνητικού εταίρου.

Όσο λοιπόν θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο τα ανοίγματα Τσίπρα προς την κεντροαριστερά θα μεγαλώνουν και θα αισθάνεται την ανάγκη να δώσει τα ανάλογα διαπιστευτήρια. Αυτό είναι απόφαση στρατηγικής για το επόμενο διάστημα. Απλώς στο Μαξίμου το άνοιξαν βιαστικά και άτσαλα και στη συνέχεια έσπευσαν να το μαζέψουν.

Ο Πάνος Καμένος δεν φαίνεται να ενοχλείται από το άνοιγμα του Τσίπρα προς το κέντρο, αρκεί να μην γίνει ο ίδιος αποδιοπομπαίος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Αυτό είναι που του ξεκαθάρισε.

Ούτε για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη δείχνει να ανησυχεί, όσο και αν δεν του αρέσει, καθώς, όπως λέει στο περιβάλλον του, «δεν υπάρχει Ποτάμι» και οι ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης απλώς διαπραγματεύεται το προσωπικό του πολιτικό μέλλον και τίποτα άλλο.

Ο υπουργός Άμυνας δείχνει κατανόηση για τους πολιτικούς τακτικισμούς του Αλέξη Τσίπρα και παρά την προσωρινή του ενόχληση, παραμένει ήσυχος για την ώρα, καθώς μετά και την πρόσφατη συνομιλία τους, δείχνει να πείστηκε ότι οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν συμπεριλαμβάνουν κάποιο αρνητικό σενάριο για αυτόν.

Το πολιτικό παρελθόν το Αλέξη Τσίπρα βέβαια, οι περίφημοι τακτικισμοί του και η συμπεριφορά που επιφύλαξε στον πολιτικό του μέντορα, σε συντρόφους και σε συμμάχους, δεν θα επέτρεπαν λογικά σε κανέναν να εφησυχάζει για πάντα.

Για την ώρα, οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά που τους χωρίζουν.

Στήλες
6

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Την ημέρα που υπεγράφη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μνημόνιο, έπαυσε κάθε ''πολιτικός'' λόγος της συνύπαρξης αυτών των δύο σε ένα κυβερνητικό σχήμα, και συγκολλητική ουσία ήταν μόνον η νομή της εξουσίας.
Η οπτική της κας Β. Σιούτη είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα αλλά το σημερινό άρθρο είναι σε λάθος συμπέρασμα, διότι από τα δεδομένα που παραθέτει σε συνδυασμό προς το ζητούμενο συνάγεται το αντίθετο: Ως δεδομένα γίνονται ορθότατα δεκτά (α) ότι οι ΑΝΕΛ δεν δημιούργησαν μέχρι σήμερα σοβαρό πρόβλημα σε κάποιο ζήτημα (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης ή ακόμη και στο σκοπιανό) και (β) ότι ο Τσίπρας είναι πολύ ικανός σε κινήσεις πολιτικής τακτικής, ή έστω απρόβλεπτος. Το ζητούμενο είναι ασφαλώς η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία.Το ζητούμενο λοιπόν μπορεί να εξηγεί την προσωρινή ανακωχή, αλλά προϊδεάζει ότι η συνέχεια είναι μονοσήμαντη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν καμιά τύχη αν παραμείνουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η διασύνδεση ενός πολυσυλλεκτικού, λαϊκίστικου και εν πολλοίς αντιευρωπαϊκού σχήματος, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου 2015, με ένα λαϊκοδεξιό, υπερσυντηρητικό μόρφωμα που λιβανίζει κάθε εκκλησιαστικό παράγοντα, όπως οι ΑΝΕΛ, είχε κοινό παρονομαστή την αντιμνημονιακή ρητορική (ανεδαφική σε όλες τις τις εκδοχές αλλά κυρίαρχη τότε). Όταν αυτή η ρητορική εξατμίστηκε, κάθε κοινός παρονομαστής εξέλιπε.Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ λίγα κοινά έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου 2015. Οι ιδεοληπτικοί και ο Βαρουφάκης τον εγκατέλειψαν, τα νέα πρόσωπα της γενιάς των 30-35άρηδων υπουργών εκπέμπουν άλλο σήμα και το κοινό, στο οποίο απευθύνονται, δεν είναι οι ανεκδιήγητοι αγανακτισμένοι της πλατείας αλλά ένα πολύ ευρύτερο μέρος του εκλογικού σώματος - σε επόμενη φάση, όταν ο Τσίπρας ξεφορτώσει μερικές ακόμη φάτσες που είναι κολλημένες στο παρελθόν, μπορεί άνετα να βάλει και γραβάτα.Στο έργο οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πια ρόλο, αν μάλιστα δεν εγκαταλείψουν με θόρυβο το σκάφος θα βυθιστούν μαζί του ή για την ακρίβεια θα βυθιστούν μόνοι τους: Μπορεί κάποιος, πιθανότατα με αρκετή προσπάθεια, να βρει λόγους να ψηφιστεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιός όμως μπορεί να βρει λόγο να ψηφιστούν πάλι οι ΑΝΕΛ;;;Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει να διατηρήσει την ηγεμονία στον έναν από τους δύο πόλους εξουσίας που διαθέτει η χώρα, προσεγγίζοντας ή έστω αφήνοντας χώρο στο Κίνημα Αλλαγής (και όχι στο Ποτάμι που ορθά, όπως καταγράφεται, έχει ουσιαστικά στερέψει). Το επόμενο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ θα είναι καλύτερη από μια κυβέρνηση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ. Ανεξάρτητα από το αν αυτό ευσταθεί ή όχι (όπερ μελλοντολογία), διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ηγεμονική θέση στην πολιτική ζωή και θέτει σε κίνδυνο την ενότητα και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Αν η Γεννηματά δηλώσει ότι δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ = συνεργάζεται με τη ΝΔ, δηλ. αποκόπτεται από την ευκολότερη πηγή υποψηφίων ψηφοφόρων (ΣΥΡΙΖΑ το 2015, πρώην ΠΑΣΟΚ). Η ΝΔ, ήδη σε τροχιά πρωτιάς, πήρε το 2015 όσους πήρε από τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αυτοί δεν γυρίζουν πίσω, όσοι γυρίσουν θα γυρίσουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψαλιδίζει την πιθανότητα να παραμείνει κόμμα εξουσίας, όσο επεκτείνεται χρονικά η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Άρα πρακτικά η συνεργασία έχει τελειώσει, μένει ο χρόνος ανακοίνωσης του τέλους που εξαρτάται από το πόσο ακόμη τρομοκρατεί το ενδεχόμενο απώλειας της εξουσίας ορισμένους (ομολογουμένως αρκετούς) μαγεμένους από αυτή, στα δύο κόμματα - πιο ακριβόλογα, πόσο ακόμη αρκετοί μαγεμένοι από την εξουσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκούν επαρκή επιρροή στον Τσίπρα, ώστε να μην προκηρύσσει τις εκλογές που γνωρίζει ότι θα χάσει.