Αυτή η κυβέρνηση θα αποδειχθεί η πιο καταστροφική στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά τη χούντα της προδοσίας της Κύπρου. Το προτελευταίο της κατόρθωμα –γιατί έρχεται και καινούργιο– είναι η αναγόρευση της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Έχουν κι άλλα βίντεο οι νεοναζί, και με πόσους Μπαλτάκους μέσα; Ποιον εισαγγελέα «Παναθηναϊκάκια» εννοούσε ο Κασιδιάρης όταν από το βήμα της Βουλής απειλούσε κι εκβίαζε τον άφαντο, πρώην κουτσαβάκη πρωθυπουργό, που λίγο καιρό πριν δεν σήκωνε μύγα κριτικής στο σπαθί του;
Ήταν αναπόφευκτο να γίνει, και δεν φταίει μόνο ο «είμαι και θα είμαι για πάντα Νέα Δημοκρατία» Μπαλτάκος. Η ιστορία του Σαμαρά είναι δεμένη με την ακροδεξιά στην Ελλάδα, όταν μάλιστα η διαβόητη εκστρατεία για το Μακεδονικό που ο ίδιος ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του ’90 –η μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της δικής μας χώρας τις τελευταίες δεκαετίες– συνέβαλε στην επαναφορά στον πολιτικό διάλογο των ακροδεξιών φαντασιώσεων. Όταν ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός, προώθησε ακροδεξιούς στα κρίσιμα πόστα: ο Μ. Βορίδης ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Άδ. Γεωργιάδης να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στα ΜΜΕ και να κατεβάσει μερικά χρόνια το προσδόκιμο ζωής στη χώρα διαλύοντας την Υγεία, ενώ ο Τ. Μπαλτάκος έγινε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, με αυξημένες εξουσίες και χρεωμένος με ειδικές αποστολές.
Ανάμεσα στις τελευταίες –πέρα από τη διεκπεραίωση θελημάτων υπέρ επιχειρηματιών με τροπολογίες τελευταίας στιγμής κ.λπ.– και οι επαφές με τη Χρυσή Αυγή. Η ύπαρξη της τελευταία, για μια κυβέρνηση που μόνο με λογικές «σοκ και δέους» μπορεί να επιβάλει την πολιτική της, ήταν θείο δώρο: ξαφνικά, οι πολίτες που έχαναν τις δουλειές τους ή τους έκοβαν δραστικά μισθούς και συντάξεις, έβλεπαν και τους φασίστες να παρελαύνουν με δαυλούς και να ξυλοκοπούν τα βράδια. Η Χρυσή Αυγή ήταν εργαλείο φόβου και συγχρόνως μέρος του εφιαλτικού σκηνικού. Γι’ αυτό ακριβώς και η Χρυσή Αυγή έμενε ατιμώρητη για πάνω από 2 χρόνια: η δράση της βόλευε την κυβέρνηση.
Η αντίληψη ότι η «Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή αλλά εργαλείο» συνεχίστηκε και μετά τη δολοφονία Φύσσα. Αν οι νεοναζί δώσουν στη δημοσιότητα και άλλα βίντεο, ίσως αποδειχθεί αυτό που κυκλοφορεί ήδη στα παρασκήνια: ο Μπαλτάκος, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε ειδική αποστολή από τον πρωθυπουργό, πρότεινε σε Κασιδιάρη και Σία την απόσυρση της Χρυσής Αυγής από κάποιες εκλογικές περιφέρειες, ώστε να επαναπατριστούν ψήφοι στη ΝΔ με αντάλλαγμα τη μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη - Παναγιώταρου και την αποφυλάκιση των έγκλειστων νεοναζί μετά τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα έφτανε και μόνο το βίντεο που όλοι ξέρουμε για να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Πού ακούστηκε ο γενικός γραμματέας να εκμυστηρεύεται στο υπόδικο φιλαράκι-πρωτοπαλίκαρο της εγκληματικής οργάνωσης που κυνηγάει η Δικαιοσύνη ότι οι διώξεις εναντίον της ήταν στημένες για να της αποσπάσουν τους ψήφους;
Στην περήφανη, όμως, Ελλάδα υπάρχουν δύο πράγματα που λείπουν από αλλού: πρώτον, καμιά άλλη χώρα δεν έχει Βενιζέλο. Έναν άνθρωπο, δηλαδή, που όσο περισσότερο στηρίζει την κυβέρνηση, τόσο το κόμμα του διαλύεται χωρίς αυτό να τον νοιάζει καθόλου, από τη στιγμή που παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα μόνο ο Σαίξπηρ πρόλαβε να διεκτραγωδήσει, αλλά μερικούς αιώνες πριν.
Το άλλο προσόν που διαθέτει η Ελλάς είναι η ξετσιπωσιά. Όταν έχεις βαφτίσει success story τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και του όποιου κοινωνικού κράτος, την μπιτ παρά πώληση της δημόσιας περιουσίας και την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και του Κοινοβουλίου, κολλάς σε λεπτομέρειες, όπως οι εκμυστηρεύσεις Μπαλτάκου ή η επιδρομή του γιου του στη Βουλή; Τι να κάνει, άλλωστε, ο υιός από τη στιγμή που δεν ανήκει, όπως διευκρίνισε ο μπαμπάς, στη γενιά της «φραπεδιάς»;
Για να καλύψουν, λοιπόν, όλα αυτά και να κερδίσουν λίγους ψήφους, ετοιμάζονται να βγουν τώρα στις αγορές: να δείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται πλέον, λες και δεν της έφταναν τα χρέη που έχει. Στην πραγματικότητα, για τα 2 δισ. που η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει η χώρα θα καταβάλει τόκο 500 εκατ. ευρώ, γιατί τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. Και όλα αυτά, παρ’ ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το 2014, δηλαδή δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Το νέο δάνειο θα κάνει πιο δυσβάσταχτο το χρέος, αλλά με τη βοήθεια των ΜΜΕ θα το πανηγυρίσουμε κιόλας.
Μπλεγμένος στο σκάνδαλο Κοσκωτά και για να αποφύγει την εκλογική του ήττα στις εκλογές του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διατάξει δημοσίως τον τότε υπουργό των Οικονομικών: «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Αυτή η φράση συμβολίζει την πολιτική που οδήγησε στην κατάρρευση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο έγκλημα, και μάλιστα κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες, θα επαναληφθεί μπροστά στα μάτια μας, το διάστημα μέχρι τις εκλογές.
σχόλια