Ποιός είναι ο κ. Βίλντερς

Facebook Twitter
0

 

Πολλοί φίλοι με ρωτούν συχνά για την στάση της Ολλανδίας. Προκαλεί έκπληξη πώς μια χώρα τόσο «προχωρημένη», «ανοιχτόμυαλη», μια χώρα γνωστή για την πίστη της στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και τις αρχές του ουμανισμού και της αλληλεγγύης, μια χώρα που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φιλανθρωπίες και εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια χώρα που έχει κάνει φετίχ της το Διεθνές Δίκαιο, μια τέτοια χώρα-πρότυπο εδώ και δεκαετίες, να ακυρώνει καθημερινά το προφίλ αυτό επιτιθέμενη σε αδύναμους οικονομικά κρίκους της ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα με προσβλητικές και ακραίες αιτιάσεις και απαιτήσεις.

Έφτασε λένε οι ειδήσεις στο σημείο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών να κουνάει το δάχτυλο στον Βενιζέλο, και σχολιάζοντας τις ελληνικές δημοσκοπήσεις να του λέει ότι δεν «δικαιούται καν να ομιλεί» ο εκπρόσωπος του 8%. Λες και στην Ολλανδία δεν ανεβοκατεβαίνουν οι δυνάμεις των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, λες και ο ίδιος ο υπουργός δεν βλέπει και τη δύναμη της δικής του παράταξης να πέφτει. Η παράταξη στην οποία ανήκει ο Jan Kees de Jager είναι το CDA, οι Χριστιανοδημοκράτες δηλαδή, οι οποίοι χάσαν τις εκλογές με τεράστιες απώλειες πριν 2 χρόνια και τώρα εμφανίζονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να χάνουν και ακόμη 9 έδρες από τις λίγες που τους είχαν απομείνει. Το κόμμα του Βίλντερς έχει διπλάσιες έδρες από τους Χριστιανοδημοκράτες, και γι΄αυτό παρόλο που είναι με το ένα πόδι στην κυβέρνηση, οι απόψεις του επηρεάζουν πολλούς.

Ο πλατινέ εκπρόσωπος του Ράους

Οι ακρότητες είναι μια ευγενική χορηγία του Geert Wilders. Το ακροδεξιό  δεκανίκι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που κρατιέται με το ζόρι στην εξουσία καθώς καθημερινά τις ροκανίζουν τα πόδια οι αντεγκλήσεις των πολυκομματικών στελεχών της.

Για την ιστορία, ο Βίλντερς ξεκίνησε την καριέρα του στην πολιτική ως μέλος του VVD, των Φιλελεύθερων δηλαδή του πρωθυπουργού Ρούτε. Από τις τάξεις των Φιλελευθέρων άνθησε αυτό το λουλούδι. Κάποτε έγραφε τους λόγους των ηγετών του VVD. Αλλά ήταν πολύ φιλόδοξος για να ανήκει απλά σε ένα κόμμα, και με την πρώτη ευκαιρία (τα σπάσανε πάνω στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.) έφυγε και ίδρυσε δικό του.

Χαϊδευτικά οι Ολλανδοί των φωνάζουν "Μότσαρτ" αλλά και "Captain Peroxide", δηλαδή πυρόξανθο καπετάνιο εξαιτίας των μαλλιών του. Του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Μεγάλη Βρετανία (απόφαση που ανακλήθηκε μετά από έφεση) αλλά και στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί τον έκριναν ανεπιθύμητο. Ο ίδιος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές τον εαυτό του και τις δηλώσεις του στα ολλανδικά δικαστήρια. Κανένα από αυτά όμως δεν βρεθηκε να τον καταδικάσει τελικά για διασπορά μίσους και λυσσαλέα ρητορική διακρίσεων, παρόλες τις μηνύσεις που του γίνονται σχεδόν ακατάπαυτα. Ο Βίλντερς έχει προτείνει και την απαγόρευση του Κορανίου, κατά τα πρότυπα του Αδόλφου. Οι γονείς του είναι Ολλανδοί από τις Ανατολικές Ινδίες, η μαμά του όμως έχει και αίμα Ινδονησιακό. Ο Βίλντερς δηλαδή κρατάει από αίμα «μεταναστών»... μάλλον γι΄αυτό βάφει το μαλλί του αυτό το πυρόξανθο χρώμα που βγάζει μάτι, να μας πείσει ότι είναι γνήσιος Ευρωπαίος και να κρύψει τις Ινδονησιακές του (σκούρες) ρίζες.

Βίλντερς, ο καλός Ολλανδός

Ο Βίλντερς από την αρχή της κρίσης διατύπωσε με σθένος την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Είναι εκφραστής της λαϊκίστικης προπαγάνδας και τα λέει «τσεκουράτα». Ράους λοιπόν στους Έλληνες. Μάλιστα από τους κόλπους του κόμματος του και των εφημερίδων που τον σιγοντάρουν βγήκε και η έκφραση «Weg met de knoflooklanden», που σημαίνει «Έξω οι χώρες του σκόρδου». Έτσι βλέπει η ακροδεξιά της Ολλανδίας τους λαούς της νότιας Ευρώπης, σαν ντερλικοτεμπέληδες που κάθονται και δεν θέλουν να δουλέψουν.

Ας μην το παίρνουμε όμως προσωπικά. Ο Βίλντερς έχει μια καλή κουβέντα να πει για όλους, όχι μόνο για τους Έλληνες. Και είναι μακριά η λίστα του με όλους αυτούς (τους λαούς) που θεωρεί υπαίτιους της κρίσης και πηγή όλων των δεινών. Κατά το πρότυπο του Αδόλφου, στοχοποιεί συγκεκριμένες ομάδες κάθε φορά και τις δαιμονοποιεί στα μάτια ενός λαού που φοβάται μην τον πάρει κι αυτόν μπάλα η κρίση και που αρχίζει να δείχνει τις συντηρητικές του καταβολές.

Όταν δεν καταπιάνεται με τους Έλληνες , ο Βίλντερς παίζει με την φωτιά του μεταναστευτικού. Πρόσφατα ανέβασε στην ιστοσελίδα του μια υπηρεσία καταγγελιών. Ζητά από τον κόσμο, όποιος έχασε τη δουλειά του «εξαιτίας ενός μετανάστη», να αναφέρει το περιστατικό online και ο Βίλντερς θα επιληφθεί του θέματος. Είσαι Ολλανδός φορολογούμενος, άνεργος και σου έφαγε τη δουλειά ο Πολωνός; Νιώθεις ότι έχεις αδικηθεί εξαιτίας κάποιου Ρουμάνου που δεν μιλάει καν Ολλανδικά; Κατάγγειλέ το στον Βίλντερς. Οι ίδιοι οι Πολωνοί βέβαια είναι έξαλλοι και οι Ευρωπαίοι τα έψαλλαν στον πρωθυπουργό Ρούτε.

Έκανα μια προσπάθεια να δοκιμάσω, να δω μέχρι που το πάει, να δω πως διατυπώνονται αυτά τα παράλογα και ρατσιστικά νοήματα και αιτήματα. Το λεξικό του ρατσισμού δεν αλλάζει με τα χρόνια, ίσα-ίσα επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές αλλά με το ίδιο σενάριο, με τις ίδιες ατάκες. Εβραίοι τότε, μετανάστες τώρα, και μάλιστα Ευρωπαίοι. Ο αποδιοπομπαίος τράγος άλλαξε μαντρί, αλλά παραμένει τράγος στα μάτια όσων κυνικά κι αυθαίρετα τον θεωρούν υπεύθυνο για τα δεινά της ανθρωπότητας.

Το κακό δεν είναι τόσο ότι υπάρχουν ακραίες φωνές σαν του Βίλντερς στις παρυφές του δημοκρατικού συστήματος μιας κατά τα άλλα ανεπτυγμένης χώρας. Το κακό είναι ότι η προπαγάνδα του έχει ποτίσει και μυρίσει παντού, κι έχει φέρει στην επιφάνεια τον συντηρητισμό των Ολλανδών.

Βίλντερς, ο εφιάλτης του ευρωπαϊκού ονείρου

Την περασμένη Δευτέρα η λαϊκίστικη εφημερίδα De Telegraaf φιλοξένησε συνέντευξη του Ολλανδού καλλιτέχνη Herman van Veen, ο οποίος προειδοποιούσε για το πόσο επικίνδυνο είναι το κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς. Είπε ότι το κόμμα αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, καθώς είναι το μόνο ίσως κόμμα στην ιστορία που δεν έχει εγγεγραμμένα μέλη και επιβιώνει οικονομικά μόνο μέσα από δωρεές και χορηγίες. «Στην ουσία το κόμμα της Ελευθερίας δεν είναι ένα πραγματικό πολιτικό κόμμα, αλλά ένας σύλλογος, ένα κίνημα στο οποίο κάνει κουμάντο ένας και μοναδικός άνδρας. Αυτό δεν είναι δημοκρατικό». Συμπλήρωσε πως το κόμμα του Βίλντερς μοιάζει τρομερά με το Ολλανδικό εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα που κάποτε στήριζε τους Ναζί (1931-1945).

Κι όταν πριν από λίγο καιρό οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα που (ανενόχλητοι) έκαναν για την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων, ψήφισαν κατά 57,5% υπέρ της απαγόρευσης, ο Βίλντερς έσπευσε να δηλώσει πως χρειάζεται να γίνει και στην Ολλανδία τέτοιο δημοψήφισμα.  

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόταση που έκανε ανεπίσημα το κόμμα του Βίλντερς για φόρο 1.000 ευρώ στην μπούρκα. Η πρόταση έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού αλλά αποσύρθηκε πριν καλά-καλά διατυπωθεί, ενώ δεν υπήρχε πουθενά στο μανιφέστο του κόμματος. Πέταξαν απλώς μια ακόμα μολότοφ στο διάλογο για την πολυπολιτισμικότητα, φιτιλιάζοντας για ακόμη μια φορά (ανέξοδα γι’ αυτούς) την ηρεμία μεταξύ των διαφορετικών εθνικών κοινοτήτων της χώρας.

Μάθε ολλανδικά ή Ράους

Αυτός είναι ο Βίλντερς. Αλλά βρίσκει και τα κάνει.  Τον χρειάστηκαν για να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας-μειοψηφίας και «αναγκάστηκαν» κάπως απρόθυμα να τον βάλουν στο παιχνίδι καθώς είχε λάβει πολύ αυξημένα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές. Ο Βίλντερς στηρίζει κατά κάποιον τρόπο την κυβέρνηση, όχι όμως ως ισότιμο μέλος. Δεκανίκι και τυπικά και ουσιαστικά. Μπορεί και ταρακουνάει τα νερά και η ρητορική του περνάει και στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, ως αν να ήταν ισότιμο μέλος και ακόμα παραπάνω.

Οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Ρούτε έχουν προτείνει από το 2010 νόμο σύμφωνα με τον οποίο για να πάρεις ταμείο ανεργίας θα πρέπει να μιλάς ολλανδικά. Πριν από δέκα χρόνια κάτι τέτοιο θα ακουγόταν τρελό, τώρα γίνεται «ξαφνικά» επιτακτικό. Τι απέγινε η ελεύθερη διακίνηση και εργασία; Εργασιακό δικαίωμα δεν είναι και το επίδομα ανεργίας; Δε διαφωνώ με τη λογική που θέλει τους μετανάστες που έρχονται  στην Ολλανδία να μαθαίνουν ολλανδικά. Διαφωνώ με την αυταρχική πολιτική του να επιβάλλεις μια τέτοια λογική σε όσους δεν την συμμερίζονται, ή σε όσους για αντικειμενικούς λόγους ή για οποιουσδήποτε λόγους δεν μπορούν να κάνουν αυτό που τους ζητάς, αλλά δικαιούνται ταμείο ανεργίας όπως και οι συναδελφοί τους ολλανδόφωνοι. Ή κάνεις αυτό που σου λέμε, που μπορεί να αντίκειται και στα δικαιώματα σου ως Ευρωπαίος πολίτης, ή ράους και δεν παίρνεις ούτε ευρώ τσακιστό. Το μέτρο αυτό προτάθηκε από τους Φιλελεύθερους, υποστηρίζεται από το μικρότερο κόμμα της κυβερνητικής συνεργασίας, τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς και από τον Βίλντερς φυσικά. Τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το στηρίζουν. Αν περάσει, θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Η ενοποίηση, η ενσωμάτωση δεν θα γίνει με το τσεκούρι, ή με το μαστίγιο. Η αλληλεγγύη δεν έχει ατσάλινο χέρι. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν συμβαδίζει με τις αρχές ενός εθνικιστικού ολοκληρωτισμού. Αυτά τα δύο καρπούζια δεν χωρούν κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή μασχάλη. Είναι σχιζοφρενικό. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα δύο. Μόνο το ΛΑΟΣ μπορεί να πατάει και σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, δηλαδή και Ευρώπη αλλά και εθνικισμός.

Υπάρχουν και κάποιες πιο αισιόδοξες νότες και θετικές φωνές. Φωνές που δεν ακούγονται ίσως όσο του Βίλντερς, γιατί δεν υστεριάζουν όπως αυτός, αλλά φωνές που επιμένουν να προβάλουν τα γεγονότα στις πραγματικές του διαστάσεις και να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς δαίμονες.

Υπάρχουν και άλλες φωνές

Πριν λίγες μέρες το δεύτερο κανάλι της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης (NED2) πρόβαλλε ρεπορτάζ με τίτλο «Goldman Sachs και η καταστροφή της Ελλάδας». Ακούστηκαν πολλά  «ωραία» στην εκπομπή, η οποία ήταν υποτιτλισμένη και μπορούσε να την παρακολουθήσει και ο οποιοσδήποτε. Είχε συνεντεύξεις κυρίως στα αγγλικά και τα ελληνικά. Μίλησαν και ελληνικές οικογένειες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Μίλησαν πολλοί και για το παιχνίδι που έπαιξε η Goldman Sachs με την Ελλάδα. Μίλησε και ο γνωστός σε όλους μας καθηγητής Βαρουφάκης. Είπαν όλοι πως η Goldman Sachs τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί μια ολόκληρη χώρα και τους πολιτικούς της, και κατά συνέπεια και ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της εκπομπής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ