Aπό τον Κωστή Πιερίδη
Η φάση είχε ως εξής: μία παραλία πίσω από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, με ντάλα ήλιο, κόσμο στη θάλασσα, φοίνικες, τα go kart να σπινιάρουν και ρυθμική μουσική σε συνεχή λούπα να βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της συγχρονισμένης κολύμβησης. Μαζευτήκαμε εκεί γιατί με τα παιδιά του ΚΥΜΑ Surf Shop είπαμε να κάνουμε μια φωτογράφιση και μια συνέντευξη για το όλο εγχείρημα του πρώτου ελληνικού surf brand. Τα παιδιά γούσταραν πολύ, έφεραν και φίλους, μέχρι που η φάση έγινε εν τέλει υπερπαραγωγή. Ένα χίπικο ροζ βανάκι VW, μια βέσπα, ρούχα, κι άλλα ρούχα, skate, κόλπα και πολλά σανίδια. Ωραία σανίδια, έτοιμα να τα φάει ο ήλιος, το κύμα και η αλμύρα. Κοίταξα προσεκτικά το setting που έστησε ο εξαιρετικός για τέτοια φωτογράφος Freddie F. Μπορεί να μην ήμασταν στην Cardiff Reef του Σαν Ντιέγκο ή σε μια περιγραφή από το Έμφυτο Ελάττωμα του Τόμας Πίντσον με το αλλόκοτο κουβάρι των surfάδων του Λος Άντζελες, αλλά τα παιδιά από το ΚΥΜΑ έχουν μεγάλη συνέπεια σε αυτό που κάνουν: απλώς κυνηγάνε το (καλό) κύμα κι έτσι έφτιαξαν τον δικό τους, πιο οικείο εξοπλισμό γι' αυτό το κυνήγι. Ο founder του KYMA Surf Shop (θέλησε να μείνει ανώνυμος) μου μίλησε για το ΚΥΜΑ, τα κύματα και το surf στην Ελλάδα. Ξέρω 'γω, μπορεί σε μερικά χρόνια να γίνει η Βουλιαγμένη το Μάουι της Μεσογείου!
Αnd all the lights are shinning on the sea
as the rolling waves crash along the beach
«Ξεκίνησα να κάνω surf αρχές της δεκαετίας του 1990. Γενικά, στην Ελλάδα η όλη φάση του surf ξεκίνησε τότε. Αρχές της δεκαετίας έγιναν οι πρώτες απόπειρες και προς τα τέλη λίγο πιο οργανωμένα. Αυτοί που νομίζω ότι πρωτοέκαναν surf ήταν οι Αμερικάνοι της βάσης του Eλληνικού αλλά και κάποιοι ξένοι τουρίστες στην Πελοπόννησο, κυρίως στον Καϊάφα. Έτσι το είδα εγώ.
Τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη έξαρση το surf σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει πλέον μια εξέλιξη στα σανίδια. Έχουν γίνει πιο οικονομικά, υπάρχουν καινούργια σχέδια, νέα υλικά ή μεγάλα σανίδια που βοηθάνε πολύ τους αρχάριους και το surf να εξελιχθούν. Είναι και εύκολο να ξεκινήσει κανείς. Θέλει μόνο εξοπλισμό και παρέα. Γενικότερα, βοηθάει και η σύνδεση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του surf και άλλων αθλημάτων ή σπορ, όπως το skate και το snowboard.
Κατά τη γνώμη μου, extreme γίνεται κάποιο άθλημα όταν εσύ το κάνεις extreme, όταν το προκαλείς. Στο surf σπάνια παίζουν τραυματισμοί, αν surfάρεις βάσει του επίπεδου σου, άλλα κι αν συμβούν, είναι από ατύχημα, αν δηλαδή σε χτυπήσει η σανίδα σου ή η σανίδα κάποιου αλλού.
Έχεις φάει ποτέ «πλυντήριο» (σ.σ. να σε πάρει το κύμα και να σε στροβιλίσει);
Φυσικά, σε μεγάλα κύματα.
Περίγραψέ μου το feeling του πρώτου κύματος που παίρνεις και μένεις όρθιος.
Απερίγραπτο, θα έλεγα, γιατί δεν το θυμάμαι και καλά (γέλια).
Ο μύθος του «δεν γίνεται surf στην Ελλάδα» ισχύει;
Στην Ελλάδα έχει πολλά μέρη για να κάνεις surf. Πολλά μέρη, πολλά νησιά και κάθε χρονιά ανακαλύπτουμε και νέα σποτ – και όχι με μούφα κύμα. Πολλές φορές μπορείς να βρεις και δύο και τρία μέτρα. Ακόμα και στην Αθήνα μπορείς να κάνεις surf. Στη Βουλιαγμένη μαζευόμαστε, και με νοτιά σίγουρα θα δεις περισσότερους από 100 surfers στο νερό. Είναι κοντά και βολεύει πολύ κόσμο. Εντάξει, η αγαπημένη μου παραλία για surf είναι ο Λαγκουβάρδος στην Πελοπόννησο.
Ποια είναι η ιδανική θάλασσα για το perfect swell;
Βασικά, ανάλογα με την εποχή και τον αέρα. Παίζουν άπειρα μέρη ανά τον κόσμο. Οι μόνες θάλασσες που αποκλείονται είναι οι βαθιές – εκεί το swell δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αρκεί να θες να κάνεις surf, όλα τα άλλα βρίσκονται. Γιατί το surf είναι ένας συνδυασμός από πράγματα: είναι fun, είναι άθλημα, είναι διασκέδαση. Όλα μαζί, συνδυασμός και τρόπος ζωής.
Μήπως είναι και λίγο lifestyle, ένας σίγουρος τρόπος να βρίσκεις γκόμενες;
Ε, εντάξει! Γκόμενες βρίσκεις παντού. Τώρα, όσον αφορά το lifestyle, αυτό παίζει, αλλά να ξέρεις ότι αυτοί που το κάνουν μόνο ως lifestyle σύντομα σταματάνε, ενώ ο surfάς που γουστάρει τη φάση είναι τρελαμένος.
Ποιες είναι οι σχέσεις των surfάδων με άλλες κατηγορίες surfing (windsurf και kite);
Όχι κακές, απλώς το surf τα τελευταία χρόνια διαδόθηκε πολύ στην Ελλάδα και πολλοί, ανάμεσά τους και κάποιοι windsurfers, πίστευαν πως surf στην Ελλάδα δεν γίνεται. Όμως, δειλά-δειλά και windsurfers και kite surfers δοκιμάζουν surf και τελικά τους κερδίζει. Τώρα, οι surfers θεωρούν ότι είναι στην υψηλότερη κατηγορία από θέμα στυλ, κουλτούρας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ισχύει.
Μίλησέ μου λίγο για το ΚΥΜΑ Shop; Τι ακριβώς έχετε στήσει, πως και πότε ξεκίνησε η ιστορία;
Το KYMA Surf Shop είναι μια παλιά ιστορία. Και κατά το παρελθόν είχαν παραχθεί αρκετά προϊόντα, αλλά όλο αυτό χρειάστηκε, εκτός από μπάτζετ, και χρόνο και παρά πολλή προετοιμασία, γιατί το ΚΥΜΑ θέλει να είναι ένα ολοκληρωμένο surf brand με χαμηλές τιμές, ώστε ο καταναλωτής να δελεάζεται και να μην καταφεύγει μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα. Τώρα νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή, υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και ο κόσμος είναι πολύ πιο ενημερωμένος και έτοιμος.
Τα προϊόντα του ΚΥΜΑτος θα τα βρούμε:
www.kymasurf.gr
www.s-exhouse.gr
Σάκης Βλάχος: surfer, dreamer
Στέφανος Αθανασόπουλος: surfer, αρχιτέκτονας
Ιουλία Σάκοβα: fashion designer, singer
Τζο Λαδά: skipper, surfer chick
Adrea tsam: surfer και surfer photographer
Ευαγγελία Τσιορλίδα: δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Μad tv για την εκπομπή cool.e.r, surfer chick.
Surf dog: Μοίρα
σχόλια