Γιάννης Παπαδημητρίου: Ο επικεφαλής των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας μιλά για την απαιτητική διοργάνωση
Ο άνθρωπος που συντόνισε όλες τις διαδικασίες, στην Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο, μιλά για όσα έζησε, αλλά και για την πίστη του στην ομαδική δουλειά.
Η φετινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία, που μετά την 11ημερη λαμπαδηδρομία σε όλη τη χώρα κατέληξε στην επίσημη τελετή παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή PARIS 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ήταν συμβολική, λιτή αλλά ταυτόχρονα εμβληματική και πάνω απ' όλα άκρως συγκινητική.
Τέτοιες σημαντικές επιτυχίες εθνικής εμβέλειας, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ωστόσο, μόνο όταν από πίσω υπάρχουν συντελεστές, όπως ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο άνθρωπος που συντόνισε όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση διεξαγωγής των φετινών τελετών. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού το βιογραφικό στον χώρο της διαφήμισης αλλά και του αθλητισμού σε συνδυασμό με το πάθος του για τις Ολυμπιακές αξίες και την προσήλωσή του στην παράδοση του θεσμού, τον καθιστούν καθόλα ιδανικό για τον σημαντικό αυτό ρόλο.
«Οι τελετές αφής και παράδοσης είναι η επιτομή της άψογης συνεργασίας»
Οι τελετές Αφής, κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά και συγκινητικά γεγονότα στον δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταφέροντας το ιδεώδες του Ολυμπισμού από την Αρχαία Ολυμπία 2.800 χρόνια πριν, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες που καλείται να φιλοξενεί κάθε χώρα. Απαιτείται δυναμική προετοιμασία από την όλη ομάδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί το άρτιο και υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα, οι τελετές Αφής και Παράδοσης προβάλλονται σε ζωντανή σύνδεση σε όλο τον πλανήτη ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός.
«Το συνολικό αποτέλεσμα της λαμπρής τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στο Καλλιμάρμαρο, ήταν αναμφίβολα η επιτομή της άψογης συνεργασίας. Απαιτείται απρόσκοπτος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών, των συμμετεχόντων, των αθλητών, χορευτών, της Πολιτείας, των τοπικών αρχών, του προσωπικού ασφαλείας, των εθελοντών αλλά και των ανθρώπων που αθόρυβα βάζουν το δικό τους λιθαράκι. Η μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας στον εμβληματικό χώρο του Καλλιμάρμαρου στην Αθήνα και μετά στο Παρίσι, απαιτούσε σχολαστικό σχεδιασμό και επιμέλεια κάτι για το οποίο εργαζόμασταν δυναμικά πολύ καιρό πριν την έλευση της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων», λέει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
«600 Λαμπαδηδρόμοι ταξίδεψαν την Φλόγα σε όλη την Ελλάδα σε 11 ημέρες»
Όπως εξηγεί, η Λαμπαδηδρομία, επί ελληνικού εδάφους, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την επιτροπή λαμπαδηδρομίας με την αμέριστη συμβολή του Πρόεδρου της Αθανάσιου Βασιλειάδη, διήρκησε 11 ημέρες, διένυσε 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια, στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων, περνώντας από 13 Περιφέρειες, 7 Νησιά, 43 Πόλεις, 41 Δήμους, 5 Κοινότητες, 10 Αρχαιολογικούς Χώρους και 2 Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
«Συμμετείχε ένα δίκτυο αφοσιωμένων στελεχών, προσωπικού ασφαλείας και ανθρώπινου δυναμικού που προσέφεραν ακούραστα για την διασφάλιση της ασφαλούς και έγκαιρης διέλευσης της φλόγας. Από τη λεπτομερή χαρτογράφηση της διαδρομής σε όλη την Ελλάδα, έως τις τελετουργικές ρυθμίσεις, κάθε πτυχή του ταξιδιού ενορχηστρώθηκε προσεκτικά, για να διατηρηθεί ακέραια η παράδοση και οι αξίες αυτού του συμβολικού ταξιδιού», προσθέτει.
Οι τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, σηματοδοτούν άλλωστε κατά τη γνώμη του, την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο μέσω του Ολυμπιακού ιδεώδες.
Μια τελετή παράδοσης γεμάτη ισχυρούς συμβολισμούς
Στο ιερό της Ολυμπίας, σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον πλανήτη, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, ανάβει τη Φλόγα από τις αχτίδες του ήλιου στο Ναό της Ήρας, με την Επίκληση στον Απόλλωνα: «Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του Παρισιού».
Για τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ωστόσο, οι τελετές αφής και παράδοσης, είχαν ειδικά φέτος κάτι πολύ ιδιαίτερο, αφού ένωσαν προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, από τον χώρο των Τεχνών, της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού, της μουσικής, του χορού και της μόδας.
«Ο Νίκος Αλιάγας ανέλαβε την παρουσίαση των τελετών, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου "έντυσε" τις τελετές με τις νέες καταπληκτικές συνθέσεις του, η διεθνούς φήμης mezzo soprano, Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό ύμνο στην τελετή αφής, ενώ η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε με την δική της ξεχωριστή φωνή τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας - Γαλλίας, συγκλονίζοντας όλο το Καλλιμάρμαρο στάδιο αλλά και το κοινό που παρακολουθούσε στις οθόνες του. Η Άρτεμις Ιγνατίου με την πολυετή της εμπειρία, καθώς έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση των χορογραφιών, ταξίδεψε για ακόμη μια φορά στις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων με τις ενδυμασίες των Ιέριων και των Κούρων που σχεδίασε η Μαίρη Κατράντζου, ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός έδωσε τις δικές του πινελιές στο σύνολο της διοργάνωσης», προσθέτει.
«Μια τελετή παράδοσης γεμάτη ισχυρούς συμβολισμούς μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο την σπουδαιότητα της ειρήνης, της ελπίδας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών», λέει.
«Στην Ελλάδα, έχουμε όλα τα εχέγγυα για σπουδαίες, ιστορικές διοργανώσεις»
«Η διασφάλιση της ομαλής ροής των γεγονότων και η αποτύπωση της συναισθηματικής σημασίας της Ολυμπιακής Φλόγας για όλο τον κόσμο, είχε σχολαστική προτεραιότητα για εμάς, καθώς δώσαμε έμφαση ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Παρά τις πολύ υψηλές απαιτήσεις που έχει μια τέτοια διοργάνωση, η αφοσίωση, η γνώση, το μεράκι και η τεχνογνωσία των συμμετεχόντων έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
«Αποδείξαμε για ακόμη μια φορά, πως στην Ελλάδα, έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα εχέγγυα για να υποστηρίζουμε και να φιλοξενούμε σπουδαίες διοργανώσεις, τιμώντας την ιστορία μας και αναζωπυρώνοντας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων για τις μελλοντικές γενιές», συμπληρώνει.
Η παράδοση της λαμπαδηδρομίας, της τελετής Αφής και Παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας, είναι ο κρίκος για την υπενθύμιση της διασφάλισης της παγκόσμιας Ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και την αδελφοσύνης μεταξύ των λαών. Και για τον Γιάννη Παπαδημητρίου, η θέση του επικεφαλής, ήταν το λιγότερο τιμητική στην μέχρι τώρα καριέρα του, καθώς, όπως τονίζει, την υπηρέτησε με όλο τον σεβασμό και το χρέος απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας. «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στην υπέροχη ομάδα που πλαισίωσε το σύνολο της διοργάνωσης και έδωσε τον καλύτερο της εαυτό ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», καταλήγει.