Νέα εποχή στη διάγνωση του καρκίνου με τη διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη
Σήμερα, με τις νέες μεθόδους διάγνωσης και την εξειδικευμένη πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, η διαδικασία του «αναίτιου» χειρουργείου αποφεύγεται.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί συχνή παθολογία που πλήττει έναν στους οκτώ άνδρες. Σημαντική είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωσή του που θα οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία και ίαση του ασθενούς. Οι νέες τεχνικές καταργούν τα αναίτια χειρουργεία και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία των ασθενών.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στο ανδρικό φύλο, μετά από αυτόν του πνεύμονα. Η διάγνωσή του βασίζεται στη βιοψία. Ο προστάτης βρίσκεται βαθιά μέσα στην αντρική λεκάνη, στην έξοδο της ουροδόχου κύστης, δίπλα στη βάση του πέους, και προσεγγίζεται δύσκολα. Παραδοσιακά, η κλινική του εξέταση γίνεται δακτυλικά από το ορθό και στην περίπτωση που απαιτείται βιοψία προωθείται μια ειδική κεφαλή υπερήχων που «βλέπει» τον προστάτη διά του ορθού. Στη συνέχεια λαμβάνονται κατευθυνόμενες τυχαίες βιοψίες με μια λεπτή βελόνα από διάφορα σημεία του. Το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει και να ελέγξει τον προστάτη, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια τις ύποπτες για καρκίνο περιοχές, γι’ αυτό οι βιοψίες λαμβάνονται διάσπαρτα, από διάφορες περιοχές του, ώστε να καλυφθεί ένα κατά το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι του αδένα.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ FUSION ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Στην Ευρωκλινική εφαρμόζεται η πλέον σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με την πραγματοποίηση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας MRI και της fusion διαπερινεϊκής βιοψίας προστάτη που υπερέχουν της απλής διορθικής διά υπερήχων βιοψίας, εξασφαλίζοντας υπέρτατη ασφάλεια και ακρίβεια διάγνωσης.
Παλιότερα, αρκετοί ασθενείς με υποψία καρκίνου του προστάτη έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την πραγματοποίηση της βιοψίας και τη λήψη δείγματος. Σήμερα, με τις νέες μεθόδους διάγνωσης και την εξειδικευμένη πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, η διαδικασία του «αναίτιου» χειρουργείου αποφεύγεται. Σε όσους ασθενείς κρίνεται απαραίτητη η βιοψία, τη λύση χωρίς χειρουργείο δίνει η πρωτοποριακή μέθοδος Fusion, η οποία συνίσταται στην ενοποίηση της μαγνητικής εικόνας με τη χρήση του υπερσύγχρονου ουρολογικού υπερηχοτομογράφου Arietta V65 και του συστήματος διαπερινεϊκής κατευθυνόμενης βιοψίας BiopSee.
Συγκεκριμένα, οι υπό διερεύνηση για καρκίνο προστάτη ασθενείς πραγματοποιούν αρχικά την εξειδικευμένη πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη, η οποία αποτελεί το μοναδικό εργαλείο διάγνωσης που μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας και να καθορίσει τα συγκεκριμένα σημεία στον προστάτη που ενδέχεται να πάσχουν.
Με αυτόν τον τρόπο κατευθυνόμαστε απολύτως στοχευμένα και με μεγάλη ακρίβεια στην πραγματοποίηση της βιοψίας στις ύποπτες για καρκίνο περιοχές. Με τη χρήση μιας ειδικής, εξαιρετικά λεπτής βελόνας, μέσω του ειδικού οδηγού γίνεται παρακέντηση στις προεπιλεγμένες θέσεις στο δέρμα του περινέου, πίσω από το όσχεο του ασθενούς. Η βελόνα, που μπορεί εύκολα να απολυμανθεί, αποτρέποντας την πιθανότητα μολύνσεων, διαπερνά το δέρμα. Παράλληλα, κατευθύνεται προς τον άξονα του προστάτη, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση σε όλες τις επιφάνειές του.
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά από τις πραγματοποιούμενες από το ορθό βιοψίες. Η διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη επιτυγχάνει σημαντική μείωση των σηπτικών φαινομένων και λοιμώξεων, καθώς διεξάγεται μέσω του περινέου και όχι μέσω του τοιχώματος του ορθού, το οποίο ενδέχεται να φέρει βακτήρια που δυνητικά μπορεί να επιμολύνουν τον προστάτη. Επιπλέον, επειδή μπορεί να προσπελάσει το πρόσθιο μέρος του προστάτη, περιοχή που η διορθική μέθοδος αδυνατεί να καλύψει, αυξάνει τη δυνατότητα ανίχνευσης όγκων με υψηλό ποσοστό ακρίβειας μέχρι και 95%.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΙΝΕΪΚΗΣ FUSION ΒΙΟΨΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Η νέα μέθοδος εντοπίζει με μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια όλες τις ύποπτες για κακοήθεια περιοχές του προστάτη, λαμβάνοντας μικρότερη, αλλά πιο αντιπροσωπευτική ποσότητα προστατικού ιστού σε σχέση με την κλασική μέθοδο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται έως και τρεις φορές τα ποσοστά επιτυχίας ανίχνευσης καρκίνου σε σχέση με τη διορθική βιοψία. Ως εκ τούτου, μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν επαναληπτική βιοψία. Επίσης, είναι πιο ανώδυνη και δεν δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας στον ασθενή. Επιπλέον, δεν απαιτεί καμία προετοιμασία του εντέρου και μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ είναι ασφαλέστερη και με ταχύτερη ανάρρωση, καθώς έχει μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας και χαμηλό ποσοστό λοιμώξεων και σήψης, έως 10 φορές χαμηλότερο από αυτό της παραδοσιακής διορθικής προσπέλασης. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα βιοψίας σε ειδικές ομάδες ασθενών που διορθικά θα ήταν πολύ δύσκολη ή αδύνατη, όπως ασθενείς που έχουν ιστορικό λοίμωξης ή αιμορραγίας μετά από προηγούμενη διορθική βιοψία, ιστορικό φλεγμονών προστάτη ή εντέρου, παθήσεις ορθού, ιστορικό κακοήθειας και χειρουργείου στο έντερο. Στην περίπτωση που ο ασθενής προχωρήσει σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου με επέμβαση ριζικής προστατεκτομής, η αποκόλλησή του από το έντερο και η διατήρηση των αγγείων και νεύρων της στύσης είναι συχνά ευκολότερη, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί αντίδραση και συμφύσεις στην περιοχή που ενίοτε βλέπουμε μετά τη διορθική προσπέλαση και τον ερεθισμό της περιοχής.
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Στο εξειδικευμένο κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου προστάτη της Ευρωκλινικής υπάρχει η εμπειρία, με τη συστηματική εφαρμογή σε μεγάλο αριθμό ασθενών της καινοτόμου τεχνολογίας διάγνωσης της διαπερινεϊκής fusion βιοψίας προστάτη, της θεραπείας με τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή του συστήματος Da Vinci, που στόχο έχει την παροχή της πλέον σύγχρονης και υψηλής ποιότητας ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας.