Ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λεύκης
Η λεύκη είναι μια νόσος αποχρωματισμού του δέρματος που οφείλεται σε καταστροφή των μελανινοκυττάρων της επιδερμίδας, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη η οποία προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και καθορίζει και το χρώμα του δέρματος.

Ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λεύκης

Τα δερματικά νοσήματα συνοδεύονται από βαρύ ψυχο-κοινωνικό φορτίο γιατί οι βλάβες που προκαλούν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Tο δέρμα είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το πως αντιλαμβάνεται κάποιος την υγεία του και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του.

 

Η λεύκη είναι μια νόσος αποχρωματισμού του δέρματος που οφείλεται σε καταστροφή των μελανινοκυττάρων της επιδερμίδας, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη η οποία προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και καθορίζει και το χρώμα του δέρματος. Πρόκειται για συχνή δερματοπάθεια. Ο επιπολασμός της αφορά το 0,2-5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές, εξίσου και στα δύο φύλα και σε κάθε ηλικία. Έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με αυτοάνοσους, κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η αιτία της νόσου δεν είναι ακριβώς γνωστή.

 

Οι βλάβες της εμφανίζονται ως πλήρως αποχρωματισμένες κηλίδες και ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα. Συχνά προσβάλλονται οι περιοχές γύρω από τα μάτια, η γεννητική χώρα, οι αγκώνες, τα γόνατα, οι μασχάλες, τα χέρια (σημεία που υφίστανται χρόνια τριβή ή τραυματισμό). Ο πιο κοινός τύπος λεύκης είναι η μη τμηματική. Συνήθως οι βλάβες είναι συμμετρικές στον κορμό και στα άκρα. Αναφέρεται ότι ο τραυματισμός του δέρματος προκαλεί βλάβες σε ασθενείς με προδιάθεση. Η λεύκη μπορεί να προκαλεί επίσης και αποχρωματισμό των τριχών (λευκοτριχία).

 

cover
Χαριτωμένη Βαβούλη
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Στέλεχος Ιατρείου Λεύκης 
Α' Κλινικής Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Διάγνωση

Η διάγνωση της λεύκης βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Αν υπάρχει δυσκολία, μπορεί να γίνει βιοψία δέρματος από την πάσχουσα περιοχή. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Εννέα στους δέκα αναφέρουν ότι έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω λεύκης και τρεις στους πέντε αναφέρουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι πιο συχνές ψυχοκοινωνικές συννοσηρότητες που περιγράφονται στις μελέτες είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η κοινωνική φοβία, το αίσθημα στιγματισμού, οι διαταραχές προσαρμογής και ύπνου, η συμπεριφορά αποφυγής και περιορισμού, καθώς και οι δυσκολίες στις σχέσεις. Η πρόγνωση του νοσήματος δεν είναι προβλέψιμη. Αυτόματος επαναχρωματισμός μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί να εμφανισθεί. Καλύτερη πορεία φαίνεται να έχουν οι βλάβες σε πρόσωπο και τράχηλο. Η καθολική λεύκη είναι η δυσκολότερη.

 

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της νόσου αναφέρεται η λήψη φωτοπροστατευτικών μέτρων, η κάλυψη των βλαβών με ειδικά καλλυντικά, τα τοπικά φάρμακα, η φωτοθεραπεία, η χειρουργική θεραπεία, ο αποχρωματισμός του δέρματος σε κάποιες περιπτώσεις και, τέλος, η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών. Οι θεραπείες δεν ικανοποιούν όλους απόλυτα. Είναι μεγάλης διάρκειας και τα αποτελέσματά τους ποικίλλουν. Μερικές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά η λεύκη μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

 

Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για τη χρήση των αναστολέων JAK στη θεραπεία της. Πλέον υπάρχει και στη χώρα μας ένα τoπικός JAK1/2 αναστολέας, μια εγκεκριμένη νέα θεραπεία σε μορφή κρέμας με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις μελέτες αλλά και την εμπειρία μας. Η έρευνα προχωράει και ευχόμαστε να δούμε ακόμα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο μέλλον. Το μήνυμα για όλους είναι πως ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή με λεύκη να αντιμετωπίσει τη νόσο του.

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon