Νηστίσιμη αποτοξίνωση από το κρέας και το junk food
Η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε, επιλέγοντας πρωτογενή και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να απολαύσουμε και τα περισσότερα οφέλη.

Νηστίσιμη αποτοξίνωση από το κρέας και το junk food

Η περίοδος της νηστείας που διανύουμε μέχρι το Πάσχα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αποτοξινωθούμε από το ανθυγιεινό junk food και την υπερκατανάλωση κρέατος, βάζοντας στο καθημερινό τραπέζι δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα, όπως συμβουλεύει ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου.

H νηστεία είναι μέσο αποτοξίνωσης. Από θρησκευτικής άποψης, αποτελεί το μέσο κάθαρσης της ψυχής και του σώματος. Παραδοσιακά αναφέρεται στον αποκλεισμό από τη διατροφή των ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται εντονότερα την περίοδο της Αποκριάς. «Όμως στις μέρες μας το κρέας δεν είναι πια το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Τα υπερ-επεξεργασμένα και τα έτοιμα τρόφιμα είναι το κυριότερο αίτιο για τα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν. Πράγματι, λοιπόν, η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε, επιλέγοντας πρωτογενή και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να απολαύσουμε και τα περισσότερα οφέλη», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χρύσου.

 

Ωστόσο η νηστεία κρύβει και παγίδες. Πολλοί νηστεύουν, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανητές, ψωμιά, μπισκότα, παξιμάδια, μακαρονάδες και κουλούρια. Με μια τέτοια διατροφή η αύξηση του βάρους είναι αναπόφευκτη. Για να την αποφύγουμε, οργανώνουμε τα γεύματα της ημέρας. Στα σνακ εστιάζουμε στα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς και στα κυρίως γεύματα προσθέτουμε περισσότερες μερίδες όσπρια και θαλασσινά. Το βράδυ καταναλώνουμε ένα ελαφρύ δείπνο με λαχανικά και κινόα ή πατάτες βραστές που μπορούν εύκολα να συντηρηθούν ώστε να μη χρειάζονται καθημερινή παρασκευή, όπως συνιστά ο ειδικός.

 

Η νηστίσιμη διατροφή απαρτίζεται κυρίως από super foods. Ποια είναι αυτά; Τα όσπρια, καρποί που μπορούν από μόνοι τους να αποτελέσουν πλήρη γεύματα. Περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Προκαλούν έντονο και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και η τακτική κατανάλωσή τους εξασφαλίζει την καλή υγεία και της φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

 

cover
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Ακολουθεί το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σησάμι. Προστίθεται σε όλα τα γεύματα είτε ως υλικό επάλειψης ψωμιού, είτε ως συνοδευτικό φρούτων, είτε ως συστατικό σε σούπες λαχανικών και dressing σαλάτας κ.ά. Η συστηματική χρήση του έχει συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, την προστασία της επιδερμίδας αλλά και τη γενικότερη θρέψη του οργανισμού, αφού περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και άλλα μικροστοιχεία. 

 

Τα θαλασσινά είναι το μόνο ζωικό τρόφιμο της νηστείας που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας. Η πρόσληψή τους στη σύγχρονη διατροφή δεν είναι αρκετή, ενώ η επάρκειά τους έχει συσχετισθεί με την αντιμετώπιση των φλεγμονών, την καλή εγκεφαλική λειτουργία και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Τα βασικά συστατικά, λοιπόν, μιας νηστίσιμης διατροφής είναι πρωτογενή τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς πρόσθετα. 

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μοιραζόμαστε πιατέλες με μεζέδες ή όταν τρώμε έξω με φίλους; «Δεν τσιμπάμε από τη μέση», συνιστά ο ειδικός και προσθέτει: «Αντ’ αυτού, αποφασίζουμε ποια τρόφιμα θέλουμε να καταναλώσουμε και τα βάζουμε στο πιάτο μας. Στόχος είναι να γνωρίζουμε τη συνολική ποσότητα που τρώμε και όχι να περιοριστούμε. Μπορούμε να “φουσκώσουμε” λίγο περισσότερο το πιάτο, όπως επίσης να προσθέσουμε όσα μας αρέσουν πιο πολύ, αφού το αδειάσουμε». 

 

Παράλληλα, ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μάς προτρέπει να υιοθετήσουμε τις διατροφικές συνήθειες της νηστίσιμης περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Ενδεικτικά, συνεχίζουμε να έχουμε ως σνακ ένα κομμάτι χαλβά, είτε σκέτο (π.χ. στη δουλειά) είτε σε μικρά κομμάτια που προσθέτουμε σε μους γιαουρτιού για ακόμα περισσότερη απόλαυση και θρέψη. Εναλλακτικά, απλώνουμε ταχίνι, σε όποια γεύση μάς αρέσει, σε κράκερ ή φρυγανιές ή παίρνουμε μαζί, είτε στο σχολείο είτε στο γραφείο, μια μπάρα από παστέλι.  

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon