10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου

0

Οι ευνοϊκές –σε γενικές γραμμές– θερμοκρασίες, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε σταφύλια πολύ καλής υγείας και ωριμότητας. Έντεκα σημαντικοί οινοπαραγωγοί καταθέτουν την εμπειρία τους από τη φετινή καλλιεργητική χρονιά και ετοιμάζονται για τον τρύγο.

ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Βασίλης Γεωργίου, προϊστάμενος οινολογικής ομάδας Μπουτάρη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο κυμαίνονται τα κρασιά που θα προκύψουν από τον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα (Αττική) το 2016. Κύρια χαρακτηριστικά της σοδειάς είναι ο πρώιμος τρύγος κατά δέκα μέρες περίπου, τα μικρόρογα αλλά πολύ αρωματικά σταφύλια, η άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών, αποδόσεις ίδιες με τις περσινές, παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες με περίοδο ξηρασίας, χωρίς όμως καύσωνες που θα έβλαπταν ποιοτικά το σταφύλι.

»Σε πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο θα είναι και τα κρασιά της Σαντορίνης. Κύρια χαρακτηριστικά για τη Σαντορίνη είναι επίσης τα μικρόρογα σταφύλια (γενικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα λόγω χαμηλών βροχοπτώσεων), τα κρασιά με έντονη φρεσκάδα και καλό αρωματικό δυναμικό και όγκο, υψηλές οξύτητες, άριστη υγιεινή του συνόλου των σταφυλιών (καμία προσβολή), πολύ καλή ωριμότητα ΔΑΤ>13%.

»Στη Νάουσα και Γουμένισσα ο τρύγος ξεκινάει τώρα, αλλά από την πορεία ωρίμανσης φαίνεται ότι περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά. Το ίδιο αναμένουμε και από τον τρύγο του Μοσχοφίλερου στην περιοχή της Μαντινείας».

Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε

Εκτιμήσεις από το αμπελουργικό και οινολογικό τμήμα της Οινοποιίας Τσάνταλη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Για τους αμπελώνας μας στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Άγιον Όρος, Ραψάνη και Νάουσα) το 2016 χαρακτηρίστηκε από τις ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που είχαν ως αποτέλεσμα την κανονική έκπτυξη των οφθαλμών των πρέμνων. Ταυτόχρονα, η απουσία υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αυγούστο οδήγησε σε συνεχή ωρίμαση των σταφυλιών.

»Ο τρύγος ξεκίνησε στην περιοχή της Χαλκιδικής με την ποικιλία Sauvignon blanc και στο Άγιον Όρος, στη Μαρώνεια και στο Λιτόχωρο με την ποικιλία Chardonnay στις 9 Αυγούστου.

»Η παραγωγή σε όλες τις περιοχές, σε σύγκριση με το 2015, παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο, παρά ταύτα με υγιές και καλής ποιότητας σταφύλι, με φυσιολογική ωρίμανση των ραγών. Ειδικότερα για την περιοχή της Νάουσας, οι έως σήμερα ενδείξεις οδηγούν σε εκτιμήσεις για μια εξαιρετική χρονιά, από τις υψηλότερες ποιοτικά των τελευταίων ετών».

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στέλιος Μπουτάρης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και δείχνει να εξελίσσεται ακόμα καλύτερα. Μετά από δύο μάλλον μέτριες χρονιές για το ξινόμαυρο στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, η φετινή δείχνει να μας ανταμείβει! Η χρονιά κύλησε ήρεμα, χωρίς βροχές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ανθοφορίας οδήγησαν σε ανθόρροια το Merlot, μειώνοντας ελαφρά την παραγωγή του, σε ορισμένα αμπελοτόπια, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες δεν επηρεάστηκαν. Η παραγωγή τους ήταν καλή.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, 7-10 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Η άνθηση ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, ως συνήθως, όμως εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παρατεταμένη, με αποτέλεσμα στο ίδιο φυτό να συνυπάρχουν ανθοταξίες στο μούρο, ανθισμένες, και άλλες να έχουν ήδη δέσει. Η ανομοιόμορφη κατάσταση διατηρήθηκε και στον περκασμό, που για τις περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησε 10-15 μέρες πρωιμότερα και ολοκληρώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι πρώιμες ποικιλίες ωρίμασαν πολύ καλά, διατηρώντας το αρωματικό τους δυναμικό και την οξύτητά τους, εξαιτίας των ζεστών ημερών και των δροσερών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα ξινόμαυρα δείχνουν υγιή, καθαρά, ώριμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι μεγάλη».

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ

Γιώργος Σκούρας

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η χρονιά μέχρι τα μέσα Αυγούστου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο ήταν ξερική, με σημαντικές ζέστες, με αποτέλεσμα να έχουμε σταφύλια εξαιρετικά σε υγεία με μικρή σχετική πρωιμότητα και μικρές αποδόσεις. Ποικιλίες Chardonnay, Viognier, Merlot τρυγήθηκαν άβρεχες με ωραία φαινολική ωριμότητα και πολύ καθαρά αρωματικά χαρακτηριστικά . Ο τρύγος στη Νεμέας φαίνεται ότι, παρά τις κάποιες βροχές, θα κάνει μάλλον μια σπουδαία χρόνια!»

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Βασίλης Παπαγιαννάκος

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η αμπελουργική χρονιά στην Αττική χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες: Ήπιος χειμώνας με υψηλές θερμοκρασίες από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο που οδήγησε σε πρώιμη ανθοφορία.
Η ανάπτυξη και η ωρίμανση στη συνέχεια ήταν φυσιολογικές, χωρίς απρόοπτα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετό, υγρασίες) που θα απειλούσαν την ανθοφορία.

Το καλοκαίρι ήταν ζεστό, αλλά χάρη στους καθημερινούς και δυνατούς, φέτος, βοριάδες που πνέουν στην περιοχή, προερχόμενοι από τον νότιο Ευβοϊκό, αποφύγαμε τις υγρασίες και κατά συνέπεια τις ασθένειες.
Έτσι, σχετικά με άλλες χρονιές, φτάσαμε σε πρώιμη, αλλά πολύ υγιή σοδειά, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και ειδικά στο σαββατιανό, τη φημισμένη ιστορική ποικιλία της Αττικής».

VASSALTIS WINERY

Ηλίας Ρουσσάκης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο τρύγος του 2016 για το οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη ξεκίνησε σχετικά πρώιμα, στις 3 Αυγούστου, με το ασύρτικο. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, η συγκομιδή μιας μικρής ποσότητας μαυροτράγανου.

»Η πρωτοφανής, ακόμη και για τη Σαντορίνη, απουσία βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο και οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου οδήγησαν σε ένα πρώιμα αυξημένο υδατικό στρες και απώλεια φυλλικής επιφάνειας, που είχαν ως αποτέλεσμα ανισορροπίες στην ωρίμανση του καρπού μέσα στο ίδιο αμπελοτεμάχιο, και πολλές φορές ακόμα και πάνω στο ίδιο φυτό, και αρκετά εγκαύματα. Τη φετινή χρονιά ο έλεγχος του καρπού στην ταινία διαλογής έγινε και για τα άγουρα και για τα υπερώριμα σταφύλια.

»Αντίθετα, ο δροσερός και ξηρός Ιούλιος δεν ευνόησε την ανάπτυξη της φαιάς και όξινης σήψης και οδήγησε σε ιδιαίτερα καλή υγιεινή του καρπού που έφτασε στο οινοποιείο.

»Τα πρώτα δείγματα από τους μούστους δείχνουν ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες, αλκοόλες που θα κυμανθούν στο 13,5-13,7% και αρκετά καλή συμπύκνωση».

ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Σπύρος Ζουμπούλης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Η φετινή σοδειά είναι πρώιμη και από ποσότητα είναι πολύ μικρή δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη, αλλά κυρίως λόγω δύο χαλαζοπτώσεων που είχαμε τον Μάρτιο. Η ποιότητα δείχνει να είναι πολύ καλή χρόνια για το μαυροτράγανο. Για τα λευκά, είναι λίγο νωρίς για να κάνω εκτίμηση, διότι δεν τα έχουμε τρυγήσει ακόμα. Άλλα, παρά την ανομβρία που είχαμε, το αμπέλι βρήκε την υγρασία που χρειαζόταν μέχρι τώρα και οι ωριμάνσεις των λευκών πάνε πολύ καλά».

ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ

Ιάσων Λίγας

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο χειμώνας στην Πέλλα ήταν κανονικός, με βροχές, κρύο και χιόνια. Η άνοιξη ήταν ζεστή και επιτάχυνε την ανάπτυξη του αμπελιού. Οι βροχές του Μαΐου, ευεργετικές μεν, ωστόσο ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου που έπληξε, ευτυχώς ελαφρά, ορισμένα αμπελοτεμάχια. Οι ζεστές και άνομβρες μέρες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου έφεραν κάποια πρωιμότητα στα σταφύλια. Οι επεμβάσεις μας με ψεκασμούς με εκχυλίσματα βοτάνων όπως και άλλοι φυσικοί χειρισμοί που μας συστήνει η «more than organic» πρακτική μας στα αμπέλια ήταν πολύ ευεργετικά και οδήγησαν τα σταφύλια σε ωριμότητα πλήρη, υγιή και στον χρόνο της.

»Ο τρύγος εξελίσσεται ομαλά, με ιδανική φαινολική ωριμότητα και ισορροπία σακχάρων και οξύτητας. Η χρονιά φαίνεται ότι θα καταταχθεί στην κατηγορία πολύ καλή έως άριστη».

ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ

Εμμανουέλα Πατεριανάκη

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Πεζών, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νομού Ηρακλείου. Η χρονιά φαίνεται να είναι εξαιρετική για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς της περιοχής, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η χαμηλή υγρασία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια βοήθησαν στη σωστή ωρίμανση του σταφυλιού. Αποτέλεσμα
των συνθηκών αυτών είναι να επιτευχθεί μια σωστή φαινολική ωρίμανση που θα βοηθήσει στην παραγωγή ποιοτικών οίνων. Δυστυχώς, λόγω της ανομβρίας που παρατηρήθηκε κατά τη χειμερινή περίοδο δεν αναμένεται αύξηση στην ποσότητα, αλλά μας αρκεί η ποιοτική αύξηση. Η χρονιά αναμένεται να μας αποδώσει πολυδυναμικούς λευκούς και ερυθρούς οίνους, με υψηλό αρωματικό προφίλ, καλή ισορροπία οξύτητας με σάκχαρα, πλούσια σε φαινολικά συστατικά και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Συμβουλή προς τους οινόφιλους: «Φροντίστε να κράτησε φιάλες 2016 στο κελάρι σας. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!».

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Νίκος Δουλουφάκης

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Φέτος ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 4 Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Καλλιεργητικά χαρακτηρίζεται πολύ καλή χρονιά. Το καλοκαίρι ήταν δροσερό, τα φυσιολογικά για τον Ιούλιο μελτέμια κράτησαν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, τα σταφύλια αναπτύχθηκαν ομαλά, με καλές ωριμότητες».

ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Χαρίτος Χαριτάτος

10 οινοποιεία μάς στέλνουν τα νέα του τρύγου Facebook Twitter

«Ο φετινός τρύγος ήταν αυξημένος κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι για τη λευκή ποικιλία Μοσχάτο. Για τη μαυροδάφνη, αυξημένος επίσης, κατά 25%. Η ποιότητα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και τα δεδομένα μάς λένε πως θα έχουμε καλά και ποιοτικά κρασιά».

*Κώστας Βάρναλης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT