O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Τους καλοκαιρινούς μήνες, μια ιδιότυπη βροχή που οφείλεται κυρίως στην Καλντέρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαποτίζει τα φύλλα της αμπελιάς και το έδαφος, με αποτέλεσμα να απαλύνεται το στρες του φυτού.
1

O Πάρις Σιγάλας άφησε τα μαθηματικά για τα αμπελοτόπια της Σαντορίνης και με επιμονή και υπομονή κατάφερε να κατακτήσει τις διεθνείς οινικές αγορές. Αυτή είναι μια πρόσφατη συζήτηση μαζί του:

–Το brand Σιγάλας, από την οικογενειακή κάναβα, κατακτά τις διεθνείς αγορές. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας;

Η επιτυχία ποτέ δεν έρχεται τυχαία. Προϋπόθεση είναι το πάθος και η αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου, υπηρέτησα με επιμονή έναν στόχο που ήταν και συνεχίζει να είναι το ποιοτικό κρασί. Η εξάντληση σε ποιότητα του πλούτου της γης. Για να γίνει ένα κρασί υψηλής ποιότητας, χρειάζεται το μεγάλο αμπελοτόπι και η βαθιά γνώση της τέχνης του κρασιού. Είναι, πλέον, γνωστό ότι το αμπελοτόπι της Σαντορίνης είναι μοναδικό και ότι έχει δυναμικό για μεγάλα κρασιά. Με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει είναι πλέον ζήτημα χρόνου να έλθουν τέτοια κρασιά.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με πάνω από είκοσι ποικιλίες. Το Ασύρτικο είναι η κυρίαρχη ποικιλία –καλύπτει περίπου το 65% της επιφάνειας– και, επίσης, η πιο ποιοτική.

–Από τις τοπικές ποικιλίες της Σαντορίνης ποια ξεχωρίζετε για τη μοναδικότητά της;

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με πάνω από είκοσι ποικιλίες. Το Ασύρτικο είναι η κυρίαρχη ποικιλία –καλύπτει περίπου το 65% της επιφάνειας– και, επίσης, η πιο ποιοτική. Τα κρασιά που μπορεί να δώσει είναι μοναδικά, είναι κρασιά ράτσας. Μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα. Στη Σαντορίνη έχουμε μια εξαιρετική αρμονία εδάφους, μικροκλίματος και ποικιλίας. Αξίζει να αναφέρω και την άλλη αυτόχθονη ποικιλία, το Μαυροτράγανο, που ακόμα χρειαζόμαστε χρόνο για να τη μάθουμε και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές της.

–Όλες οι ετικέτες σας είναι αναγνωρίσιμες και εμπορικά πετυχημένες, όμως κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερο, μας ξαφνιάζετε ευχάριστα με το Νυχτέρι. Ποια η ιδιαιτερότητά του;

Το Νυχτέρι εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία «έδαφος-ποικιλία» που προανέφερα. Έτσι ονόμαζαν το λευκό κρασί τους οι Σαντορινιοί. Τέσσερα ήταν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής οινοποίησής του. Υπερώριμος τρυγητός που δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με υπολειμματικά σάκχαρα, μούστος μόνο από το πάτημα των σταφυλιών χωρίς τις πιέσεις, ζύμωση και ωρίμανση σε μεγάλα βαρέλια για τρία χρόνια τουλάχιστον και, τέλος, σφράγισμα των βαρελιών αμέσως μετά τη ζύμωση, με συνέπεια να ωριμάζει το κρασί παρουσία οξυγόνου (διότι με τον χρόνο ελαττώνεται ο όγκος λόγω εξάτμισης). Το αποτέλεσμα ήταν ένα κρασί τύπου σέρι, όπως τα γνωστά κρασιά της νότιας Ισπανίας. Το Νυχτέρι που έβγαλα στην αγορά το 2009 έχει τα τρία πρώτα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως η παραμονή του στο βαρέλι να γίνεται με την παρουσία οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί πολύ ιδιαίτερο, που στην περίπτωσή του η παράδοση χρησιμοποιείται δημιουργικά. Πειραματίζομαι όμως και για ένα Νυχτέρι παραδοσιακό.

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Τα κλήματα στην Σαντορίνη ακουμπάνε στην γη και ονομάζονται “κουλούρα”. Πρόκειται για μία αυτοσχέδια τεχνική, προκειμένου να προστατεύονται τα σταφύλια από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες -κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους.

–Εκτός από το ηφαιστειογενές έδαφος, τι κάνει ξεχωριστό το μικροκλίμα της Σαντορίνης;
Το ηφαιστειακό έδαφος είναι το κύριο στοιχείο που διαμορφώνει αυτό το σπάνιο και μοναδικό αμπελοτόπι της Σαντορίνης. Το μικροκλίμα παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητά του. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μια ιδιότυπη βροχή που οφείλεται κυρίως στην Καλντέρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαποτίζει τα φύλλα της αμπελιάς και το έδαφος, με αποτέλεσμα να απαλύνεται το στρες του φυτού που δημιουργείται το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ξηρασίας. Η φύση εδώ λειτουργεί ιδανικά. Θέλουμε το στρες για την ποιότητα του σταφυλιού, αλλά ταυτόχρονα να μην αναστέλλεται η λειτουργία του κλήματος. Επίσης, τα μελτέμια που έχουμε πριν από τον τρύγο βοηθούν τόσο στην προστασία των σταφυλιών από ασθένειες όσο και στο να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, που είναι σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα.

–Το καλό κρασί, κύριε Σιγάλα, γίνεται στο αμπέλι ή στο εργαστήριο;

Επιγραμματικά, το καλό κρασί μπορεί να γίνει με τις γνώσεις και την εμπειρία του οινοποιού. Το μεγάλο, όμως, κρασί γίνεται στο αμπέλι. Ο καλός οινοποιός έχει καθήκον να αναδείξει όλον τον πλούτο της πρώτης ύλης. Θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Το θαύμα ανήκει στην πολυπλοκότητα της φύσης.

–Πραγματικότητα ή αστικός μύθος ότι το ελληνικό κρασί είναι ακριβό;

Είναι μύθος. Στη διεθνή αγορά έχουμε κρασιά με τιμές που ξεκινούν από τα δύο ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν τα δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ. Το «ακριβό» ελληνικό κρασί είναι φτηνό σε σχέση με τα αντίστοιχης ποιότητας ξένα κρασιά. Είναι εν μέρει λογικό γιατί το ελληνικό brand υστερεί σε σχέση με τα brands άλλων χωρών που έχουν πολύ μεγαλύτερη παράδοση και χρόνια marketing πίσω τους.

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Επιγραμματικά, το καλό κρασί μπορεί να γίνει με τις γνώσεις και την εμπειρία του οινοποιού. Το μεγάλο, όμως, κρασί γίνεται στο αμπέλι. Ο καλός οινοποιός έχει καθήκον να αναδείξει όλον τον πλούτο της πρώτης ύλης. Θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Το θαύμα ανήκει στην πολυπλοκότητα της φύσης.

–Η εξάσκηση, συνήθως, βελτιώνει τις ικανότητες ενός μαθηματικού. Το ίδιο πιστεύετε ότι ισχύει και για έναν οινοποιό;

Η εξάσκηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας βοηθάει πολλαπλώς τη γνώση, πολύ περισσότερο όταν έχουμε ως αντικείμενο το κρασί, το οποίο δεν είναι μόνο θεωρητικό.

Τελειώνοντας, σκεπτόμενος τη σύνθετη και αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αμπελοτόπι και τον οινοποιό, μου ήλθε η φράση του Φρόιντ: «Όλα συμβαίνουν σαν το πρωταρχικό για την επιτυχία να είναι να πας πιο μακριά από τον πατέρα, και να είναι πάντα απαγορευμένο ο πατέρας να ξεπεραστεί».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η Σαντορίνη είναι προνομιούχα γιατί έχει ιδιαιτερα ηφαιστειακά εδάφη. Ούτε κλίμα, ούτε τίποτα. Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο, τα καλύτερα κρασιά παράγονται σε σχετικά υγρά μέρη και μάλλον κρύους χειμώνες και χωρίς ζεστά καλοκαίρια. Δείτε που παράγονται τα καλύτερα κρασιά στην Ευρώπη: Ακτή του Ατλαντικού, Γερμανία, Αυστρία, κοιλάδες Βαλκανίων, Βόρεια Ιταλία. Ούτε στη Σικελία, ούτε στην Κυανή Ακτή.Το ίδιο στην Αμερική: Βόρεια Καλιφόρνια και όχι νότια.Στη Νότια Αμερική: Δροσερές κοιλάδες του Ειρηνικού στη Χιλή. Το ίδιο στη Νότια Αφρική και στην Αυστραλία.Οπότε αν πίνετε κάποιο καλό κρητικό ή γενικά νότιο ελληνικό κρασί, να ξέρετε ότι πάνω από τον Όλυμπο έχει κρασιά κλάσεις ανώτερα, ακριβώς λόγω του κλίματος.