Η σχέση με έναν ναρκισσιστή σας αδειάζει συναισθηματικά και επηρεάζει την πνευματική σας υγεία. Νιώθετε ενοχές για πράγματα που δεν είναι δική σας ευθύνη. Ανακαλύπτετε ότι εκείνο που σας είπε ο σύντροφος σας την προηγούμενη εβδομάδα είναι κάτι που σήμερα αρνείται. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακόλουθες δέκα συμπεριφορές δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά σταδιακά.
Η αρχή μιας σχέσης με νάρκισσο συνήθως προχωράει γοργά κι εκείνος ισχυρίζεται πως είστε ότι καλύτερο του έχει συμβεί. Δυστυχώς όμως τα πράγματα σύντομα αλλάζουν.
1. Απομονώνεστε από φίλους και συγγενείς.
- Γιατί να επισκεφθείς την θεία σου; Την επισκέφθηκες τον προηγούμενο μήνα.
- Μα είναι ακόμα στο νοσοκομείο
- Ναι αλλά την επισκέφθηκες τον προηγούμενο μήνα.
Ο χρόνος που περνάτε μακρυά από τον νάρκισσο είναι χρόνος που σας απομακρύνει. Η προβολή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Αν σας απατά, κάτι που στην περίπτωση τους συμβαίνει πιο συχνά, θα κατηγορήσει εσάς ότι τον απατάτε. Οι κατηγορίες αυτές κορυφώνονται όταν λείπετε εκτός πόλης ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες χωρίς εκείνον. Ο χρόνος μακρυά μεταφράζεται σε λιγότερη σημασία για τον ίδιο.
2. Προσπαθούν να σας στρέψουν εναντίον των άλλων.
Ο ναρκισσιστής θα χρησιμοποιήσει φράσεις όπως "Όλοι ξέρουν ότι δεν είσαι αρκετά καλός/καλή για εμένα", "Η Χριστίνα μου είπε να σε χωρίσω, ξέρει τι είσαι", "Ο Γιάννης είπε ότι θα τον έκανε ευτυχισμένο να είναι μαζί μου."
Να έχετε κατά νου ότι "όλοι", "η Χριστίνα" και "ο Γιάννης" μάλλον δεν έχουν πει κάτι τέτοιο. Είναι απλά ένας τρόπος για τον ναρκισσιστή να αποκτήσει έλεγχο, να σας μειώσει και να σας απομονώσει από τους άλλους. Όταν μιλήσετε με την "Χριστίνα" και τον "Γιάννη" θα σας πούνε ότι δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο κι όταν το μεταφέρετε αυτό στον ναρκισιστή θα σας πει: "Μα φυσικά και θα έλεγε ότι δεν το είπε ποτέ. Πόσο χαζό το να ρωτήσεις."
3. Οι κανόνες δεσμεύουν εσάς, όχι εκείνον.
Σας απάτησε και περιμένει να το συγχωρήσετε. Αν δεν είχατε αφιερώσει τόσο χρόνο στα παιδιά, θα είχαν καλυφθεί οι ανάγκες του και δεν θα είχε αναγκαστεί να σας απατήσει. Ωστόσο σε μια υγιή σχέση οι άνθρωποι μιλάνε για τις ανάγκες που δεν καλύπτονται αντί να απατούν τον σύντροφο τους. Επίσης στην περίπτωση του νακρισσιστή οι ανάγκες αυτές δεν θα καλυφθούν ποτέ, είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Και φυσικά αν αναλογιστείτε έστω να κοιτάξετε κάποιον άλλον θα αμφισβητήσει την πίστη σας και πιθανά να σας μιλήσει άσχημα. (βλ. προβολή)
4. Ποτέ δεν θα είστε επαρκής.
Θα πούνε ότι σας απάτησαν γιατί πάψατε να είστε διασκεδαστικοί. "Εσύ φταις" είναι η συχνή άμεση ή έμμεση απάντηση του ναρκισσιστή. Όταν περάσει ο "μήνας του μέλιτος" στην σχέση, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις, ο ναρκισσιστής θα αρχίσει να αναζητά τρόπους να βελτιωθείτε. Επίσης συχνά έχει την τάση να σχολιάζει την εμφάνιση σας, ακόμα και με άμεσο τρόπο: "Έχεις ντυθεί χάλια" ή έμμεσα "Τι είναι αυτό το σπυράκι στο πρόσπωπο σου;"
5. Κάνει "αντίποινα" επειδή τον αμφισβητήσατε
Αν παραβείτε τους κανόνες του ναρκισσιστή ετοιμαστείτε για αντίποινα. Θα σας κάνει να το αισθανθείτε αν πληγώσετε τον ναρκισσισμό του. Όπως και στις σχέσεις κακοποίησης, οι εκρήξεις ακολουθούνται από μια φάση συμφιλίωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν συμφιλιωθείτε με τον ναρκισσιστή η επόμενη έκρηξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και κάθε φορά η συναισθηματική κακοποίηση θα κορυφώνεται ενώ μπορεί να εξελιχθει σε προφορική και ακόμα και σωματική.
6. Είναι ανταγωνιστικός, μέχρι τέλους.
Όταν μάθει ότι τραγουδάτε καλά θα ξεκινήσει να τραγουδάει σε συγκρότημα. Μόλις πείτε ότι δεν νιώθετε καλά θα νιώσει πιο άρρωστος από εσάς. Θα αναφέρει ότι είναι καλύτερος από εσάς σε κάτι μπροστά σε άλλους. Θα γνωρίζει περισσότερα για την ψυχανάλυση ακόμα και από τον ψυχαναλυτή σας. Το να υπάρχει κάποιος καλύτερος από τον ίδιο δεν είναι κάτι αποδεκτό. Ο ναρκισσιστής δαπανά υπερβολικό χρόνο ασχολούμενος με την εμφάνιση του και κοιτάζεται συχνά στον καθρέπτη. Σφίγγει τους μύες τους χωρίς λόγο, όποτε περνά από καθρέπτη πρέπει να σταματήσει και να κοιταχτεί. Θέλει να είναι βέβαιος ότι είναι ο πιο ελκυστικός.
7. Πιστεύει ότι οι άλλοι θέλουν να του την φέρουν.
Οι ανόητοι συνάδελφοι του δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν το μεγαλείο του. Και η αδελφή του που ξέχασε τα γενέθλια του; Φυσικά το ότι ήταν στο νοσοκομείο και γεννούσε δεν παίζει κανένα ρόλο. "Είναι προφανές" θα πει "είναι απαράδεκτη". Ποτέ δεν φταίει ο ναρκισσιστής. Οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν εγω-συντονική συμπεριφορά, πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι προβληματικοί εκτός από τους ίδιους.
8. Περιγράφει τους πρώην με υποτιμητικά και καθόλου κολακευτικά λόγια.
Όταν κάποιος συστηματικά αναφέρεται στις προηγούμενες σχέσεις του ως "ο μαλάκας" ή "η σκύλα" ή λέει ότι όλοι οι πρώην του τον αδίκησαν πιστεύω αντιλαμβάνεστε το κοινό σημείο: τον ναρκισσιστή. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιεί υποτιμητικούς όρους και είναι καλό να προσέξετε αν σε ιστορίες για τις προηγούμενες σχέσεις του λέει ότι οι άλλοι έφταιγαν για όλα.
9. Χρησιμοποιεί την σιωπή ως μέσο τιμωρίας.
Σε μια υγιή σχέση οι άνθρωποι κάποιες φορές χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους για περισυλλογή ή για να ηρεμήσουν. Σύντομα είναι ξανά σε θέση να επικοινωνήσουν με τον σύντροφο τους και να συζητήσουν τα πράγματα. Χρησιμοποιώντας την σιωπή ως μέσο τιμωρίας ο ναρκισσιστής απλά αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας. Είναι ένας τρόπος να ανακτήσει ισχύ και έλεγχο και να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας. Κάποιες φορές αυτό το εφαρμόζει όταν θεωρεί ότι τον περιφρονήσατε ή τον προσβάλλατε με κάποιον τρόπο. Ωστόσο δεν θα σας πει γιατί το κάνει και δεν θα έχετε ιδέα τι το προκάλεσε.
10. Η έκφραση των δικών σας αναγκών αντιμετωπίζεται με σιωπή ή το πολύ με διεκπεραιωτικό τρόπο.
- Μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά με τη εργασία τους; Είχα μια φρικτή μέρα στην δουλειά
- (σιωπή)
- Με άκουσες; Χρειάζομαι την βοήθεια σου
- Ναι, εντάξει θα το κάνω...
και συνεχίζει να κάθεται στον καναπέ.
Είτε αγνοεί την έκκληση σας για βοήθεια ή σας λέει ότι θα βοηθήσει μεν αλλά ποτέ δεν το κάνει. Δώστε βάση στην διαφορά ανάμεσα στα λεγόμενα και τις πράξεις του ναρκισσιστή. Συνήθως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο.
Αν συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή αναζητήστε την βοήθεια ενός θεραπευτή. Οι ναρκισσιστές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις οπότε αν θεωρείτε ότι η ασφάλεια η δική σας και των παιδιών σας διακυβεύεται ζητήστε βοήθεια από ειδικές οργανώσεις.
________
Πηγή: Psychology Today. Μετάφραση- επιμέλεια: The Lifo Team
σχόλια