Η περίοδος των γιορτών εκτός από χαρά, στολισμούς, δώρα και συναντήσεις με φίλους, κρύβει και βαθύ κοινωνικό άγχος. Συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε καλοσυνάτα και με διάθεση χιούμορ, όσους πανικοβάλλονται στην προοπτική ενός πάρτι στο γραφείο ή σε κάποιο φιλικό σπίτι, όμως, ακριβώς γι' αυτόν που παραπονιέται το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και μεγαλύτερο απ' ό,τι συνηθίζουμε να το βλέπουμε οι υπόλοιποι. Δεν έχουμε όλοι την ικανότητα των ελιγμών μέσα σ' έναν χώρο με δεκάδες άγνωστους σ' εμάς ανθρώπους. Δεν έχουμε όλη την ίδια αυτοπεποίθηση ότι θα μας συμπαθήσουν οι άλλοι και μέχρι το τέλος της βραδιάς θα έχουμε αποχωρήσει από την όποια συγκέντρωση με νέους φίλους, ίσως και φλερτ.
Κάποιοι κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να μην το βάλουν στα πόδια στη χειρότερη περίπτωση ή για να μην περάσουν το βράδυ τους σε μία γωνία, μόνοι με το ποτό τους στο χέρι και με μόνη παρηγοριά, κάποιον σε αντίστοιχη θέση που κόλλησε μαζί τους για συμπαράσταση. Σύμφωνα με την Milena Rangelov, δημιουργό περιεχομένου στο κοινωνικό δίκτυο Quora γι' αυτού του είδους τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ισχύουν όλα εκείνα που ισχύουν και για τις συνεντεύξεις, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει κανείς να ελίσσεται στο εργασιακό του περιβάλλον. 10 βήματα που μειώνουν τις κοινωνικές αποστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να παίξετε έναν κόντρα ρόλο.
1.
Χαμογελάστε. Δεν είναι δύσκολο. Ακόμη κι όταν όλοι σας φαίνονται ξένοι, θυμηθείτε ένα παλιό περιστατικό που σας έκανε να γελάσετε και προσπαθήστε. Επίσης, βοηθάει αν για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα, θυμάστε να κάνετε ακριβώς το ίδιο. Να θυμάστε πάντα, ότι ακόμη κι όταν βρισκόμαστε μεταξύ αγνώστων, πλησιάζουμε με μεγαλύτερη ευκολία τον χαμογελαστό ή την ευχάριστη κυρία της αίθουσας.
2.
Κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια. Εμπνέετε εμπιστοσύνη, χωρίς να προσπαθήσετε πολύ και καλώς ή κακώς δημιουργείτε στιγμιαία οικειότητα με άτομα που μας κοιτούν ευθεία στα μάτια και δεν αποφεύγουν το βλέμμα μας.
3.
Κάντε ερωτήσεις. Δεν είναι αδιακρισία.Έτσι γνωρίζεται ο κόσμος και έτσι συντηρείται η επικοινωνία. Μη φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για αδιακρισία. Αν κάθε ερώτηση συνοδεύεται από χαμόγελο και καλή προαίρεση, πολύ σύντομα θα γνωρίζετε περισσότερους από 2-3 ανθρώπους μέσα στο ίδιο βράδυ. Και αυτό είναι κέρδος.
4.
Μην πέσετε στην παγίδα του "έχει συμβεί και σ' εμένα αυτό". Αν κάποιος από την παρέα αφηγείται μια ιστορία και το κλίμα έχει αρχίσει να θερμαίνεται, αφήστε τον να ολοκληρώσει και παρακολουθήστε τις αντιδράσεις της ομάδας, πριν αποφασίσετε να διακόψετε για να αφηγηθείτε κάτι παρόμοιο που έτυχε και σ' εσάς. Να θυμάστε ότι το δύσκολο είναι να συντηρείτε μία κουβέντα ανάμεσα σε περισσότερους από 3 ανθρώπους.
5.
Όταν σας συστήνουν σε μία νέα παρέα ανθρώπων και λένε κολακευτικά σχόλια για εσάς, μην προσπαθείτε να διακόψετε αυτόν που κάνει τις συστάσεις, λόγω μετριοφροσύνης. Απολαύστε τα καλά λόγια ενός φίλου, γνωστού ή συνεργάτη που είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν ως εισιτήριο για το υπόλοιπο της βραδιάς. Δεν είναι κακό να σας εκτιμούν οι άλλοι, γι' αυτόν μην τους σταματάτε, όταν κάνουν κάτι ευεργετικό για τις δημόσιες σχέσεις σας.
Μη μένετε μακριά από τον μπουφέ. Όταν οι άλλοι τριγυρίζουν με γεμάτα πιάτα και απολαμβάνουν ό,τι προσφέρεται, είναι ένδειξη αλαζονείας, κάποτε και μιζέριας να μην αγγίζετε τίποτα.
6.
Μη φοβάστε τη γελοιοποίηση. Αν, για παράδειγμα, σας ζητήσουν να χορέψετε ή να συμμετάσχετε σε ένα ομαδικό παιχνίδι, μην αρνηθείτε. Δεν πειράζει αν δεν είστε πρωταθλητής χορού. Δεν πειράζει αν δεν ξέρετε τους κανόνες του παιχνιδιού. Και δεν πειράζει αν κάνετε λάθη και τα διασκεδάσετε. Γι' αυτό είστε εκεί, για να περάσετε καλά. Δεν θα σας κρίνει κανείς. Κι αν το κάνει, η παρέα έχει έναν κακοπροαίρετο. Εσείς πάλι κάνετε φίλους και περνάτε καλά.
7.
Ναι, είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να θυμάστε όσο τον δυνατόν περισσότερα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους σας φέρνουν σε επαφή. Όταν κάποιος θυμάται το όνομα μας, κολακευόμαστε και τείνουμε να του δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή.
8.
Αν κάποιος μοιάζει να βρίσκεται στην ίδια θέση μ΄εσάς - στέκει μόνος σε μία γωνιά, κοιτώντας με απελπισία το πλήθος- κάντε το πρώτο βήμα και συστηθείτε. Αν φανεί ανακουφισμένος που επιτέλους βρέθηκε κάποιος να πει δυο κουβέντες, συνεχίστε και φτιάξε το δικό σας μέτωπο.
9.
Μη μένετε μακριά από τον μπουφέ. Όταν οι άλλοι τριγυρίζουν με γεμάτα πιάτα και απολαμβάνουν ό,τι προσφέρεται, είναι ένδειξη αλαζονείας, κάποτε και μιζέριας να μην αγγίζετε τίποτα. Επίσης, να θυμάστε ότι το φαγητό - όσο κλισέ κι αν ακούγεται- μας φέρνει πιο κοντά.
10.
Ακόμη κι αν η βραδιά δεν πήγε ακριβώς καλά, μη φύγετε από κάπου χωρίς να χαιρετήσετε και να ευχηθείτε, όχι μόνο τους οικοδεσπότες, αλλά και τους ανθρώπους που προλάβατε να γνωρίσετε. Ακόμη και στην τελευταία χειραψία, που λέει ο λόγος, μπορεί να κλέψετε την παράσταση, οπότε δεν είναι ούτε ευγενικό, αλλά ούτε και έξυπνο, να φεύγετε αθόρυβα.
Με στοιχεία από Inc.com, Business Insider
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.12.2016
σχόλια