11 παχυντικές τροφές που δεν μας κάνουν και τόσο κακό

11 παχυντικές τροφές που δεν μας κάνουν και τόσο κακό Facebook Twitter
Επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής αλέσεως οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιές μέρος της κάθε δίαιτάς σας...
2

Όλοι, λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε. Τι μας κάνει καλό και τι όχι. Κανείς όμως δε μπορεί να αντισταθεί σε μια πίτσα ή μια ζεστή σοκολάτα. Πρέπει να απολαμβάνουμε κάποια φαγητά χωρίς τύψεις; Μάλλον ναι. Παρακάτω θα βρείτε μερικές "απαγορευμένες" τροφές που σίγουρα δεν πρόκειται να καταστρέψουν τις προσπάθειες που κάνετε για υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την Samantha Heller, διαιτολόγο στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, η οποία μίλησε στο cosmopolitan για τα διατροφικά μυστικά.

1.

Πατάτες

Οι πατάτες φούρνου με γέμιση μπέικον, τυρί και κρέμα γάλακτος δίνουν κακή φήμη στο λαχανικό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα και οι νόστιμες πατάτες, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν το νέο λάχανο. Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή των βιταμινών C και Β6, και φυτικών ινών (αν δεν τις ξεφλουδίσετε). Βάλτε λίγη σος (χωρίς βούτυρο), ελαιόλαδο και σκόρδο στην ψητή πατάτα σας και απολαύστε μια υγιεινή λιχουδιά χωρίς καμία τύψη.

2.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο περιέχει περίπου 200 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και είναι γεμάτο από υγιεινά λιπαρά που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τις απαραίτητες βιταμίνες από άλλα τρόφιμα. Γι 'αυτό, αξίζει κάθε του θερμίδα,  αρκεί να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία.

3.

Βούτυρο

Σε μικρές ποσότητες το βούτυρο δεν είναι τόσο κακό - τουλάχιστον σε σύγκριση με τη μαργαρίνη, η οποία περιέχει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων συν πέντε φορές περισσότερα trans λιπαρά, γεγονός που αυξάνει την κακή  χοληστερόλη και μειώνει την καλή. Το βούτυρο έχει περισσότερο κορεσμένο λίπος από τη μαργαρίνη, ωστόσο πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί τη σύνδεση των κορεσμένων λιπαρών με τις καρδιοπάθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μεγάλες ποσότητες, αλλά δεν χρειάζεται και να αντισταθείτε στο κομματάκι που θα συνοδεύσει τη μαρμελάδα στο πρωινό σας. 

4.

Ζάχαρη

Οι άνθρωποι συνδέουν τη ζάχαρη με πολλές θερμίδες και μικρή ή μηδενική θρεπτική αξία. Ωστόσο, όταν τρώτε ζάχαρη, το σώμα σας τη μετατρέπει σε γλυκόζη, μια σημαντική πηγή καυσίμου για κάθε κύτταρο σας. Πολλά τρόφιμα όπως τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά εάν η διατροφή σας είναι σε γενικές γραμμές αρκετά υγιεινή, δεν είναι κακό να προσθέσετε λίγο μέλι στο τσάι ή ζάχαρη σας στον καφέ σας. Προσέξτε τις μερίδες σας και περιορίστε γλυκά φτιαγμένα με τόνους ζάχαρης, αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

5.

Ζεστή σοκολάτα

Το κακάο είναι γεμάτο με τις υγιεινές πολυφαινόλες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Και παρά το γεγονός ότι μόνο καλό μπορεί να μας κάνει το ρόφημα της σοκολάτας, δε θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις επεξεργασμένες σοκολάτες γάλακτος και το σιρόπι, που χάνουν πολλά από τα καλά τους. Για την πιο υγιεινή ζεστή σοκολάτα, ζεστάνετε  ένα φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά και ανακατεψτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο συν μια σταγόνα από εκχύλισμα βανίλιας με λίγη ζάχαρη, ή μέλι.

11 παχυντικές τροφές που δεν μας κάνουν και τόσο κακό Facebook Twitter
Τρώγοντας 2-3 κομμάτια πίτσα που και που, δεν πρόκειται να πάθετε κάτι.

6.

Πίτσα

Τρώγοντας 2-3 κομμάτια πίτσα που και που, δεν πρόκειται να πάθετε κάτι. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε πίτσα, νιώθουν την ώρα εκείνη μεγάλη ευχαρίστηση. Για να κρατήσετε τις θερμίδες σε ένα λογικό πλαίσιο, επιλέξτε λεπτή κρούστα, προσθέστε αρκετά λαχανικά και λιγότερο τυρί και έχετε ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα. Και προσπαθήστε να μην τη φάτε όλη.

7.

Ποπ κορν

Δεν μιλάμε φυσικά για το ποπ κορν που αγοράζετε στις κινηματογραφικές αίθουσες, γιατί τα νέα είναι άσχημα. Το ποπ κορν εκεί κάνει ένα αλμυρό μπάνιο στο βούτυρο προτού σερβιριστεί, ανεβάζοντας αδικαιολόγητα, λιπαρά και θερμίδες. Αλλά χωρίς το βούτυρο, το καλαμπόκι που ψήνεται σε αέρα ή στα μικροκύματα, δίνει αφράτα δημητριακά ολικής άλεσης με φυτικές ίνες και περίπου 31 θερμίδες για ένα ολόκληρο φλιτζάνι.

8.

Ισοτονικά ποτά

Τα ισοτονικά μπαίνουν συχνά στην ίδια ομάδα με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τους χυμούς, αφού περιέχουν θερμίδες που τις παίρνουμε χωρίς να τρώμε. Και ενώ δεν χρειάζεται να πιείτε ένα λίτρο Gatorade την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση, το ποτό των αθλητών εξυπηρετεί έναν μεγάλο σκοπό όταν δουλεύετε σκληρά: Σας δίνει υδατάνθρακες για γρήγορη ενέργεια και αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνετε με τον ιδρώτα σας.

9.

Υδατάνθρακες

Αν η διατροφή σας είναι επικεντρωμένη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως εκείνα που βρίσκονται στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα ζυμαρικά, στο σκούρο ρύζι και την κινόα, οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιές μέρος της κάθε δίαιτάς σας. Παρά την κακή φήμη τους, οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που φροντίζουν την καλή υγεία του πεπτικού σας συστήματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας, προλαμβάνουν το φούσκωμα και μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη, λέει η Heler.

10.

Τυριά

Μια σειρά από νέες μελέτες δείχνουν ότι μια ποικιλία σε χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως και το τυρί θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, ακόμα και να παρατείνουν τη ζωή σας. Χρειάζεστε ερίπου 2,5 μερίδες την ημέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη.

11.

Dressing σαλάτας

Επειδή οι σάλτσες γίνονται με φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο ή το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, είναι γεμάτες από υγιεινά λίπη που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των συστατικών στη σαλάτα), οπότε ένα dressing με όλα του τα λιπαρά μπορεί  πραγματικά να κάνει πιο υγιεινή ακόμη και τη σαλάτα σας. Ειδικά σε σύγκριση με τα dressing με μειωμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να περιέχουν επιπλέον νάτριο και ζάχαρη. Μια κουταλιά της σούπας ή δύο από ένα dressing πλήρες σε λιπαρά είναι ό,τι καλύτερο για το τραπέζι σας. Απλά αποφύγετε αυτά με την τα κρεμώδη εμφάνιση: Γίνονται συνήθως με μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια