3 σοβαροί λόγοι που κάνουν τον ύπνο κορυφαία προτεραιότητα μας

3 σοβαροί λόγοι που κάνουν τον ύπνο κορυφαία προτεραιότητα μας Facebook Twitter
Αν παρατηρείτε ότι τελευταία ξεχνάτε ονόματα, πληροφορίες, τοποθεσίες, επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με τον ύπνο.
0


 

Οι ρυθμοί των πόλεων έχουν αλλάξει. Κρίση, απαιτητικά ωράρια εργασίας, προθεσμίες που δεν τελειώνουν ποτέ , 24ωρα που δεν τελειώνουν ποτέ επίσης και ξαφνικά ο ύπνος – αυτό το ζωτικό 8ωρο ησυχίας και ανάπαυσης για μυαλό, ψυχή και σώμα – μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Κακώς, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου, δεν συνδέεται μόνο με μία σειρά παθολογικών δυσλειτουργιών, αλλά και με σοβαρότερα προβλήματα που εκτείνονται από την καθημερινότητα μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γιατί, ο ύπνος και δη ο καλός: 

Ο ύπνος ενοποιεί τις αναμνήσεις

Κάθε μέρα ο εγκέφαλος μας προσλαμβάνει καινούργια δεδομένα. Από νέα πρόσωπα και λεπτομέρειες συζητήσεις, μέχρι φράσεις που διαβάσαμε σε ένα βιβλίο ή σε ένα σημαντικό μέιλ για τη δουλειά μας. Το βράδυ, μέσω του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όχι μόνο τα νέα δεδομένα, αλλά τα τακτοποιεί σε μία λογική σειρά, σε μία αλυσίδα αναμνήσεων που κρατάει τα όσα γνωρίζουμε σε συνοχή και διαρκή ενημέρωση. Χωρίς τον ύπνο, απλώς παραλείπουμε αυτό το πολύτιμο κομμάτι και ίσως αυτό να δίνει και μια καλή εξήγηση, γιατί χάνουμε τα λόγια μας, ξεχνάμε συνεχώς πράγματα και ονόματα όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από Αλτσχάιμερ αυξάνονται θεαματικά από άτομα με προβληματικό πρόγραμμα ύπνου. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται περαιτέρω, αν στην οικογένεια υπάρχει κληρονομικότητα στη νόσο. Αν, λοιπόν, παρατηρείτε ότι τελευταία ξεχνάτε ονόματα, πληροφορίες, τοποθεσίες, επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με τον ύπνο.

Το να μην κοιμόμαστε σωστά είναι σα να τρώμε «σκουπίδια»

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε στο νοσοκομείο Cedars – Sinai του  Λος Άντζελες, μία και μόνο νύχτα κακού ύπνου, ισοδυναμεί με 6 μήνες κακής διατροφής και για την ακρίβεια διατροφής, η οποία αντιστοιχεί στα λεγόμενα κακά λιπαρά. Επίσης, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα μας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας.  Το να μην κοιμόμαστε ποτέ, το να δουλεύουμε ακατάπαυστα θεωρώντας ότι θα αναπληρώσουμε τις χαμένες ώρες ύπνου στις διακοπές είναι απλώς μία εχθρική πράξη προς τον οργανισμό μας, την οποία την «πληρώνουμε» άμεσα με διάφορες δυσλειτουργίες στην καθημερινή μας ζωή και φυσικά με κακή ποιότητα ζωής στα γεράματα... 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ