5 φράσεις που δεν λέμε ποτέ σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής

5 φράσεις που δεν λέμε ποτέ σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής Facebook Twitter
Η ακμή δεν είναι αστείο. Δεν "σηκώνει" ούτε πειράγματα, ούτε αστείες κουβέντες, ούτε συμβουλές για γιατροσόφια.
3

Η ακμή δεν είναι απλώς ένα σοβαρό δερματολογικό πρόβλημα, αχαρτογράφητο σε κάποιες περιπτώσεις, που καταστρέφει την καθημερινότητα του ανθρώπου που υποφέρει από αυτήν. Είναι μία κατάσταση με κοινωνικές προεκτάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία αυτού που την παλεύει. Έχοντας σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει τα αδιάκριτα βλέμματα, πολύ συχνά και τα σχόλια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περνάει ή ακόμη χειρότερα, θέλουν να αστειευτούν με αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η ζωή ενός ανθρώπου με ακμή κάποτε γίνεται αφόρητη.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα περισσότερο για να απαλύνουμε μία μάλλον δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που απλώς μπορούμε να μην ξεστομίσουμε σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής.

 

Γιατί δεν πλένεις το πρόσωπο σου; Γιατί δεν προτιμάς έναν πιο αποτελεσματικό καθαρισμό;

Μην μπείτε καν στη διαδικασία να κάνετε μία τέτοια επισήμανση. Το πρόβλημα της ακμής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα. Ναι, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιτείνει το πρόβλημα, αλλά κάποιος που αντιμετωπίζει την ακμή, ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς –και κυρίως τα έχει δοκιμάσει – όλα τα μυστικά περί καθαρισμού, καθαριότητας και τα συναφή. Ας μην είμαστε προσβλητικοί με κάτι, για το οποίο είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ιδέα.

 

Πρέπει να πίνεις πολύ νερό, να κόψεις τα αναψυκτικά και το junk food και να μένεις μακριά από τις σοκολάτες.

Οι περισσότεροι απ’ όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ακμή, δεν κάνουν τίποτα από τα παραπάνω. Έχουν σαφείς οδηγίες από τους δερματολόγους τους για το διατροφολόγιο τους και σίγουρα δεν χρειάζονται εμάς για τέτοιου είδους επισημάνσεις. Ξέρουν τι μπορεί να «υπογραμμίσει» το πρόβλημα τους και εκτός από το ότι βρίσκονται σε περιορισμό το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, έχουν και το βάσανο των αντιβιοτικών – πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του έτους – που απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή.

 

Μήπως δεν πρέπει να φοράς καθόλου make up; 

Ειδικά για τα νεαρά κορίτσια, τα σχόλια και η ήδη τραυματισμένη – από την ακμή – αυτοεκτίμηση, το make up – και ειδικά τα υποαλλεργικά προϊόντα – είναι ο μόνος τους σύμμαχος στην προσπάθεια να κρύψουν ουλές, σημάδια και κοκκινίλες. Γνωρίζουν ότι κάποια προϊόντα μπορούν να «φουντώσουν» το πρόβλημα, γι’ αυτό και αναζητούν εκείνα που θα κάνουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά. Το να τριγυρίζεις όλη τη μέρα, σε ένα μάλλον «επιθετικό» περιβάλλον με ακάλυπτα σημάδια, δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και οι έξτρα συμβουλές απλώς το κάνουν χειρότερο.   

 

Γιατί δεν τα σπας εσύ και δίνεις τα λεφτά σου σε τόσους γιατρούς;

Δεν υπάρχει πιο ανεύθυνο πράγμα για να πεις σε έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρό δερματικό πρόβλημα. Το να «πειράξει» με γυμνά χέρια το πρόσωπο του είναι κάτι που μπορεί να τον καταδικάσει σε ακόμη βαθύτερο πρόβλημα, δημιουργώντας νέες μολύνσεις και ουλές που δεν θα επουλωθούν ποτέ. Δεν είναι παιχνίδι αυτό που προτείνετε. Είναι κάτι, για το οποίο δεν έχετε ιδέα. Σκεφτείτε επίσης ότι αυτό το λέτε σε κάποιον \-αν, που ξέρει πολλά από επώδυνες θεραπείες, στο πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος μας: το πρόσωπο. 

 

Ξέρω ένα καταπληκτικό φάρμακο / γιατροσόφι / μυστικό...

Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Ειλικρινά. Άθελα σας, μπορεί να κάνετε πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ κατά τα λοιπά, οι προθέσεις σας είναι καλές. Ένα «γιατροσόφι» αυτού του τύπου, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες επιπλοκές σε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακμή. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι αγνοήσει αυτό που προτείνετε, γιατί ξέρει ότι δεν θα βοηθηθεί. Ωστόσο, επειδή ειδικά σε νεαρές ηλικίες η απελπισία χτυπάει «κόκκινο», αφήστε τις συμβουλές στην άκρη.

Με στοιχεία από το BBC

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Εξαιρετικό άρθρο, έχοντας ακμή στα 19 μου (νωρίς το θυμήθηκε και η ακμή να βγει) υπέφερα. Το μεικαπ κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθηση, και ειδικά όταν είναι εγκεκριμένο και από το δερματολόγο και μη φαγεσωρογόνο. Να και κάποια άλλα από το BBC για όποιον ενδιαφέρεται:http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/36091112/what-not-to-say-to-people-with-acnehttp://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/36081736/acne-needs-to-be-taken-more-seriously-say-charities
Ως χρονια πασχουσα ακμης κατα το παρελθον, οφειλω να πω πως το αρθρο ειναι εξαιρετικο. Δυστυχως, οι φρασεις αυτες ακουγονται πολυ συχνα και παρ' οτι δεν αμφισβητω τις προθεσεις αυτων που τις διατυπωνουν, δεν παυουν να ειναι εκνευριστικες.
Είχα χρόνιο πρόβλημα ακμής (λόγω ΣΠΩ), και μπορώ να πω πως είναι σαν να κουβαλάς μόνιμες ουλές οι οποίες βρίσκονται στο πιο εμφανές σημείο του σώματος: το πρόσωπο. Τα αδιάκριτα/ έντονα βλέμματα στο δρόμο δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να μην κάνουμε τους πάσχοντες να νιώθουν άσχημα με σχόλια που γίνονται δήθεν από ενδιαφέρον. Μια κυρία κάποτε στην αίθουσα αναμονής του δερματολόγου, χωρίς να έχουμε ανταλλάξει κουβέντα, με ρώτησε ξαφνικά «Για το προσωπάκι σας έχετε έρθει, ε;» Έπρεπε να της πω «όχι, για κονδυλώματα», αλλά ήμουν μικρή και ντροπαλή.