7 επιστημονικά hacks για το πώς ο έρωτας & η αγάπη μεταβάλλουν το μυαλό και το σώμα σου

7 επιστημονικά hacks για το πώς ο έρωτας & η αγάπη μεταβάλλουν το μυαλό και το σώμα σου Facebook Twitter
0

#Νοτ_σο_anti-valentine


1. Έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες έρωτα ή αγάπης ενεργοποιούνται ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου σου που μειώνουν το αίσθημα του πόνου και ενισχύουν την δημιουργικότητα.


2. Οι μακροχρόνια ερωτικοί σύντροφοι αναπτύσσουν κοινό σύστημα μνήμης όπου βασίζονται ο ένας στον άλλον για να θυμούνται τα γεγονότα ζωής τους.


3. Το αίσθημα της οικειότητας συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή της ουσίας ωκυτοκίνης που μεταξύ άλλων θεωρείται η «ορμόνη του έρωτα» και εκκρίνεται σε συνθήκες έντονης ψυχοσυναισθηματικής διέγερσης, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια του οργασμού.


4. Ο εγκέφαλός σου εκκρίνει επίσης μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης , μια οργανική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και που ευθύνεται άμεσα για την βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση του αισθήματος της ευχαρίστησης.


5. Έχει παρατηρηθεί ότι καρκινοπαθείς που έχουν στο πλάι τους συντρόφους, έχουν καλύτερη πρόγνωση και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης χάρη στην φροντίδα και την υποστήριξη που δέχονται.


6. Οι άνδρες με υποστηρικτικούς συντρόφους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και υγιέστερο σκελετικό σύστημα.


7. Το να φιλάς συχνά τον σύντροφό σου συμβάλλει στο να ανταλλάσσετε διάφορα «καλά» βακτήρια που βελτιώνουν την απάντηση του ανοσοποιητικού σου συστήματος σε διάφορες ασθένειες.

Βασισμένο στις παρακάτω ερευνητικές μελέτες: 

  • Zeki, S. (2007). The neurobiology of love. FEBS letters581(14), 2575-2579.
  • Gomez, S. L., Hurley, S., Canchola, A. J., Keegan, T. H., Cheng, I., Murphy, J. D., ... & Martínez, M. E. (2016). Effects of marital status and economic resources on survival after cancer: A population‐based study. Cancer122(10), 1618-1625.
  • Harris, C. B., Barnier, A. J., Sutton, J., & Keil, P. G. (2014). Couples as socially distributed cognitive systems: Remembering in everyday social and material contexts. Memory Studies7(3), 285-297.
  • Kort, R., Caspers, M., van de Graaf, A., van Egmond, W., Keijser, B., & Roeselers, G. (2014). Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome2(1), 41.
  • Miller-Martinez, D., Seeman, T., Karlamangla, A. S., Greendale, G. A., Binkley, N., & Crandall, C. J. (2014). Marital histories, marital support, and bone density: findings from the Midlife in the United States Study. Osteoporosis International25(4), 1327-1335.
  • Younger, J., Aron, A., Parke, S., Chatterjee, N., & Mackey, S. (2010). Viewing pictures of a romantic partner reduces experimental pain: Involvement of neural reward systems. PLoS One5(10), e13309.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ