8 πράγματα που δείχνουν τι είσαι, πριν ακόμη αρχίσεις να μιλάς

8 πράγματα που δείχνουν τι είσαι, πριν ακόμη αρχίσεις να μιλάς Facebook Twitter
Είμαστε θύματα της πρώτης εντύπωσης, λοιπόν; Όχι ακριβώς, αλλά τείνουμε να δίνουμε περισσότερη σημασία σε 10 σημεία της εν γένει συμπεριφοράς αυτού που έχουμε απέναντι μας.
0

Πολύ συχνά, μέσα στους φρενιτιώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας και ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον καλούμαστε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις για τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε ή θα κρατήσουμε σε διακριτική (ή υπολογίσιμη) απόσταση. Ακριβώς, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι μαζί μας, χωρίς κάποτε να αντιλαμβανόμαστε το γιατί κατάφεραν να αναπτύξουν δεσμούς μαζί μας ή ακόμη χειρότερα γιατί μας απέρριψαν, πριν ακόμη προλάβουμε να πούμε την παραμικρή λέξη. 

Σύμφωνα με επαγγελματίες ομιλητές, καλώς ή κακώς σε όλη τη γκάμα των ανθρώπινων σχέσεων, παρά την εκλογίκευση, τους τύπους και τη στοιχειώδη ευγένεια, στο τέλος επικρατεί το ένστικτο. Είμαστε θύματα της πρώτης εντύπωσης, λοιπόν; Όχι ακριβώς, αλλά τείνουμε -βάσει και των συμπεριφοριστών της επικοινωνίας - να δίνουμε περισσότερη σημασία σε 10 σημεία της εν γένει συμπεριφοράς αυτού που έχουμε απέναντι μας, βγάζοντας συμπεράσματα -ακόμη και άδικα- πολλές φορές, πλην όμως, μη διαπραγματεύσιμα. 

Όσο κι αν είναι λάθος, σύμφωνα με υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού πολυεθνικών, ομιλητές και εκπαιδευτές διαπραγματευτών σε επιχειρήσεις - κολοσσούς, από αυτά τα 10 σημεία κρίνεται το παιχνίδι της επικοινωνίας μας με τους άλλους, εκτός κι αν αποφασίσουμε να το αλλάξουμε, βάζοντας κι ένα τέλος σε ορισμένα δυσάρεστα στερεότυπα. Μέχρι τότε, αποφασίζουμε ενστικτωδώς (αν το επιτρέπουμε στον εαυτό μας) και αποφασίζουν και οι άλλοι για εμάς βάσει των εξής: 

1.

Ο τρόπος που ντυνόμαστε: Όσο κι αν το αρνούμαστε, τείνουμε να συγκρατούμε τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται κάποιος. Θέλει να εντυπωσιάσει; Είναι άνετος με αυτά που φοράει; Κάνει υπερπροσπάθεια; Αγνοεί τις περιστάσεις και το dress code; Όλα τα λαμβάνουμε υπ' όψιν. Και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα της προσωπικότητας που έχουμε απέναντι μας. 

2.

Πώς αντιδρούμε στις προκλήσεις: Αν συμβεί κάτι τυχαίο (ενδεχομένως και προκλητικό), πώς το διαχειριζόμαστε; Αντιδρούμε με ψυχραιμία; Δείχνουμε ότι νιώσαμε άβολα; Οι αντιδράσεις που δεν έχουμε προετοιμάσει, είναι και οι πιο "φλύαρες" για την προσωπικότητα μας και οι πιο επίφοβες να αποκαλύψουν πτυχές, που θα προτιμούσαμε να παραμείνουν στη σκιά. 

3.

Ο τρόπος που σωπαίνουμε: πώς αντιδρούμε στη σιωπή; Θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να τη σπάσουμε ή θα περιμένουμε από τον συνομιλητή; Από τον αν αποφασίζει κάποιος να πάρει τον λόγο πρώτος, σε ένα γραφείο (ή μία παρέα) συνήθως βγαίνουν -αδίκως πολλές φορές- συμπεράσματα για το αν κάποιος έχει ηγετικές τάσεις ή απλώς πειθαρχεί στην επιβαλλόμενη συνθήκη. Το ότι μπορεί απλώς να αδιαφορεί δεν λαμβάνεται υπ' όψιν.

4.

Τα χέρια μας που «φλυαρούν»: Σε τι κατάσταση είναι τα νύχια μας; Περιποιημένα, "φαγωμένα", βρώμικα ίσως; Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τα χέρια ενός αγνώστου; Πολλά, επιμένουν σύμβουλοι επιχειρήσεων και υπεύθυνοι HR που με άρθρα τους σε οικονομικά sites, όπως το "Business Insider" επιμένουν ότι η προσωπικότητα ενός εργαζομένου αντανακλάται στα χέρια του.

5.

Ομοίως, τα παπούτσια: Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες θεωρείται ένα είδος υπογραφής. Καθαρά ή απεριποίητα, άνετα ή εξεζητημένα έχουν κάτι να πουν για τον ιδιοκτήτη τους και για τις συνήθειες του. 

6.

Μάτια - δόντια: Ασχέτως, αν το παραδεχόμαστε ή όχι το βλέμμα και το χαμόγελο, πριν ακόμη κάποιος μας πει το παραμικρό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο συμπέρασμα μας για έναν άνθρωπο. Τα καθαρά μάτια και το αβίαστο χαμόγελο μας κρατούν κοντά σε έναν άνθρωπο. Αντιστοίχως, νιώθουμε ανεξήγητα άβολα με κάποιον που αποφεύγει το βλέμμα μας, δεν χαμογελά συχνά ή ακόμη χειρότερα χαμογελά ψεύτικα. 

7.

Από το πώς αποδεχόμαστε μια προσφορά: Πώς αντιδρούμε, όταν μας χαρίζουν κάτι; Όταν μας κερνούν έναν καφέ; Ευχαριστούμε και δεν αγγίζουμε καν το ποτήρι; Ανταποδίδουμε; Πόσο χώρο αφήνουμε για αλληλεπίδραση με συναδέλφους και νέες γνωριμίες; Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είμαστε τυπικοί, τονίζουν οι experts της επικοινωνίας. Υπάρχει θέμα, ωστόσο, όταν τα επίπεδα ενσυναίσθησης και εγκαρδιότητας είναι χαμηλά. 

8.

Από το αν γελάμε: Λένε -και ισχύει- ότι το πηγαίο γέλιο σπάει τον πάγο σε οποιαδήποτε σχέση. Είναι ένας τρόπος να ειπωθούν πολλά, χωρίς να ειπωθεί τίποτα. Είναι από τις λίγες στιγμές που πολλοί -άγνωστοι μεταξύ τους- άνθρωποι μοιράζονται κάτι κοινό. Φυσικά και δεν είναι κριτήριο το να μη γελάσει κανείς με ένα κρύο αστείο. Ωστόσο, ο βαθμός ενσυναίσθησης και ομαδικότητας κρίνεται και από τη συμμετοχή κάποιοι σε μικροπράγματα, που φέρνουν μια ομάδα πιο κοντά. 

Με στοιχεία από Business Insider και Inc.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM