8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί

8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί Facebook Twitter
To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα.
0

Τι γνωρίζουμε για το φιλί; Από το λεγόμενο πατρικό φιλί μέχρι τα ερωτικά φιλιά τι πραγματικά ξέρουμε γι' αυτή την ανθρώπινη έκφραση αγάπης, πάθους, πόθου και σίγουρου τρόπου μετάδοσης μικροβίων; Πολλά, διάφορα και όχι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Στην πραγματικότητα, όμως, το φιλί απασχολεί τους επιστήμονες, όχι μόνο ως τρόπος έκφρασης αισθημάτων, αλλά και ως μέσο που ρυθμίζει τη  χημεία μας, αλλάζει τη διάθεση μας, συντονίζει τις σχέσεις μας ή μας μαθαίνει πράγματα για την πορεία μας στον πλανήτη, όπως τα παρακάτω 8 που ακολουθούν. 

 

1. 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο σε κάθε φιλί απελευθερώνεται τόση κορτιζόλη, όση χρειάζεται για να εξουδετερώσει το άγχος μίας ολόκληρης μέρας. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι βάσει της έρευνας τα πρώτα φιλιά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία του δεσμού και τη χημεία του - εκτός εισαγωγικών - καθώς και το μέλλον της σχέσης. 

 

2.

Σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, άνθρωποι που φιλιούνται συχνά, και όχι μόνο τα ζευγάρια, έχουν καλύτερες και πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Συνεργάτες που φιλιούνται στο μάγουλο, φίλοι που ανταλλάσσουν (φιλικά) φιλιά, γονείς που φιλούν τα παιδιά τους, βάσει της έρευνας του ινστιτούτου έχουν την τάση να δημιουργούν πιο γερές, ειλικρινείς και ζεστές σχέσεις. 

 

3.

To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μοιάζει παράδοξα, αλλά 10 δευτερόλεπτα γαλλικού φιλιού, είναι αρκετά - σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό site ΒιomedCentral, πριν από λίγο καιρό. Γιατί; Γιατί σ' αυτό το χρονικό διάστημα ανταλλάσσουμε περίπου 80 εκ. είδη βακτηρίων, που, όμως, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο (και πιο ευχάριστο, η αλήθεια είναι) τρόπο. 

4.

Ξέρουμε να φιλάμε -και να γυρίζουμε το κεφάλι γι' αυτό - από την εποχή που είμαστε ακόμη έμβρυα.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "New Scientist", από τον Onur Güntürkün, καθηγητή βιοηθικής και ψυχολογίας, τα 2/3 των ανθρώπων, όταν φιλιούνται τείνουν να κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά, κάτι που οι ερευνητές επιμένουν ότι ως ενστικτώδη κίνηση τη διαμορφώνουν από τον καιρό που βρίσκονται ακόμη στη μήτρα.

 

5.

Για ένα και μόνο πεταχτό φιλί χρησιμοποιούμε γύρω στους 146 μύες, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται στο πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν φιλιόμαστε καταναλώνουμε τόσες θερμίδες: ενεργοποιούμε πολύ περισσότερους μύες απ' ό,τι αν θα χρειαζόταν να περπατήσουμε μέχρι το περίπτερο και αυτή τη γνώση την οφείλουμε στα πειράματα και τις παρατηρήσεις ομάδας βρετανών ερευνητών του Rayne Institute. 

 

6. 

Τι σχέση έχει η ιστορία του φιλιού με τους αρουραίους και οι αρουραίοι με τον άνθρωπο; Φαίνεται κάπως αηδιαστικό, αλλά ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέληξαν πριν από λίγο καιρό - και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης - ότι η επιθυμία των ανθρώπων να φιλιούνται έχει τις καταβολές της σε ένα μάλλον αποκρουστικό είδος. Ως γνωστόν, άνθρωποι και αρουραίοι έχουν παρόμοιο γενετικό κώδικα. Οι επιστήμονες του Τόκιο, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ένα είδος ποντικιού με την ονομασία "Eomaia scansoria" (μτφ.: αρχαία μητέρα) συνήθιζε να τρίβει τη μύτη του πάνω στο πρόσωπο του συντρόφου του. Με τον τρόπο αυτό αντάλλασσε φερομόνες και εκδήλωνε την επιθυμία του να ζευγαρώσει. Η θεωρία μοιάζει από αποκρουστική έως απίθανη, αλλά το θέμα είναι ότι βρήκε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα που συμφώνησαν με αυτή τη σύνδεση... 

 

7. 

Κάποτε το φιλί απαγορεύτηκε αυστηρά στην Αγγλία. Από τον Βασιλιά Ερρίκο τον ΣΤ' και προκειμένου να σταματήσει το κύμα θανάτου που ενέσκηψε στη χώρα με τη Μαύρη Πανώλη. Αυτό συνέβη στις 16 Ιουλίου του 1439 και διήρκεσε μέχρι το 1453 (!), οπότε ευτυχώς τα ηνία της χώρας ανέλαβε η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού, η οποία και ήρε την απαγόρευση. 

 

8.

Το φιλί κάνει καλό στα δόντια. Όσοι φιλιούνται συχνά ενισχύουν την άμυνα του στόματος τους στην τερηδόνα και την οδοντική πλάκα. Βέβαια, αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι σταματάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να φιλιόμαστε...  

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ