Αλλεργικός πλανήτης

Respiratory-System-larger.gif
0

Η ΛΕΞΗ «ΑΛΛΕΡΓΙΑ» δεν υπήρχε μέχρι το 1906. Εκείνη τη χρονιά ο Clemens von Pirquet, ένας βιεννέζος παιδίατρος, άρχισε να παρατηρεί κάτι περίεργο αντιμετωπίζοντας παιδιά με διφθερίτιδα. Πριν από την εποχή των εμβολίων, η ασθένεια αυτή ήταν συχνή και πολύ επίφοβη, καθώς οι τοξίνες που παρήγαγε το βακτήριο της διφθερίτιδας μπορούσαν να προκαλέσουν θανατηφόρες βλάβες στην καρδιά και τους αεραγωγούς.

Στην εποχή του Pirquet, η συνήθης θεραπεία ήταν η αντιτοξίνη ιπποειδών: αντισώματα από αίμα αλόγου που εξουδετέρωναν το δηλητήριο που παρήγαγαν τα βακτήρια της διφθερίτιδας. Αν και τα παιδιά που έλαβαν ορό αντιτοξίνης αλόγου ανάρρωσαν, ο Pirquet διαπίστωσε ότι πολλά εμφάνισαν πυρετό, εξάνθημα και αρθρίτιδα περίπου 10 ημέρες αργότερα. Αυτή η «ασθένεια του ορού» γινόταν πιο ισχυρή και εμφανιζόταν πιο γρήγορα, με κάθε επαναλαμβανόμενη δόσεις.

Ο Pirquet διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρούσε στον ορό του αλόγου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν σαν τον Ιανό: Προστάτευε από τις ασθένειες, αλλά μπορούσε επίσης να τις προκαλέσει. Για να αποδώσει αυτή τη την τροποποιημένη (ή διαφορετική) αντίδραση του οργανισμού, επινόησε τον όρο «αλλεργία», από τις ελληνικές λέξεις «άλλο» (διαφορετικό) και «έργον» (δράση).

Ο Pirquet διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρούσε στον ορό του αλόγου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν σαν τον Ιανό: Προστάτευε από τις ασθένειες, αλλά μπορούσε επίσης να τις προκαλέσει.

allergic
Theresa MacPhail, Allergic: Our Irritated Bodies in a Changing World

Σήμερα, ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται στη δίνη μιας επιδημίας «διαφορετικής δραστηριότητας». Τα ποσοστά εισαγωγών σε νοσοκομεία για άσθμα και παιδικές αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι μόνο πιο συχνές στα παιδιά, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεραστούν με την ηλικία απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αίτια και οι συνέπειες αυτής της επιδημίας είναι το θέμα του "Allergic", του νέου βιβλίου της ερευνήτριας στον κλάδο της ιατρικής ανθρωπολογίας Theresa MacPhail, η οποία απεικονίζει με αξιομνημόνευτο τρόπο το ανθρώπινο πρόσωπο της ασθένειας. Εκτός από την ασθένεια, οι ασθενείς και οι γονείς παλεύουν με τον φόβο και την αβεβαιότητα. Οι γιατροί διαθέτουν ένα περιορισμένο οπλοστάσιο φαρμάκων, πολλά από τα οποία οι ασθενείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η συγγραφέας έχει επίσης μια προσωπική σχέση με το θέμα αυτό: Ο πατέρας της πέθανε αφού τον τσίμπησε μέλισσα στον κεντρικό δρόμο της πόλης του Νιου Χαμσάιρ στην οποία μεγάλωσε. (Η σύντροφός του τον πήγε εσπευσμένα σε ένα φαρμακείο αντί για νοσοκομείο, παρόλο όμως που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ο φαρμακοποιός αρνήθηκε να του χορηγήσει ένα EpiPen χωρίς συνταγή).

Στο βιβλίο της σημειώνει ότι η λέξη «αλλεργία» στερείται ακρίβειας στη σύγχρονη χρήση της, καθώς «το κοινό ... συχνά χρησιμοποιεί τον όρο αδιακρίτως για να περιγράψει σχεδόν οποιοδήποτε δυσάρεστο σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει». Η  MacPhail ασχολείται  κυρίως με ασθένειες που οφείλονται στην κακή συμπεριφορά των αντισωμάτων IgE. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η αλλεργική ρινίτιδα, οι οποίες είναι απίθανο να σκοτώσουν, αλλά μπορεί να έχουν θλιβερές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, μαζί με τα πιο θανατηφόρα ξαδέλφια τους, το αλλεργικό άσθμα και την αναφυλαξία.

Ενώ όλοι συμφωνούν ότι οι αλλεργικές ασθένειες βρίσκονται σε άνοδο, δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το γιατί, θυμίζοντας μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι με ένα πλήθος υπόπτων. Ένας πιθανός δράστης είναι η κλιματική αλλαγή. Τα ποσοστά της αλλεργίας στη μούχλα αυξάνονται κατακόρυφα σε έναν θερμότερο και υγρότερο Νότο. Τα επιβλαβή είδη, όπως η αγκινάρα ή ο δηλητηριώδης κισσός, ευδοκιμούν καθώς αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο θερμότερος καιρός οδηγεί σε εποχές γύρης που αρχίζουν νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα. Σύμφωνα με την MacPhail, τα πράγματα θα χειροτερέψουν: «Τα επίπεδα γύρης», γράφει, «αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2040 και η γύρη θα είναι πιο ‘ισχυρή’ (τα επίπεδα των πεπτιδίων της θα αυξηθούν, επιδεινώνοντας πιθανότατα τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος)». Άλλοι ανοσολόγοι υποστηρίζουν ότι τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα απολυμαντικά χεριών διαταράσσουν τη σωστή ισορροπία των μικροβίων στο δέρμα μας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επίσης λειτουργούν επιβαρυντικά .

Σημειώνει επίσης ότι «οι τυπικές θεραπείες για τις αναπνευστικές αλλεργίες και το άσθμα παρέμειναν λίγο πολύ οι ίδιες για δεκαετίες». Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή των αλλεργιογόνων, τον καθαρισμό του σπιτιού για να απαλλαγούμε από επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι κατσαρίδες, η μούχλα και η σκόνη, και φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Στους ασθενείς μπορεί να προσφερθεί ανοσοθεραπεία, κατά την οποία τα άτομα απευαισθητοποιούνται με έκθεση σε μικρές δόσεις ενός αλλεργιογόνου. Οι πάσχοντες από έκζεμα αντιμετωπίζονται με μια σειρά από ενυδατικές κρέμες και κρέμες στεροειδών. Ισχυρές νέες θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα για την τροποποίηση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέρουν ελπίδα σε ορισμένους αλλεργικούς ασθενείς, αλλά τα οικονομικά εμπόδια τις θέτουν εκτός της εμβέλειας πολλών άλλων. Σύμφωνα με την ανάλυση της MacPhail, η αλλεργία δεν είναι μόνο ο κακός δίδυμος της ανοσίας, αλλά και η απροσδόκητη σκοτεινή πλευρά της υλικής προόδου, η οποία μας καθιστά ασθενικούς με τρόπους που μάταια αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε.

Mε στοιχεία από την The Wall Street Journal

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα προστατευθείτε από την ιγμορίτιδα και τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Υγεία & Σώμα / Πώς θα προστατευθείτε από την ιγμορίτιδα και τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Τα περισσότερα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν αυτή την εποχή έχουν άμεση σχέση με τη μύτη και τη ρινική αναπνοή. Μαθαίνοντας καλύτερα τη ρινική λειτουργία, μπορούμε να προστατευτούμε από την ιγμορίτιδα, τους δυνατούς πονοκεφάλους που τη συνοδεύουν και τη βασανιστική αλλεργική ρινίτιδα, με το μπούκωμα, τα φταρνίσματα και τα δάκρυα.
ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ