Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε

Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε Facebook Twitter
Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα της άνοιξης.
0

Η ατοπική δερματίτιδα, το κοινό έκζεμα, είναι αυτή την εποχή πιο συχνή και από τη γρίπη τον χειμώνα, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα συγχέεται με το κρυολόγημα και μπερδεύει τους γονείς.

Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα –αλήθεια, το ξέρατε ότι συνήθως φταρνιζόμαστε τρεις φορές, πάντα με τα μάτια κλειστά;– συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα, ενώ όσοι υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα νιώθουν επιπλέον πως τους κόβεται η ανάσα.

Άσθμα: Μια παγκόσμια επιδημία

Θέλετε να διαπιστώσετε πώς βιώνουν οι ασθματικοί μια κρίση αλλεργικού άσθματος; «Προσπαθήστε να εισπνεύσετε μέσα από ένα πολύ λεπτό καλαμάκι και θα καταλάβετε τι περνούν αυτοί οι άνθρωποι» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Ως ασθένεια είναι ζόρικη και οι κρίσεις άσθματος οδηγούν τους μικρούς και τους ενήλικους ασθενείς συχνά στο νοσοκομείο, γι' αυτό και το χρόνιο άσθμα έχει βαρύτατο οικονομικό αντίκτυπο στο Σύστημα Υγείας.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Πλέον το άσθμα καταπολεμάται με δύο κατηγορίες φαρμάκων, αυτά που λαμβάνει ο ασθενής διά βίου, ώστε να αποφεύγει τις κρίσεις, και αυτά που χρησιμοποιεί σε περίπτωση παρόξυνσης, για να ανακουφιστεί από τη δύσπνοια.

Όπως, όμως, εξηγεί ο καθηγητής, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς, όταν δεν έχουν παροξύνσεις, δεν παίρνουν το φάρμακό τους, θεωρώντας, εσφαλμένα, πως δεν το χρειάζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξανά στον φαύλο κύκλο των παροξύνσεων.


Το έκζεμα και η αντιμετώπισή του

Τα εκζέματα αγαπούν τα παιδιά και τους εφήβους και σε ένα σημαντικό ποσοστό υποχωρούν από μόνα τους με τα χρόνια, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι.

Έχουν γενετικό υπόβαθρο, εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν κι άλλες αλλεργίες (δερματικές ή διατροφικές) και πρόσφατες έρευνες τα συνδέουν με μειωμένη αυτοεκτίμηση, κακή επίδοση στο σχολείο και στη δουλειά, δυσκολία συγκέντρωσης, κακό και ελλιπή ύπνο.

Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, φανερώνει πώς οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς σε εκζέματα πέφτουν συχνότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού, κυρίως επειδή στα παιδιά το έκζεμα εμφανίζεται και στο πρόσωπο, με συνέπεια να τα «στιγματίζει», όπως επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος παιδιών και ενηλίκων Δημήτρης Μήτσιας.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα έχουν εκζέματα, κάποια εκ των οποίων διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

Στους ενήλικες το έκζεμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μπράτσα και τις παλάμες, ενώ καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί με κάποια αυτοάνοσα δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας ή η χρόνια αυτόματη κνίδωση.

Στην αντιμετώπιση του εκζέματος σημαντικό ρόλο παίζει το προφανές, η σωστή ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να αποκαθίσταται η ισορροπία του δερματικού φραγμού, επισημαίνει ο ειδικός.

Επίσης, βοηθά η αποφυγή πολύ ζεστών ντους που αφυδατώνουν το δέρμα και το μανιώδες τρίψιμο με σφουγγάρι, τρίχινο γάντι ή λούφα απολέπισης.


Προσοχή στις ρινικές πλύσεις

Η συνήθεια των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά τους, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται, μπορεί να τα καταστήσει πιο ευπαθή στις ασθένειες και να οδηγήσει σε χρόνιες ωτίτιδες, ειδικά σε παιδιά και εφήβους που αθλούνται στο νερό και κολυμπούν τακτικά.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Μιχαήλ Τσακανίκος εξηγεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας συχνός «πονοκέφαλος» για τους γονείς και τα παιδιά κι αυτή την εποχή συγχέεται πολλές φορές με το κρυολόγημα και τη γρίπη, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τους μεγάλους.

Για τους γιατρούς, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς η εξέλιξη κάποιων συμπτωμάτων, όπως το πώς είναι η καταρροή, το πώς εξελίσσεται το μπούκωμα της μύτης και η απουσία ή μη πυρετού, συμβάλλει στο να ξεχωρίζει ο γιατρός τη μία πάθηση από την άλλη.

Πού γίνεται το λάθος; Στην εμμονή των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. «Κάνουμε ρινικές πλύσεις όταν πραγματικά το παιδί είναι μπουκωμένο και δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κοιμηθεί καλά. Όχι συνέχεια.

Αν το παρακάνουμε, και χωρίς να είναι σωστή η θέση του κεφαλιού του παιδιού, το υγρό καταλήγει στο αυτί και δημιουργεί ωτίτιδες, ενώ παράλληλα καταστρέφεται ο ρινικός βλεννογόνος που αποτελεί μια σημαντική φυσική ασπίδα του οργανισμού» επισημαίνει ο γιατρός.

Οι ωτίτιδες είναι κι αυτές ύπουλες και αν παραμείνουν αδιάγνωστες, μπορούν να επηρεάσουν την ακοή του παιδιού. Αρκετές φορές περνούν απαρατήρητες, χωρίς να προκαλούν έντονο πόνο ή υψηλό πυρετό και τελικά ανακαλύπτονται τυχαία, όταν οι γονείς προβληματίζονται επειδή τα παιδιά τους φωνάζουν, αντί να μιλούν σε φυσιολογική ένταση, επειδή στο μεταξύ έχουν αρχίσει να μην ακούνε καλά!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ