Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών

Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Της Βασιλικής Πιτυρίγκα
Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διευθύντριας Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ο κορωνοϊός ανήκει στην κατηγορία των ιών που το σωμάτιό τους περιβάλλεται από ένα ιικό περίβλημα, μια κάψα που αποτελείται κυρίως από λιπίδια και πρωτεΐνες. Οι ιοί αυτής της κατηγορίας συνήθως επιβιώνουν έξω από το σώμα μόνο για λίγες μέρες και η καταστροφή τους θεωρείται σχετικά απλή σε σχέση με άλλους ιούς, διότι μόλις το εύθραυστο εξωτερικό τους αυτό περίβλημα διαρραγεί, αρχίζουν να αποδομούνται.

Σαπούνι VS αντισηπτικό

Για την υγιεινή των χεριών χρησιμοποιούμε σαπούνι ή αντισηπτικό τζελ. Το σαπούνι διαλύει τον κορωνοϊό όπως ακριβώς διαλύει το λάδι, λόγω της λιπώδους σύστασης του ιικού του περιβλήματος. Δεδομένου ότι οι χημικοί δεσμοί που συγκρατούν τη δομή του ιού δεν είναι πολύ ισχυροί, 20 δευτερόλεπτα συνεχούς επαφής με το σαπούνι είναι αρκετά για την αποδόμησή του. Στη συνέχεια, τα αβλαβή επιμέρους τμήματα του ιού ξεπλένονται και απομακρύνονται με το άφθονο νερό. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, καθώς δεν παίζει ρόλο η σύνθεσή του. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά. Επομένως, το κοινό σαπούνι είναι αρκετό.

Στα αντισηπτικά χεριών, η αλκοόλη, που αποτελεί το κύριο συστατικό τους, εξουδετερώνει επίσης τους ιούς. Το ζήτημα είναι ότι η συγκέντρωση αλκοόλης θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Συνιστώνται αντισηπτικά που περιέχουν αλκοόλη τουλάχιστον 70%, οπότε προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση (ή που δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλη).

Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών Facebook Twitter

Προσοχή στα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών

Τα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτύχουν στην αντισηψία. Εάν π.χ. τα χέρια σας είναι υγρά ή ιδρωμένα όταν χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό, μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του λόγω αραίωσής του.

Πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας

Στην εποχή της πανδημίας, η υγιεινή των χεριών είναι εξίσου σημαντική με τα προστατευτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συνοπτικά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:

  • Πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα.
  • Μετά από κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του (π.χ. σάλιο, κόπρανα, εμετός) ή με το περιβάλλον του.
  • Μετά από την επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες που είναι δυνητικά μολυσμένες (π.χ. πόμολα, χαρτομάντιλα, πάνες).

Συμπερασματικά, λοιπόν, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, κατά προτεραιότητα με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς τα χέρια αγγίζουν διαρκώς ακάθαρτα αντικείμενα και αποτελούν τους καλύτερους φορείς μικροβίων. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, τότε χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλη.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ