Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών

Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Της Βασιλικής Πιτυρίγκα
Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διευθύντριας Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ο κορωνοϊός ανήκει στην κατηγορία των ιών που το σωμάτιό τους περιβάλλεται από ένα ιικό περίβλημα, μια κάψα που αποτελείται κυρίως από λιπίδια και πρωτεΐνες. Οι ιοί αυτής της κατηγορίας συνήθως επιβιώνουν έξω από το σώμα μόνο για λίγες μέρες και η καταστροφή τους θεωρείται σχετικά απλή σε σχέση με άλλους ιούς, διότι μόλις το εύθραυστο εξωτερικό τους αυτό περίβλημα διαρραγεί, αρχίζουν να αποδομούνται.

Σαπούνι VS αντισηπτικό

Για την υγιεινή των χεριών χρησιμοποιούμε σαπούνι ή αντισηπτικό τζελ. Το σαπούνι διαλύει τον κορωνοϊό όπως ακριβώς διαλύει το λάδι, λόγω της λιπώδους σύστασης του ιικού του περιβλήματος. Δεδομένου ότι οι χημικοί δεσμοί που συγκρατούν τη δομή του ιού δεν είναι πολύ ισχυροί, 20 δευτερόλεπτα συνεχούς επαφής με το σαπούνι είναι αρκετά για την αποδόμησή του. Στη συνέχεια, τα αβλαβή επιμέρους τμήματα του ιού ξεπλένονται και απομακρύνονται με το άφθονο νερό. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, καθώς δεν παίζει ρόλο η σύνθεσή του. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά. Επομένως, το κοινό σαπούνι είναι αρκετό.

Στα αντισηπτικά χεριών, η αλκοόλη, που αποτελεί το κύριο συστατικό τους, εξουδετερώνει επίσης τους ιούς. Το ζήτημα είναι ότι η συγκέντρωση αλκοόλης θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Συνιστώνται αντισηπτικά που περιέχουν αλκοόλη τουλάχιστον 70%, οπότε προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση (ή που δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλη).

Crash test σε σαπούνι κι αντισηπτικό για την υγιεινή των χεριών Facebook Twitter

Προσοχή στα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών

Τα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτύχουν στην αντισηψία. Εάν π.χ. τα χέρια σας είναι υγρά ή ιδρωμένα όταν χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό, μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του λόγω αραίωσής του.

Πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας

Στην εποχή της πανδημίας, η υγιεινή των χεριών είναι εξίσου σημαντική με τα προστατευτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συνοπτικά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:

  • Πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα.
  • Μετά από κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του (π.χ. σάλιο, κόπρανα, εμετός) ή με το περιβάλλον του.
  • Μετά από την επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες που είναι δυνητικά μολυσμένες (π.χ. πόμολα, χαρτομάντιλα, πάνες).

Συμπερασματικά, λοιπόν, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, κατά προτεραιότητα με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς τα χέρια αγγίζουν διαρκώς ακάθαρτα αντικείμενα και αποτελούν τους καλύτερους φορείς μικροβίων. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, τότε χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλη.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ