Από την έναρξη της πανδημίας, η Novartis ανέλαβε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Covid-19 και των συνεπειών της λοίμωξης, με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών, την βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών και την ενδυνάμωσή τους σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.
Επίσης η Novartis, σε συνεργασία με την εταιρία Incyte θα ξεκινήσει άμεσα κλινική μελέτη φάσης 3 για να αξιολογήσει τη χρήση του φαρμάκου ruxolitinib για την θεραπεία του φλεγμονώδους συνδρόμου που αποκαλείται «καταιγίδα κυττοκινών» και εκδηλώνεται σε βαρέως νοσούντες ασθενείς με Covid 19, προκαλώντας βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.
Οι δράσεις του Ομίλου Novartis έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, με τις πρωτοβουλίες της Novartis Hellas να έχουν στο επίκεντρό τους, τους Έλληνες ασθενείς. Εντός των συνόρων, η Novartis Hellas ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των χρονίως πασχόντων για εύκολη πρόσβαση στην θεραπεία τους-ειδικά σε αυτή την πρωτόγνωρη εποχή της καραντίνας- έθεσε σε λειτουργία πρόγραμμα δωρεάν παράδοσης κατ' οίκον, των θεραπευτικών αγωγών της. Έτσι καθ' όλο το χρονικό διάστημα που είναι σε ισχύ τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, η Novartis Hellas, σε συνεργασία με την εταιρεία Bioaxis, διασφαλίζει τη δωρεάν παράδοση θεραπειών στο σπίτι των ασθενών.
Το πρόγραμμα δωρεάν παράδοσης κατ' οίκον απευθύνεται σε περίπου 5.500 ασθενείς των οποίων η θεραπευτική αγωγή δε διατίθεται από ιδιωτικά φαρμακεία, δεν εξυπηρετούνται από αντίστοιχο πρόγραμμα του συστήματος υγείας και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς πάσχουν από τα ακόλουθα χρόνια νοσήματα: αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, αληθή πολυκυτταραιμία, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, υπερφόρτωση σιδήρου λόγω συχνών μεταγγίσεων, μελάνωμα, μεταστατικό καρκίνο μαστού, μυελοίνωση, νόσο Cushing, νόσο Still, οξεία μυελογενή λευχαιμία, περιοδικά πυρετικά σύνδρομα, προχωρημένη συστηματική μαστοκυττάρωση, σοβαρή απλαστική αναιμία, σοβαρό αλλεργικό άσθμα, συστηματική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και ψωρίαση.
Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Παράλληλα, η Novartis Hellas υποστηρίζει την υλοποίηση ασθενοκεντρικών πρωτοβουλιών, όπως το πρόγραμμα εκπαίδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης στις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και τηλεργασίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και έχει στόχο την αποφυγή περιθωριοποίησης των ατόμων αυτών και τη διευκόλυνση προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες που επιβάλλουν την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων.
Σε άλλη της δράση, η Novartis Hellas σχεδιάζει την υλοποίηση του Σεμιναρίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων & Ενδυνάμωσης και του European Patient Innovation Summit, για 2η συνεχόμενη χρονιά, με στόχο την ενδυνάμωση των φορέων ασθενών ώστε να προωθήσουν, να υποστηρίξουν αποτελεσματικά και να εξελίξουν τη λειτουργία τους. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε, η εκπαίδευση θα είναι προσανατολισμένη κυρίως στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών υπηρετώντας τις ανάγκες των συλλόγων αλλά και των ασθενών, με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, Susanne Kohout να υπογραμμίζει: «Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τη φωνή και τις δεξιότητες των ασθενών, ειδικά σε συγκυρίες όπως αυτή, όπου όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα και τις δικές τους ανάγκες».
Επίσης, με στόχο τη στήριξη της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η φαρμακευτική εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από δωρεές και πρωτοβουλίες που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: Την προσφορά ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού σε ΜΕΘ, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, την επέκταση της τηλε-εργασίας για τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου Παστέρ, καθώς και την υποστήριξη των εργαζομένων της και των οικογενειών τους.
Με στόχο τη στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εντατικοποιούνται οι δράσεις του νέου τμήματος Holistic Care, που εστιάζει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και προάγει τη θεραπευτική συμμαχία των επαγγελματιών υγείας προς όφελος των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η επικοινωνία εξ αποστάσεως μεταξύ ασθενών και ιατρών έχει γίνει αναγκαία. Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες τόσο των ασθενών, όσο και των ιατρών, το τμήμα Holistic Care υποστηρίζει με τεχνογνωσία την αξιοποίηση διαδικτυακών εργαλείων και ταυτόχρονα αξιολογεί την ανάπτυξη καινούργιων ψηφιακών λύσεων που θα έχουν και μακροπρόθεσμο όφελος για τους ασθενείς, με απώτερο στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Πρωτοβουλίες με παγκόσμιο βεληνεκές για την αναχαίτιση της πανδημίας
Με τον Covid-19 να αποτελεί μια υγειονομική απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε λαούς, κουλτούρες και εισοδήματα, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του πρέπει να έχουν παγκόσμιο βεληνεκές. Ανταποκρινόμενος σε αυτή την ανάγκη ο Όμιλος Novartis δεσμεύτηκε να δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις γενόσημης υδροξυχλωροκίνης, των 200 mg μέχρι το τέλος Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος αποθέματος των 50 εκατομμυρίων δόσεων 200 mg για χρήση σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Covid 19 εφόσον λάβει τη στήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η υδροξυχλωροκίνη και η συγγενής δραστική ουσία, η χλωροκίνη, υπόκεινται σε αξιολόγηση μέσω κλινικών δοκιμών, για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, με τη Novartis να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες κλινικών δοκιμών, αξιολογώντας τις ανάγκες για πρόσθετες κλινικές δοκιμές. Η δέσμευση αυτή ενισχύει τις προαναγγελθείσες δεσμεύσεις της εταιρείας για τη δημιουργία Ταμείου Απόκρισης στον Covid-19, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, τις συνεργασίες για την ανακάλυψη φαρμάκου, την ενίσχυση των κλινικών δοκιμών για τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis και τη δέσμευση της Sandoz (εταιρία του Ομίλου Novartis, που παρασκευάζει τη γενόσημη υδροξυχλωροκίνη) να διατηρήσει σταθερές τις τιμές ενός εύρους βασικών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Covid-19.
Συμμαχία γιγάντων για καλό σκοπό
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών μεθόδων και θεραπειών για τον Covid-19, η Novartis ένωσε τις δυνάμεις της με μια κοινοπραξία εταιρειών βιοεπιστημών και τον κοινωφελή Οργανισμό Bill & Melinda Gates σε μια συνεργασία γιγάντων για την ταχύτερη απόκριση στην πανδημία. Ο αντίκτυπος στα συστήματα υγείας, την οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων είναι μεγάλος από την παγκόσμια εξάπλωση του Covid-19 και η αποτελεσματική ανταπόκριση προϋποθέτει ρηξικέλευθη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των πανεπιστημίων, του ιδιωτικού και του φιλανθρωπικού τομέα.
Ως από κοινού πρόεδρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών βιοεπιστημών από τρεις ηπείρους, ο Vas Narasimhan, CEO της Novartis, τόνισε πως: «Η συλλογική δράση θα διασφαλίσει ότι οι πολλά υποσχόμενες μελέτες για εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους θα επεκταθούν προκειμένου να είναι σύντομα διαθέσιμες στους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την πανδημία». Από τη μεριά του ο Mark Suzman, CEO του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates πρόσθεσε: «Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, τον συνδυασμό τους όπου αυτό είναι δυνατό και τη σύνδεση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συμβάλουμε στην εξομάλυνση της καμπύλης της πανδημίας και θα διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες του κόσμου, ειδικότερα σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και τους πλέον φτωχούς».
σχόλια