Εμβόλια: Tο ίδιο απαραίτητα και ανεκτίμητα με την αγάπη της μαμάς

Εμβόλια: Tο ίδιο απαραίτητα και ανεκτίμητα με την αγάπη της μαμάς Facebook Twitter
0

Του Κωνσταντίνου Ι. Νταλούκα
Παιδίατρος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Όπως τα μωρά μεγαλώνοντας μαθαίνουν να τρώνε σιγά-σιγά μόνα τους, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να πολεμά τις αρρώστιες. Και όπως το μωρό σας χρειάζεται να το ταΐσετε, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να το βοηθήσετε να πολεμήσει τα σοβαρά αυτά νοσήματα. Όταν εμβολιάζεστε εσείς ή το παιδί σας, βοηθάτε στην πραγματικότητα να αποκτηθεί αυτή η επί πλέον άμυνα και προστασία για όλα αυτά τα νοσήματα, που τα εμβόλια προλαμβάνουν.

Τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής

Μετά το καθαρό πόσιμο νερό, τα εμβόλια έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στην δημόσια υγεία, και γι' αυτό θεωρούνται το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής. Η ανεκτίμητη αξία τους προκύπτει και από τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef. Ενδεικτικά, οι δύο κορυφαίοι φορείς εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός κάθε χρόνο περισσότερων από 100 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, σώζει 2.5 εκατομμύρια ζωές και θα μπορούσε να σώσει άλλα δύο εκατομμύρια αν εφαρμόζονταν κανονικά, καθώς 20% των παιδιών που γεννιούνται δεν ολοκληρώνουν τους συνιστώμενους εμβολιασμούς για τον 1ο χρόνο ζωής.

Χάρη στα παιδιατρικά εμβόλια 750.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως σώζονται από αναπηρίες. Τα εμβόλια έχουν κρατήσει ασφαλή τα παιδιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα περισσότερα εμβόλια της παιδικής ηλικίας έχουν αποτρέψει τις πολύ σοβαρές αρρώστιες σε ποσοστό 90-99%. Ο εμβολιασμός των παιδιών είτε εξοικονομεί χρήματα (για παράδειγμα μέσω του εμβολιασμού για την ιλαρά), είτε εξασφαλίζει την καλή ποιότητα της ζωής τους (για παράδειγμα μέσω του εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα). Τα περισσότερα εμβόλια έχουν σαν στόχο νοσήματα που προκαλούν νευρολογικά προβλήματα και που ο έλεγχος των νοσημάτων αυτών βοηθά στην αποφυγή νευρολογικών επιπλοκών και σε υγιή εγκέφαλο.

Ο εμβολιασμός δεν έχει ηλικία, ούτε κινδύνους

Τα εμβόλια είναι φάρμακα που χορηγούνται συνήθως με ένεση. Κατασκευάζονται από νεκρούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (μικρόβια ή ιούς) ή με άλλες σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές υψηλής τεχνολογίας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να προστατεύεται. Τα εμβόλια προστατεύουν εσάς και τα παιδιά σας ώστε να μην αρρωστήσετε βαριά από την πραγματική αρρώστια.


Το ξέρετε ότι, τα εμβόλια είναι τα πλέον ασφαλή ιατρικά μέσα της σύγχρονης ιατρικής; Οι σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν πολύ σπάνια, λιγότερο από μία στα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αν συμβούν, μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνονται για το Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να συνεργάζονται με τον παιδίατρό τους για την τήρηση του εμβολιαστικού σχήματος, προκειμένου όχι μόνο να προστατεύουν τα δικά τους παιδιά αλλά και να δημιουργήσουν μια ομπρέλα προστασίας για όλα τα παιδιά, ακόμα και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί (ανοσία κοινότητας).

Ο σωστός εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας για την υγεία των παιδιών και μοναδικό μέσο αποφυγής των δυσάρεστων συνεπειών σοβαρών νοσημάτων. Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι ο εμβολιασμός αφορά μόνο τα παιδιά. Ωστόσο, τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας, του επαγγέλματος, του τρόπου ζωής ή της κατάστασης της υγείας τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών και με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση που καθιστά τον εμβολιασμό ακόμα πιο σημαντικό.

Εμβόλια: Tο ίδιο απαραίτητα και ανεκτίμητα με την αγάπη της μαμάς Facebook Twitter

Τα εμβόλια κάνουν πράξη την πρόληψη

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αποτελούν εργαλείο Δημόσιας Υγείας, καθώς το ατομικό όφελος του εμβολιασμένου ατόμου μεταφράζεται σε συλλογικό όφελος τόσο μέσω της επίδρασης στην επιδημιολογία του νοσήματος όσο και μέσω της «ανοσίας της κοινότητας» που οδηγεί σε προστασία όχι μόνο του ατόμου αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Τα εμβόλια λοιπόν είναι απαραίτητα. Ο παιδίατρός σας γνωρίζει ότι προσφέρουν μια ισχυρή ασπίδα για την υγεία του βρέφους και του παιδιού. Η παράλειψη ή η καθυστέρησή τους τα αφήνει ανυπεράσπιστα απέναντι στα μικρόβια και στην ασθένεια που αυτά προκαλούν.

Τα οφέλη που προκύπτουν με τον εμβολιασμό είναι η αποφυγή επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, σοβαρών νοσημάτων που απαιτούν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής νοσηλείας, σοβαρών αναπηριών, θανάτων, ανθρώπινης οδύνης και οικονομικού κόστους. Η πρόσφατη πανδημία του Covid-19 έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτεί με τον πιο περίτρανο τρόπο η σημασία και η αξία που έχουν τα εμβόλια και ο εμβολιασμός, καθώς στα χείλη όλων βρίσκεται το ερώτημα, «πότε θα έρθει το πολύ-αναμενόμενο εμβόλιο, που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα».

Με αφορμή την επερχόμενη εβδομάδα εμβολιασμού τον Μάιο, εύχομαι η θλιβερή αυτή συγκυρία να γίνει η αφορμή για όλους αυτούς που ήταν εναντίον των εμβολίων και των εμβολιασμών να αναθεωρήσουν τις λανθασμένες απόψεις τους και τον κίνδυνο που έχουν κατά διαστήματα δημιουργήσει στην παγκόσμια κοινότητα. Σαν μοναδική λύση εύχομαι σύντομα να έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο για τον νέο ιό, τον Covid 19 που έχει στείλει στα νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM