Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια

Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια Facebook Twitter
Τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα
0


Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή και κυρίως όσων η εργασία είναι περιορισμένη σε ένα γραφείο πρέπει να ασκούνται ή έστω να περπατούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Κοινώς μία ώρα για κάθε 8 που κάποιος ξοδεύει καθισμένος πίσω από μία οθόνη ή απλά διεκπεραιώνοντας εργασία γραφείου.

Ωστόσο και βάσει των όσων αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλούς εργαζόμενους γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα ζωής, αλλά και για τις πιθανότητες να νοσήσουν ή να εκτεθούν σε θανατηφόρα νοσήματα.

Για την ακρίβεια μία ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, γυμναστική ήπιας έντασης) σε σύγκριση με το 6,8% από το οποίο κινδυνεύουν όσοι δεν κάθονται περισσότερες από 2-3 ώρες και ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Mία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος μειωνόταν, όταν εργαζόμενοι της πρώτης κατηγορίας επέλεγαν να διακόπτουν συχνά μέσα στην ημέρα την καθιστική τους εργασία και να περπατούν ή είχαν κάποια ρουτίνα άσκησης μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ulf Ekelund, από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας και συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο να κάνει πάνω στα ευρήματα της έρευνας: «Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς κάποιος σπορ, δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Αλλά χρειάζεται λίγο έντονο βάδην, ίσως το πρωί ή πριν το γεύμα ή μετά το δείπνο. Μπορεί να το μοιράσει κανείς όπως τον βολεύει μέσα στη μέρα του, αλλά πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα».

Γιατί, όμως, ο καθηγητής εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικός; Διότι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες είχαν αναλυθεί δεδομένα από 16 μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, κυρίως σε δείγμα πληθυσμού άνω των 45 ετών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία και κάπως έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν το εξής: μία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.   

Το ανησυχητικό εδώ, και όπως επισήμανε, ο Ekelund είναι ότι η εργασιακή πίεση δεν επιτρέπει μεγάλα διαλείμματα, ούτε καν τα νόμιμα, όπως το 20λεπτο, γεγονός που επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους αυτή η μία ώρα άσκησης. Για κάποιους είναι απολύτως ανέφικτη. Αλλά, το ότι οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση κατά μέσο όρο 3 ώρες και 6 λεπτά την ημέρα, μαρτυρά ότι – ναι – υπάρχει μία ώρα που θα μπορούσαν να την αφιερώσουν σε κάτι άλλο. Στο περπάτημα, ας πούμε», λέει ο καθηγητής και προσθέτει και το εξής σημαντικό: Ακόμη και ένα 5λεπτο διάλειμμα, για να πάει κανείς μέχρι τον εκτυπωτή, να πεταχτεί να αγοράσει ένα περιοδικό ή να ανέβει με τις σκάλες στο γραφείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή του. Είναι, όμως, σημαντικό να αλλάξει και η κουλτούρα γραφείου των εργαζομένων, που από ένα σημείο και μετά μοιάζουν να… παραδίνονται στην καρέκλα και στον φόρτο της εργασιακής τους ζωής.  

Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα που ήρθε στο φως επίσης την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι μέσα από την επιστημονική επιθεώρηση “Lancet” αναφέρει ότι η έλλειψη άσκησης των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περί 67,5 δις δολάρια τον χρόνο, δηλαδή γύρω στα 58,8 δις για ιατρική περίθαλψη και 13,7 δις για κενά παραγωγικότητας στον εργασιακό τομέα.  

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν και τις δύο έρευνες, μπορεί ακόμη να μην έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών για ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που εργάζεται σε γραφεία, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για την αλλαγή εργασιακής κουλτούρας σε κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη συνιστώνται τα πολλά μικρά διαλείμματα για κίνηση, τα ελαφριά και υγιεινά γεύματα και τα τακτικά τσεκ – απ, ειδικά μετά την ηλικία των 40 που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να προλάβουν καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ