Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια

Γιατί το να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο σας προστατεύει από σίγουρη καρδιοπάθεια Facebook Twitter
Τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα
0


Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή και κυρίως όσων η εργασία είναι περιορισμένη σε ένα γραφείο πρέπει να ασκούνται ή έστω να περπατούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Κοινώς μία ώρα για κάθε 8 που κάποιος ξοδεύει καθισμένος πίσω από μία οθόνη ή απλά διεκπεραιώνοντας εργασία γραφείου.

Ωστόσο και βάσει των όσων αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλούς εργαζόμενους γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα ζωής, αλλά και για τις πιθανότητες να νοσήσουν ή να εκτεθούν σε θανατηφόρα νοσήματα.

Για την ακρίβεια μία ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι τα τελευταία 18 χρόνια η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από καρδιακή προσβολή αυξήθηκε κατά 9,9% για εκείνους που κάθονται για περισσότερες από 8 ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, γυμναστική ήπιας έντασης) σε σύγκριση με το 6,8% από το οποίο κινδυνεύουν όσοι δεν κάθονται περισσότερες από 2-3 ώρες και ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Mία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος μειωνόταν, όταν εργαζόμενοι της πρώτης κατηγορίας επέλεγαν να διακόπτουν συχνά μέσα στην ημέρα την καθιστική τους εργασία και να περπατούν ή είχαν κάποια ρουτίνα άσκησης μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ulf Ekelund, από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας και συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο να κάνει πάνω στα ευρήματα της έρευνας: «Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς κάποιος σπορ, δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Αλλά χρειάζεται λίγο έντονο βάδην, ίσως το πρωί ή πριν το γεύμα ή μετά το δείπνο. Μπορεί να το μοιράσει κανείς όπως τον βολεύει μέσα στη μέρα του, αλλά πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα».

Γιατί, όμως, ο καθηγητής εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικός; Διότι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες είχαν αναλυθεί δεδομένα από 16 μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, κυρίως σε δείγμα πληθυσμού άνω των 45 ετών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία και κάπως έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν το εξής: μία ώρα με άσκηση ήπιας έντασης – όπως το να περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα ή να κάνουμε ποδήλατο σε χαλαρό στιλ για 16 χιλιόμετρα, ακριβώς μία ώρα άσκησης, δηλαδή – είναι αρκετά για να απομακρύνουμε το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων ή την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.   

Το ανησυχητικό εδώ, και όπως επισήμανε, ο Ekelund είναι ότι η εργασιακή πίεση δεν επιτρέπει μεγάλα διαλείμματα, ούτε καν τα νόμιμα, όπως το 20λεπτο, γεγονός που επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους αυτή η μία ώρα άσκησης. Για κάποιους είναι απολύτως ανέφικτη. Αλλά, το ότι οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση κατά μέσο όρο 3 ώρες και 6 λεπτά την ημέρα, μαρτυρά ότι – ναι – υπάρχει μία ώρα που θα μπορούσαν να την αφιερώσουν σε κάτι άλλο. Στο περπάτημα, ας πούμε», λέει ο καθηγητής και προσθέτει και το εξής σημαντικό: Ακόμη και ένα 5λεπτο διάλειμμα, για να πάει κανείς μέχρι τον εκτυπωτή, να πεταχτεί να αγοράσει ένα περιοδικό ή να ανέβει με τις σκάλες στο γραφείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή του. Είναι, όμως, σημαντικό να αλλάξει και η κουλτούρα γραφείου των εργαζομένων, που από ένα σημείο και μετά μοιάζουν να… παραδίνονται στην καρέκλα και στον φόρτο της εργασιακής τους ζωής.  

Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα που ήρθε στο φως επίσης την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι μέσα από την επιστημονική επιθεώρηση “Lancet” αναφέρει ότι η έλλειψη άσκησης των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περί 67,5 δις δολάρια τον χρόνο, δηλαδή γύρω στα 58,8 δις για ιατρική περίθαλψη και 13,7 δις για κενά παραγωγικότητας στον εργασιακό τομέα.  

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν και τις δύο έρευνες, μπορεί ακόμη να μην έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών για ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που εργάζεται σε γραφεία, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για την αλλαγή εργασιακής κουλτούρας σε κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη συνιστώνται τα πολλά μικρά διαλείμματα για κίνηση, τα ελαφριά και υγιεινά γεύματα και τα τακτικά τσεκ – απ, ειδικά μετά την ηλικία των 40 που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να προλάβουν καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ