Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν;

Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν; Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα, λόγω φυσιολογίας τους σώματός τους, να διοχετεύουν αποτελεσματικότερα τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματός τους, ώστε να προστατεύουν τα όργανά τους και το συνεπακόλουθο μειονέκτημα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι να αισθάνονται το κρύο σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, σε όλες τις ηλικίες. 

Επίσης, μια βασική διαφορά ανάμεσα στο πώς αισθάνονται το κρύο τα στα δύο φύλα αφορά το ποσοστό υποδόριου. Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν οµοιόµορφη κατανοµή λίπους στο σώμα τους, ενώ αντίθετα οι άντρες όχι. Αυτό συµβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί οι γυναίκες έχουν κατά µέσο όρο 20%-25% λίπος, ενώ ένας άντρας µόλις 15%. Όταν το σώμα νιώθει ότι κρυώνει, ο οργανισµός τείνει να συντηρεί τη θερµότητα, µειώνοντας τη ροή του αίµατος στο δέρµα. Αυτό εξηγεί και το γιατί στις γυναίκες η εξωτερική θερµοκρασία, καθώς το αίµα µετακινείται κάτω από το στρώµα λίπους. Αντίθετα στους άντρες, ακριβώς και πάλι λόγω της κατανομής λίπους, η αλλαγή στη θερμοκρασία δεν βιώνεται με τέτοιο αίσθημα δυσανεξίας. Εδώ, λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος γίνεται για την εξωτερική θερμοκρασία -αυτή, δηλαδή, που αισθάνεται στο δέρμα της- μια γυναίκα που (δικαίως) παραπονιέται ότι κρυώνει. 

Γενικά, όμως, το να νιώθει κάποιος πως κρυώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε έναν χώρο είναι μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια» του γήρατος. Μεγαλώνοντας ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ο μεταβολισμός είναι σε ελεύθερη μετάφραση η ικανότητα του σώματός μας να «γκαζώνει» την ίδια του τη μηχανή και να παράγει θερμότητα. Άρα μεγαλώνουμε, η ταχύτητα του μειώνεται και νιώθουμε το κρύο περισσότερο απ' ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι.

Μεγαλώνοντας επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους που έχει ως αποτέλεσμα να περιστέλλονται σε μικρότερο βαθμό, αυτό που κάνουν δηλαδή συνήθως για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία του σώματος. Επίσης έχουμε λιγότερο «καφέ λίπος», όπως αποκαλείται αυτό το είδος στους οργανισμούς, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ζέστη. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος αδύνατος ή παχύς, καθώς η γήρανση αλλάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα και το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα που μας προστατεύει από το κρύο γίνεται πιο αραιό. 

Βέβαια, όπως παρατηρεί ο ιατρός- ρευματολόγος Nathan Wei, η ευαισθησία στο κρύο μερικές φορές μπορεί να κρύβει πίσω της και κάποια προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Οι αλλαγές στο κυκλοφορικό σε ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο κρύο, καθώς επίσης και φάρμακα για την έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός αυξάνουν αυτήν την αίσθηση. Το ίδιο κάνει και το σύνδρομο Raynaud, μια διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία», σημειώνει. 

Με πληροφορίες από nydailynews, qualityhealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM