Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε

Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε Facebook Twitter
0

Ο Ιανουάριος έχει γίνει συνώνυμο αλλαγών στον τρόπο ζωής: πολλοί από εμάς αποφασίζουμε την Πρωτοχρονιά να ξεκινήσουμε γυμναστική, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τη φόρμα μας, να χάσουμε βάρος ή να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. 

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αν επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο ορόσημο, για παράδειγμα την έλευση της νέας χρονιάς, αυτό θα μας δώσει περισσότερο κίνητρο για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, είτε είναι η γυμναστική, είτε κάτι άλλο. 

Όμως, οι ερευνητές λένε πως αυτό δεν έχει πάντα αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη γυμναστική. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτοί που σκέφτονται να ξεκινήσουν γυμναστήριο- ή επιλέξουν έναν άλλο τρόπο άσκησης- θα πρέπει να το κάνουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μέσα σε 6 μήνες

Ο καθηγητής Ψυχολογίας δρ. Τζον Νόρκρος ασχολείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες με αυτούς τους στόχους που θέτουμε την Πρωτοχρονιά. Η έρευνά του δείχνει πως οι περισσότεροι- το ένα τρίτο των 1.000 ατόμων που απάντησαν- αποφασίζουν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία τους. 

Δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος είναι η απώλεια βάρους- προτεραιότητα για το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα- ενώ το 13% απάντησαν πως θέλουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες. 

Όμως, όταν στη συνέχεια ο δρ. Νόρκρος ακολούθησε την πορεία εκείνων που έθεσαν τους συγκεκριμένους στόχους, διαπίστωσε πως το ένα τρίτο τα παράτησε έπειτα από ένα μήνα, ενώ μέσα στο εξάμηνο οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια

«Μπορεί να μας φανεί πιο δύσκολο να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε τον χειμώνα», επισημαίνει ο δρ. Ντουέιν Μέλορ, ειδικός σε ζητήματα διατροφής. Πολλές φορές, θέτουμε τέτοιους στόχους τον Ιανουάριο επειδή προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ τις ημέρες των γιορτών, σημειώνει. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κινούμαστε λιγότερο τις πιο κρύες ημέρες, κάνει πολλούς να νιώθουν νωθροί και να αναζητούν για μια αλλαγή. 

«Είναι πιο λογικό να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε νωρίτερα τον χειμώνα, ή στο τέλος του φθινοπώρου, καθώς τέτοια εποχή τείνουν να “πέφτουν” οι ρυθμοί της ζωής μας», λέει ο δρ. Μέλορ. Καθώς νυχτώνει νωρίτερα, το μυαλό μας απωθεί τις σκέψεις να γίνουμε δραστήριοι. Οπότε, πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό είναι κάτι πραγματικά θετικό, συμπληρώνει. 

Ο δρ. Μέλορ συμβουλεύει να βρούμε μια ρουτίνα που βολεύει στα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα και να τη συνδυάσουμε με μια προσπάθεια εφαρμογής ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Οπότε, όταν έρχεται η νέα χρονιά, έχουμε ήδη υγιεινές συνήθειες. 

Γιατί είναι καλύτερη μια αρχή τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το Pure Gym, αλυσίδα με 327 γυμναστήρια στη Βρετανία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, τον Ιανουάριο έχουν την περισσότερη δουλειά, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι πιο ήσυχοι μήνες. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 τα γυμναστήρια της εταιρείας είχαν σχεδόν 40% περισσότερο κόσμο από ό,τι τους δύο τελευταίους μήνες του 2022. 

Η personal trainer Μόργκαν Μπρέζιερ προειδοποιεί πως οι στόχοι που θέτουμε τον Ιανουάριο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να μας προκαλέσουν πίεση. 

«Κάποιος που λέει ότι θέλει να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, νιώθει ενοχή και πιστεύει πως η χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει στραβά», επισημαίνει. 

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα γυμναστήρια είναι πιο «ήσυχα» πριν από τα Χριστούγεννα, οι πρωτάρηδες μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να εξοικειωθούν με το περιβάλλον ή να μάθουν να χρησιμοποιούν τα όργανα, αποφεύγοντας τυχόν αμήχανες στιγμές μπροστά σε πιο έμπειρους, σημειώνει η Μπρέζιερ. 

Με πληροφορίες από BBC

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ