Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε

Γιατί περιμένουμε τον Ιανουάριο για να αρχίσουμε γυμναστική- Και πότε είναι καλύτερο να το κάνουμε Facebook Twitter
0

Ο Ιανουάριος έχει γίνει συνώνυμο αλλαγών στον τρόπο ζωής: πολλοί από εμάς αποφασίζουμε την Πρωτοχρονιά να ξεκινήσουμε γυμναστική, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τη φόρμα μας, να χάσουμε βάρος ή να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. 

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αν επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο ορόσημο, για παράδειγμα την έλευση της νέας χρονιάς, αυτό θα μας δώσει περισσότερο κίνητρο για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, είτε είναι η γυμναστική, είτε κάτι άλλο. 

Όμως, οι ερευνητές λένε πως αυτό δεν έχει πάντα αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη γυμναστική. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτοί που σκέφτονται να ξεκινήσουν γυμναστήριο- ή επιλέξουν έναν άλλο τρόπο άσκησης- θα πρέπει να το κάνουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μέσα σε 6 μήνες

Ο καθηγητής Ψυχολογίας δρ. Τζον Νόρκρος ασχολείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες με αυτούς τους στόχους που θέτουμε την Πρωτοχρονιά. Η έρευνά του δείχνει πως οι περισσότεροι- το ένα τρίτο των 1.000 ατόμων που απάντησαν- αποφασίζουν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία τους. 

Δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος είναι η απώλεια βάρους- προτεραιότητα για το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα- ενώ το 13% απάντησαν πως θέλουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες. 

Όμως, όταν στη συνέχεια ο δρ. Νόρκρος ακολούθησε την πορεία εκείνων που έθεσαν τους συγκεκριμένους στόχους, διαπίστωσε πως το ένα τρίτο τα παράτησε έπειτα από ένα μήνα, ενώ μέσα στο εξάμηνο οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια

«Μπορεί να μας φανεί πιο δύσκολο να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε τον χειμώνα», επισημαίνει ο δρ. Ντουέιν Μέλορ, ειδικός σε ζητήματα διατροφής. Πολλές φορές, θέτουμε τέτοιους στόχους τον Ιανουάριο επειδή προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ τις ημέρες των γιορτών, σημειώνει. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κινούμαστε λιγότερο τις πιο κρύες ημέρες, κάνει πολλούς να νιώθουν νωθροί και να αναζητούν για μια αλλαγή. 

«Είναι πιο λογικό να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε νωρίτερα τον χειμώνα, ή στο τέλος του φθινοπώρου, καθώς τέτοια εποχή τείνουν να “πέφτουν” οι ρυθμοί της ζωής μας», λέει ο δρ. Μέλορ. Καθώς νυχτώνει νωρίτερα, το μυαλό μας απωθεί τις σκέψεις να γίνουμε δραστήριοι. Οπότε, πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό είναι κάτι πραγματικά θετικό, συμπληρώνει. 

Ο δρ. Μέλορ συμβουλεύει να βρούμε μια ρουτίνα που βολεύει στα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα και να τη συνδυάσουμε με μια προσπάθεια εφαρμογής ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Οπότε, όταν έρχεται η νέα χρονιά, έχουμε ήδη υγιεινές συνήθειες. 

Γιατί είναι καλύτερη μια αρχή τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το Pure Gym, αλυσίδα με 327 γυμναστήρια στη Βρετανία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, τον Ιανουάριο έχουν την περισσότερη δουλειά, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι πιο ήσυχοι μήνες. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 τα γυμναστήρια της εταιρείας είχαν σχεδόν 40% περισσότερο κόσμο από ό,τι τους δύο τελευταίους μήνες του 2022. 

Η personal trainer Μόργκαν Μπρέζιερ προειδοποιεί πως οι στόχοι που θέτουμε τον Ιανουάριο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να μας προκαλέσουν πίεση. 

«Κάποιος που λέει ότι θέλει να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, νιώθει ενοχή και πιστεύει πως η χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει στραβά», επισημαίνει. 

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα γυμναστήρια είναι πιο «ήσυχα» πριν από τα Χριστούγεννα, οι πρωτάρηδες μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να εξοικειωθούν με το περιβάλλον ή να μάθουν να χρησιμοποιούν τα όργανα, αποφεύγοντας τυχόν αμήχανες στιγμές μπροστά σε πιο έμπειρους, σημειώνει η Μπρέζιερ. 

Με πληροφορίες από BBC

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM