Η αξία των ντροπαλών

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Χρειάστηκαν μια παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλές αναίσχυντες απατεωνιές και μερικά ακριβή εγκεφαλογραφήματα για να προσδώσουν στην έννοια της ντροπής την τιμή και την αξία που της πρέπει.

Σήμερα οι ντροπαλοί συστήνονται από τους κοινωνικούς ψυχολόγους ως ιδανικοί συνέταιροι, φίλοι και γιατί όχι ακόμα και σύντροφοι.

Εκείνοι  που εύκολα  κοκκινίζουν, παρατηρεί  το Πανεπιστήμιο του Berkeley είναι περισσότερο άξιοι εμπιστοσύνης πιο γενναιόδωροι και αρκετά πιο μονογαμικοί. «Η έρευνά μας εισηγείται ότι η ντροπαλότητα, η συστολή , είναι κάτι καλό και όχι προβληματικό στοιχείο  που θα ’πρεπε ν αλλάξει κανείς » τονίζει η ομάδα των ειδικών.

Τα θετικά στοιχεία του ντροπαλού χαρακτήρα, διευκρινίζεται, αφορούν το μέσο βαθμό  της ιδιότητας της συστολής, όχι τα βαθιά συναισθήματα ντροπής ή τα τυχόν σύνδρομα κοινωνικού στρες , αναφέρει η δημοσίευση στην Επιθεώρηση Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των ντροπαλών βασίστηκαν σε ψυχολογικά τεστ και προσωπικές περιγραφές  για το πώς και γιατί οι συνεσταλμένοι  ντρέπονται. Πχ. πώς θα αντιδρούσε κανείς  αν  κατά λάθος αποκαλούσε έγκυο μια γυναίκα που θα ήταν απλώς πιο παχιά. Με παράλληλα ψυχολογικά τεστ αξιολογηθήκαν και άλλες ιδιότητες του ντροπαλού  χαρακτήρα όπως ο αλτρουισμός,  η γενναιοδωρία, η συνεργασιμότητα.

Μην σαρκάζετε όσους, ακόμα και σήμερα, σε καιρούς σαν τους δικούς μας ντρέπονται υποστηρίζει ο επικεφαλής επιστήμονας. Η αιδώς είναι ένδειξη αρετής και προσφοράς των ατόμων αυτών και μάλιστα, υπογραμμίζει, η ντροπή είναι ένας συναισθηματικός μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αναζητούν αξιόπιστους παρτενέρ στη δουλειά και τη ζωή

Τα συμπεράσματα της κοινωνικής έρευνας θεωρούνται τόσο εντυπωσιακά που η μελέτη μόλις ολοκληρώθηκε αποφασίστηκε να συνεχιστεί εξετάζοντας τον αντίποδα της  ντροπαλής συμπεριφοράς. Το εάν, δηλαδή, τα άτομα  με υπερβολική αυτοπεποίθηση τελικά είναι άξια  εμπιστοσύνης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ