Η εμπειρία ενός δημοσιογράφου που συνειδητά έμεινε μακριά από νερό και σαπούνι

Η εμπειρία ενός δημοσιογράφου που συνειδητά έμεινε μακριά από νερό και σαπούνι Facebook Twitter
2

 

 

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο James Hamblin, αρθρογράφος του "Atlantic" αποφάσισε να ελαττώσει τη συχνότητα των ντους που έκανε μέσα στην εβδομάδα. Όπως έγραφε τότε, επρόκειτο για μια διαδικασία που χρειαζόταν χρόνο. Για την ακρίβεια χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι κάνοντας λιγότερες φορές μπάνιο -και παρά τα όσα πίστευε- δεν ένιωθε βρώμικος και σίγουρα δεν μύριζε. Εννοείται ότι τα όσα έγραφε εκείνη την περίοδο είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των αναγνωστών, πράγμα που ανάγκασε τον συντάκτη να προχωρήσει σε μερικές διευκρινήσεις. Όχι τότε διόρθωσε την κατάσταση, αλλά ήταν ένα βήμα. 

«Σίγουρα πλένω πολλές φορές τα χέρια μου κατά τη διάρκεια της ημέρας, σίγουρα κάνω ντους μετά το τρέξιμο και σίγουρα λούζομαι κάθε φορά που έχω ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Κατά τα λοιπά δεν κάνω τίποτα», είχε γράψει μεταξύ άλλων, σε μία χρονική περίοδο που αρκετοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας υποστήριζαν ότι τα συχνά μπάνια και τα ακόμη συχνότερα ντους διαταράσσουν σοβαρά το ευαίσθητο «οικοσύστημα» του ανθρώπινου σώματος, όλη αυτή την κοινότητα χρήσιμων βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Πρόσφατη μελέτη στα μέλη της φυλής Yanomami, δυστυχώς, έρχεται να δικαιώσει την επιλογή του Hamblin να πλένεται μόνο όταν το θεωρεί απαραίτητο...  

Η φυλή ζει στα βάθη του Αμαζονίου και όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες «φιλοξενεί» τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων και βακτηρίων, που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε ανθρώπινα σώματα. Ποιο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα απ' όλο αυτό; Ότι το να πλένεται κανείς λιγότερο, δεν είναι ευεργετικό μόνο για το περιβάλλον -εξοικονόμηση νερού και λιγότεροι σάπωνες να επιβαρύνουν το περιβάλλον-, αλλά και για την υγεία του... 

Και ενώ διαβάζοντας αυτές τις γραμμές οι περισσότεροι ήδη δυσφορούμε στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να μπαίνουμε στη μπανιέρα μόνο για τα απαραίτητα, o Hamblin επιχειρεί να εξηγήσει τι τον έπεισε να μπει σε μία τέτοια διαδικασία και να δοκιμάσει κάτι τόσο αμφιλεγόμενο. «Εκείνη την εποχή έκανα ένα ρεπορτάζ για μία εταιρεία, η οποία προωθούσε σπρέι που υποτίθεται ότι άλλαζαν τη σύσταση του δέρματος μας», λέει ο δημοσιογράφος και αναφέρεται σ' ένα προϊόν που κυκλοφόρησε το 2015 και υποτίθεται ότι έκανε τον οργανισμό ανθεκτικό στα βακτήρια. Όλο αυτό από κοινού με την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε να κάνει μπάνιο για περίπου 12 χρόνια και παρ' όλα αυτά δεν αρρώστησε ποτέ και το ανοσοποιητικό του σύστημα βρισκόταν σε άριστη κατάσταση...  

Όπως αποκαλύπτει όλα αυτά τον προβλημάτισαν πέρα από τις αναμενόμενες σκέψεις που κάνει κάποιος που σέβεται τον πλανήτη. Ο Hamblin άρχισε να ερευνά ακόμη πιο σοβαρά το ενδεχόμενο το σώμα να μην έχει ανάγκη όλη αυτή την επαφή με το σαπούνι, τουλάχιστον όχι με την ένταση και την επιμονή που το προωθούν οι πολυεθνικές αντίστοιχων προϊόντων. Ωστόσο, πέρα από τους προβληματισμούς το βασικό τεστ είχε να κάνει με το πώς μυρίζει κάποιος που πλένεται όποτε θεωρεί απολύτως απαραίτητο μέσα στην εβδομάδα! 

«Εννοείται ότι με απασχολούσε το αν μύριζα άσχημα και η καλύτερη απόδειξη για το ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο ήταν η σύντροφος μου. Όπως συνηθίζει να μου λέει έχω μια μυρωδιά, αλλά όχι κακή, ούτε ενοχλητική. Άρχισα να μυρίζω σαν άνθρωπος και όχι σαν προϊόν». Ο ίδιος θεωρεί την εμπειρία που ζει το τελευταίο διάστημα συναρπαστική, κάτι σα να γνωρίζεται εκ νέου με τον εαυτό και το σώμα του, αν και όπως λέει είναι κάτι που δεν προτείνει σε όλους, ακριβώς επειδή δεν μπορούν όλοι να απαγκιστρωθούν από το τελετουργικό και κυρίως τη συνήθεια του μπάνιου. 

Πολύ συνειδητοποιημένα και ακτιβιστικά όλα αυτά που ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος. Πώς, όμως, βίωσαν οι γύρω του -συνάδελφοι, φίλοι και λοιποί- αυτή τη μετάβαση; Όπως αποκαλύπτει δεν άφησε ποτέ τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Κάθε φορά που αισθανόταν ότι η μυρωδιά του σώματος του θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση, έκανε κάτι γι' αυτό. Από ένα απλό ντους, μέχρι ένα κανονικό μπάνιο. Αλλά μέχρι εκεί. 

Με στοιχεία από Guardian και Atlantic 

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ