Μετά από έναν βαρύ χειμώνα, η άνοιξη φέρνει, μαζί με την αλλαγή της ώρας, περισσότερο φως, καλύτερη διάθεση και θεωρητικώς λιγότερες ασθένειες, αφού υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι λοιμώξεις σαν τη γρίπη. Ειδικά όσον αφορά την πιο επικίνδυνη ασθένεια απ' όλες, τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται, αφού τα κρούσματα συνεχίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος κατατάσσεται σε διάφορους ορότυπους, από τους οποίους οι A, B, C, Y και W135 συνδέονται με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο επικρατέστερος, προκαλώντας τα περισσότερα περιστατικά ετησίως στη χώρα μας.
Τα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά τον Δεκέμβριο υπενθυμίζουν σε όλους τους γονείς πως ο προληπτικός εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα προστασίας ενάντια στον διαβόητο μηνιγγιτιδόκοκκο Β.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μηνιγγίτιδα, η οποία καταγράφει ούτως ή άλλως υψηλά ποσοστά κρουσμάτων τους κρύους μήνες του χρόνου, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της και τους εαρινούς μήνες, ενώ αίσθηση προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα της νόσου (και) στη χώρα μας.
Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει ηλικιακές ή γεωγραφικές διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ευθύνεται για την πλειονότητα των κρουσμάτων εντός των συνόρων και είναι μια ύπουλη νόσος.
Κατά την περίοδο των εορτών σήμανε συναγερμός σε όλη την Ελλάδα, με τέσσερις οικογένειες σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα να ζουν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά που νόσησαν, βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ απαιτήθηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των γιατρών για να μην κινδυνεύει η ζωή τους.
Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει ηλικιακές ή γεωγραφικές διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ευθύνεται για την πλειονότητα των κρουσμάτων εντός των συνόρων και είναι μια ύπουλη νόσος.
Τα δύο ιδιαίτερα γνωρίσματα της νόσου που καθιστούν τη μηνιγγίτιδα Β ιδιαίτερα ύπουλη και κατ' επέκταση πολύ επικίνδυνη είναι πως τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των κοινών λοιμώξεων και πως ακόμα και αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα και ο μικρός ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δεν αποσοβείται ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Πιο επικίνδυνη καθίσταται η νόσος για τις μικρές ηλικίες, δηλαδή βρέφη και νήπια έως δύο χρονών, και ξανά για τους έφηβους, αφού κάποιες συνήθειες των εφήβων (ταξίδια, συγχρωτισμός κ.λπ.) ευνοούν τη μετάδοσή της, ειδικά στον στρατό και στους φοιτητικούς κοιτώνες.
Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα».
Η νόσος, ωστόσο, διαφέρει δραματικά από το κρυολόγημα και τη γρίπη, καθώς χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επιδείνωση και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.
Είναι, δε, τόσο απειλητική, που ακόμα κι αν οι ασθενείς μεταφερθούν στο νοσοκομείο και τους χορηγηθεί ισχυρή αντιβίωση, δεν γλιτώνουν τον κίνδυνο του θανάτου ή των σοβαρών ισόβιων επιπλοκών, όπως ο ακρωτηριασμός άκρων, η κώφωση και η εγκεφαλική παράλυση.
Τον κίνδυνο διογκώνει το γεγονός πως η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, όταν η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά στον φάρυγγά του και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη με τη βοήθεια του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα τη μόνη αποτελεσματική λύση.
Εμβολιασμός τώρα, για να κοιμάστε ήσυχοι Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη μηνιγγίτιδα Β θα πρέπει συνεπώς να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γονέα, ο οποίος οφείλει να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων της μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών στη χώρα μας.
Ο εμβολιασμός ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το εμβόλιο να χορηγείται στο κατάλληλο δοσολογικό σχήμα μαζί με τα υπόλοιπα προληπτικά εμβόλια. Ωστόσο, αν δεν έχετε ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά σας, μπορείτε να το κάνετε τώρα, προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία τους και να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.
σχόλια