Η παράλειψη του εμβολιασμού των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα Β εγκυμονεί κινδύνους κατά την πανδημία

Η παράλειψη του εμβολιασμού των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα Β κατά την πανδημία εγκυμονεί κινδύνους Facebook Twitter
0

Η πανδημία, παρότι ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την αξία του εμβολιασμού, δημιούργησε αναστάτωση στα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών και κυρίως των εφήβων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη υστέρηση και κίνδυνος αναζωπύρωσης ασθενειών που μπορούν να εξαλειφθούν χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια.

Τα εμβόλια είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης, καθώς έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση, και σε μερικές περιπτώσεις στην εξαφάνιση, νοσημάτων, στην αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων αλλά και σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να αφήσουν μόνιμες βλάβες. Σκοπός τους είναι η πρόληψη ενός νοσήματος, αλλά είναι θύματα της ίδιας της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς πλέον έχουν ξεχαστεί οι σοβαρές επιπλοκές νοσημάτων που κάποτε μάστιζαν την ανθρωπότητα και πλέον δεν βλέπουμε ακριβώς λόγω των εμβολίων.

Η πανδημία του SARS-CοV-2 επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά την τεράστια σημασία των εμβολίων στην καταπολέμηση παθογόνων που αποτελούσαν και αποτελούν μάστιγα για την ανθρωπότητα, μεταξύ αυτών και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Υστέρηση στους εμβολιασμούς των εφήβων προκάλεσαν τα lockdowns

Μυλωνοπούλου
Μάιρα Μυλωνοπούλου, Παιδίατρος

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας φάνηκε πως ο εγκλεισμός (το γνωστό μας πλέον lockdown) επηρέασε τους εμβολιασμούς βρεφών, νηπίων, παιδιών και πολύ περισσότερο των εφήβων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων κάποιες φορές εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα πολύ σοβαρά νοσήματα όπως είναι και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημειώθηκε μεγάλη μείωση της τάξης του 70% την άνοιξη του 2020 στον εμβολιασμό των εφήβων, που δεν αναπληρώθηκε δυστυχώς ποτέ, βάσει των έως τώρα στατιστικών δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας. Από τις αρχές του 2021 παρατηρούμε πόσο έχει επηρεάσει τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ο δεύτερος εγκλεισμός (lockdown), με εκ νέου μείωση της τάξης του 20% στα μικρότερα παιδιά και 30%-40% στους εφήβους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα τόσο σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η μηνιγγίτιδα, γίνεται έκδηλο ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει, δυστυχώς, στην επανεμφάνιση αυτών με αυξημένη συχνότητα αλλά και των επιπλοκών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι έφηβοι συνιστούν ομαδα υψηλού κινδύνου για νόσηση με μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, παρότι είναι μια σχετικά σπάνια, αλλά παράλληλα πολύ σοβαρή νόσος, μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές, όπως επιληψία, κώφωση, τύφλωση, απώλεια μέλους του σώματος, και τελικά να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε συχνότερους τύπους του μηνιγγιτιδόκοκκου που προκαλούν μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (A, B, C, Y, W).

Οι έφηβοι, όπως και οι νεαροί ενήλικες, είναι μια ευαίσθητη ομάδα για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου στον ρινοφάρυγγα κι έτσι μπορούν να μεταδώσουν, όπως και να νοσήσουν, ενώ βρίσκονται επίσης σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης και για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της πανδημίας που, δυστυχώς, βιώνουμε.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ