Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε

Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε Facebook Twitter
Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα.
2

Δεν υπάρχει μήνας του χρόνου που η περίοδος να είναι... καλά νέα για μία γυναίκα -εκτός κι αν έχει προηγηθεί σημαντική καθυστέρηση, οπότε αναθεωρούμε-, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες εκείνες οι μέρες μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, το αίσθημα κόπωσης που έτσι κι αλλιώς προκαλεί αυτή η λειτουργία του γυναικείου σώματος κάνουν πολλές φορές την καθημερινότητα ανυπόφορη. Αν όλο αυτό συνδυαστεί με τους πόνους, τις κράμπες, τα "όχι" και τους περιορισμούς σε συγκεκριμένα ρούχα (ο εφιάλτης των λευκών παντελονιών ξαναχτυπά!) και δραστηριότητες, τότε -βουαλά!- έχουμε μία μίνι κόλαση δωράκι αποκλειστικά δικό μας, τους πιο (υποτίθεται) ξένοιαστους μήνες του χρόνου. Υπάρχουν, όμως, μερικά tips που μπορούν να κάνουν την κατάσταση λίγο πιο ανώδυνη και περισσότερο υποφερτή και που απομακρύνουν την αγωνία ενός λεκέ, μιας λιποθυμίας και όλων εκείνων των ημερών που απλώς θέλουμε να κρυφτούμε τυλιγμένες αεροστεγώς μέσα στον καταψύκτη μας. 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί.

1.

Λέμε "όχι" στα βαριά γεύματα και στο αλάτι 

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν το "φούσκωμα" που ούτως ή άλλως η περίοδος προκαλεί και οι αλατισμένες τροφές βοηθούν την κατακράτηση υγρών που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν (και να είναι) πρησμένες σε όλο τους το σώμα. Μικρά ελαφριά γεύματα, φρούτα, λαχανικά και πολλά υγρά θα περιορίσουν το φαινόμενο, ενώ θα απομακρύνουν εκείνο το δυσάρεστο αίσθημα υπνηλίας και απερίγραπτης κούρασης που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού. Επίσης, μακριά από τηγανιτά, αναψυκτικά και πικάντικα εδέσματα εκείνες τις μέρες. 

2.

Συχνά μπάνια 

Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, το δροσερό νερό αναζωογονεί τις αισθήσεις που πέφτουν σε λήθαργο εκείνες τις μέρες και κρατά σε ετοιμότητα σώμα και πνεύμα. 

3.

Ήπιας έντασης άσκηση 

Μπορείτε να αποφύγετε το γυμναστήριο, αλλά επιλέξτε έναν έντονο περίπατο που θα διευκολύνει τη ροή και τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος -μαζί με ένα - δύο ήπια μυοχαλαρωτικά- για να αντιμετωπίσετε τους πόνους και τις απαίσιες κράμπες που κάνουν τις περισσότερες γυναίκες να πιστεύουν ότι θα κρατήσουν για πάντα, εκτός κι αν μείνουν καθηλωμένες στο κρεβάτι για αρκετές ώρες.

4.

Όχι αποτρίχωση ή άλλα extreme sports ομορφιάς εκείνες τις μέρες

Το αίσθημα του πόνου σε οποιοδήποτε σημείο του γυναικείου σώματος είναι πολύ πιο έντονο τις μέρες της περιόδου. Τα οιστρογόνα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά -κατακλύζουν το σώμα σας, εν ολίγοις- και αυτό σας καθιστά απολύτως ευαίσθητες σε κάθε άγγιγμα, πόσω μάλλον στην επαφή ακόμη και με το τσιμπιδάκι των φρυδιών που λέει ο λόγος. Ακυρώστε τα ραντεβού με την αισθητικό για λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχει λόγος για άσκοπο πόνο.

5.

Ναι στη μεσημεριανή σιέστα

Αν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε για 30 - 45 λεπτά της ώρας, κάντε το. Όχι περισσότερο από αυτό, όμως. Ο ύπνος στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες από απόλαυση και ξεκούραση για το σώμα μπορεί να μετατραπεί σε μία ανυπόφορη ημικρανία, δύσκολα διαχειρίσιμη ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μισή ώρα είναι αρκετή για να ανακτήσετε δυνάμεις και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Ακόμη, όμως, κι αν το να ξαπλώσετε δεν είναι ακριβώς εύκολο, δοκιμάστε να μείνετε για λίγο μόνη σ' ένα σκοτεινό δροσερό δωμάτιο με τα μάτια κλειστά. Θα νιώσετε καλύτερα ή τουλάχιστον λιγότερο αβοήθητη απ' όλο αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας. 

6.

Το σεξ βοηθάει 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί. Αν ο σύντροφος δεν έχει πρόβλημα με αυτό, οι γυναικολόγοι δεν έχουν κάποια αντίρρηση στο σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.  

7.

Ταλκ. Κάνει θαύματα

Όσο φιλικό κι αν είναι προς το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι σερβιέτες, οι ερεθισμοί λόγω της τριβής και της ζέστης είναι ένα μικρό ή μεγάλο βάσανο. Λίγη ταλκ -αυτή που χρησιμοποιούμε για τα μωρά- μπορεί να διατηρήσει την περιοχή δροσερή και προστατευμένη ή να ανακουφίσει από ήδη υπάρχοντες ερεθισμούς.

Με στοιχεία από Bustle.com, Women'SHealth.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM