ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης

Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Γεωργίου Ανδρικόπουλου
Διευθυντής A΄ Καρδιολογικού Τμήματος/ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Από τα πρώτα κρούσματα της λοίμωξης με τον COVID-19, έγινε γίνει γνωστό ότι αφενός τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθιστούν πιο ευάλωτους τους ασθενείς αλλά και ότι αφετέρου η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό προκαλεί προσβολή του μυοκαρδίου, ιδίως στην περίπτωση σοβαρής και επιπλεγμένης νόσου. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 35% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν είχε υπέρταση και το 17% στεφανιαία νόσο, γεγονός που φανερώνει ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στις καρδιοπάθειες και την λοίμωξη με τον ιό Covid 19.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ας αναλύσουμε λίγο το πρώτο σκέλος αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Μολονότι η προχωρημένη ηλικία και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των ασθενών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όταν προσβληθούν, είναι γεγονός ότι οι ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και για το λόγο αυτό πρέπει να μεριμνούν ακόμα περισσότερο για την αποφυγή λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Οι σχετικές επιστημονικές αναφορές συμπεριλαμβάνουν όλα τα καρδιολογικά νοσήματα, ακόμα και την απλή υπέρταση και την κολπική μαρμαρυγή, αλλά είναι σαφές ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κυρίως όταν αυτή συνοδεύεται από προχωρημένη ηλικία και άλλα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει αυστηρή προφύλαξη όλων των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι αν προσβληθούν πρέπει να καταφύγουν στο νοσοκομείο όταν παρουσιάσουν βήχα κι επιδείνωση της δύσπνοιας, αφού οι περισσότεροι εξ' αυτών παρουσιάζουν ήδη δύσπνοια κατά την προσπάθεια ή την κατάκλιση.

Ας αναφερθούμε όμως λίγο και στο δεύτερο σκέλος αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Wuhan μάθαμε ότι στο 7.2% των ασθενών με κορωνοϊό, εμφανίζουν αύξηση τα ένζυμα που δείχνουν μυοκαρδιακή βλάβη σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του εμφράγματος μυοκαρδίου. Η μεγάλη αυτή αύξηση σημειώθηκε στο 46% των αποβιωσάντων, αλλά μόνο στο 1% αυτών που επιβίωσαν. Δηλαδή η καρδιακή συμμετοχή είναι δείκτης σημαντικής βαρύτητας της νόσου.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος χρησιμοποιεί έναν υποδοχέα (ACE2) που είναι κοινός τόπος δράσης αρκετών από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Αρχικά, πολλοί είχαν υποθέσει ότι θα ήταν προτιμότερο να αντικατασταθούν όλα τα καρδιολογικά φάρμακα που αυξάνουν αυτούς τους υποδοχείς, ενώ πιο πρόσφατα πολλά έγκυρα άρθρα επιχειρηματολογούν υπέρ της προστατευτικής δράσης των φαρμάκων αυτών, γιατί καταλαμβάνουν τους υποδοχείς και δεν μπορεί να συνδεθεί με την ίδια ευκολία ο ένοχος ιός. Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ότι η αποφυγή αναφοράς στα ονόματα των φαρμάκων αυτών είναι εσκεμμένη και αποσκοπεί στην αποφυγή μη ενδεδειγμένων ενεργειών από τους ασθενείς μας.

Ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα που μας απασχολεί είναι αν ο κορωνοϊός προκαλεί άμεσα τοξική βλάβη στο μυοκάρδιο. Η απάντηση είναι καταρχάς αρνητική. Φαίνεται ότι η βλαπτική επίδρασή του στην καρδιά προκαλείται από τη μεγάλη ποσότητα φλεγμονωδών ουσιών που παράγει ο οργανισμός προσπαθώντας να τον αντιμετωπίσει. Τελειώνοντας, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ένα συχνό καρδιαγγειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν θεραπεύουμε τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό αυτό είναι η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης αρρυθμιών, ιδίως όταν συγχορηγούνται αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες που αυξάνουν τον αρρυθμιολογικό κίνδυνο. Προσοχή μεγάλη απαιτείται όταν ο ασθενής είναι ήδη σε αγωγή με φάρμακα που επηρεάζουν την πιθανότητα εκδήλωσης αρρυθμιών, όπως είναι τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Μια φαρμακευτική ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών είναι και η χλωροκίνη, οπότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ειδική ένδειξη και συνεπή ιατρική παρακολούθηση.

Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης Facebook Twitter

Χρήσιμες συστάσεις

Μια και ο ιός Covid 19 είναι καινούριος, η αμφίδρομη σχέση του με τις καρδιοπάθειες μελετάται ακόμα και τα συμπεράσματα μέχρι τώρα αφορούν εύλογες υποθέσεις επιστημόνων. Σήμερα το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιαστική τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών μας θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές και προβλήματα που θα επιδεινώσουν την υγεία των καρδιολογικών ασθενών που πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τυχούσα λοίμωξη. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι προς το παρόν το μόνο σίγουρο όπλο που έχουν οι καρδιολογικοί ασθενείς μας είναι η επίμονη και συστηματική προσπάθεια να αποφύγουν τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.


 

Υγεία & Σώμα
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM