Το μεγάλο «υπαρξιακό χαστούκι»: Πώς είναι να συνειδητοποιείς ότι πεθαίνεις

Το μεγάλο «υπαρξιακό χαστούκι»: Πώς είναι να συνειδητοποιείς ότι πεθαίνεις Facebook Twitter
H συνειδητοποίηση του επικείμενου τέλους επιταχύνει ραγδαία αυτό που οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει «κρίση της γνώσης του θανάτου» ή «υπαρξιακό σημείο καμπής» ή «πάγωμα του εγώ»
1

Ο όρος «υπαρξιακό χαστούκι» ανήκει στη Nassa Coyle, την πλέον επιφανή ειδικό και πρωτοπόρο στην παρηγορητική αγωγή και φροντίδα καρκινοπαθών στις ΗΠΑ, και αφορά εκείνη τη στιγμή που ο ασθενής διαισθάνεται για πρώτη φορά, βαθιά μέσα του (στο στομάχι του που λένε) ότι ο θάνατος πλησιάζει, ότι – σύμφωνα με τη φράση της ίδιας – «δεν μπορούμε να τον αρνηθούμε πια».

Όπως έχει παρατηρήσει η Coyle, αυτή η συνειδητοποίηση επιταχύνει ραγδαία αυτό που οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει «κρίση της γνώσης του θανάτου» ή «υπαρξιακό σημείο καμπής» ή «πάγωμα του εγώ». Συνήθως συμβαίνει όταν οι γιατροί σου ανακοινώνουν ευθέως πια τη δυσοίωνη πρόγνωση. Εκείνοι μπορεί να εστιάζουν στο σώμα («η ασθένειά σας είναι ανίατη», «η καρδιά σας έχει εξασθενίσει πολύ», «οι πνεύμονές σας εγκαταλείπουν»), αλλά η άμεση επίδραση είναι ψυχολογική. Ο Gary Rodin, επίσης ειδικός στην παρηγορητική αγωγή αλλά και ψυχίατρος, αποκαλεί τις συναισθηματικές και κοινωνικές επιδράσεις της προχωρημένης ασθένειας, «το πρώτο τραύμα».

Εκείνη τη μοιραία ώρα, κάποιοι άνθρωποι νοιώθουν να τους πλημμυρίζει κατάθλιψη ή απελπισία ή οργή, ή και τα τρία μαζί. Βρίσκονται αίφνης να πενθούν και να διαχειριστούν μια πλήρη απουσία νοήματος.

Οι ρίζες αυτού του τραύματος μπορεί να είναι εν μέρει πολιτισμικές. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν σε κάποιο διανοητικό επίπεδο ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, λέει η Virginia Lee, νοσηλεύτρια ειδικευμένη στη φροντίδα καρκινοπαθών, «όμως στη Δυτική κουλτούρα τουλάχιστον, νομίζουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα». Πολλοί ασθενείς της, συμπληρώνει, πίστευαν βαθιά ότι ο θάνατος είναι κάτι που συμβαίνει στους άλλους - μέχρι που πληροφορήθηκαν τη δική τους διάγνωση.

Εκείνη τη μοιραία ώρα, κάποιοι άνθρωποι νοιώθουν να τους πλημμυρίζει κατάθλιψη ή απελπισία ή οργή, ή και τα τρία μαζί. Βρίσκονται αίφνης να πενθούν και να διαχειριστούν μια πλήρη απουσία νοήματος. Ολόκληρο το σύστημα αξιών τους τίθεται σε αμφισβήτηση, από τη στιγμή που «κυριολεκτικά κάθε έκφανση της ζωής τους απειλείται από τις επιπτώσεις της ασθένειας», όπως είχε γράψει η Lee σε σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στη Δανία το 2011, πολλοί ασθενείς με ανίατη μορφή καρκίνου του οισοφάγου, κατέπεσαν σε πλήρη απόγνωση μετά τη διάγνωση. «Πλέον δεν με ενδιέφερε τίποτα» είχε δηλώσει ένας από εκείνους τους ασθενείς, «είχα εγκαταλείψει εντελώς».

Παλιότερα, οι γιατροί που ειδικεύονταν στην παρηγορητική αγωγή πίστευαν ότι ένας ασθενής είτε βρισκόταν σε φάση άρνησης είτε σε φάση αποδοχής, σύμφωνα με τον Rodin: «Έπρεπε να ζήσεις με τη συνειδητοποίηση του θανάτου και συγχρόνως να την ισορροπείς με την επιθυμία να συνεχίσεις να εμπλέκεσαι στα εγκόσμια. Αυτή ακριβώς η διττότητα – αυτό που αποκαλούμε 'διπλή συνειδητοποίηση' - είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Είτε καταφέρουν πάντως είτε όχι οι ασθενείς να βρουν αυτή την ισορροπία, συνήθως αυτή η οξεία υπαρξιακή κρίση δεν διαρκεί πολύ: οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ σε μια τέτοια κατάσταση αβάσταχτης αγωνίας. Σύμφωνα με την εμπειρία της Coyle, τα επίπεδα ψυχικά πόνου που ακολουθούν αυτό το πρώτο «χαστούκι» είναι συνήθως μικρότερης έντασης: «Από τη στιγμή που έχεις αντιμετωπίσει άπαξ την ιδέα του θανάτου, αυτός δεν αποτελεί πλέον καινούργια πληροφορία για τη συνείδησή σου».

Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις ασθενών που το υπαρξιακό χαστούκι δεν προκαλεί τόσο έντονο πόνο – κάποιοι μάλιστα υπερπηδάνε εντελώς αυτό το στάδιο ή τουλάχιστον το βιώνουν με λιγότερο οδυνηρούς τρόπους.
Για τους περισσότερους όμως, το να βρουν τη μέθοδο να προσαρμοστούν σε μια ζωή με την διαρκή και άμεση απειλή του θανάτου, αποτελεί μια απολύτως απαραίτητη γνωστική διαδικασία. Όταν καταφέρουν να αναδυθούν στην άλλη όχθη αυτής της βαρύτατης υπαρξιακής κρίσης, διαπιστώνουν κατά κανόνα ότι όχι μόνο νοιώθουν καλύτερα αλλά έχουν κατακτήσει μια βαθύτερη συμπόνια για τον πόνο των άλλων και μια αίσθηση του πόσο πολύτιμη είναι η ζωή που απομένει.

Με στοιχεία από το The Atlantic

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια