«Μην Αμελείς!» Η ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων

«Μην Αμελείς!» Η ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων Facebook Twitter
0

«Μην Αμελείς!» Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) προσπαθεί να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων.

Το μήνυμα είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ. Σήμερα που όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του SARS-COV-2 , τείνουμε να ξεχάσουμε τα χρόνια νοσήματα που εξακολουθούν να είναι εδώ και χρήζουν πάντα τακτικής παρακολούθησης.


Κατά κύριο λόγο, οι ασθενείς έχουν αμελήσει αυτή την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να δέχονται και εμείς ως ιατροί να προσφέρουμε στα χρόνια νοσήματά τους.


Το μήνυμα αυτό, πρέπει να ακουστεί . Πρέπει να αφυπνίσουμε ασθενείς και γιατρούς , προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα στην τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων.


Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική νόσος, οι πνευμονοπάθειες, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Και για αυτά τα νοσήματα εμβόλιο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.


Το «εμβόλιο» για αυτά τα χρόνια νοσήματα, είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής και τελικά η επίτευξη μιας καλής υγείας και ευεξίας. Οπότε:

ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ ΣΟΥ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΟΥ

ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ

 

Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), είναι μια Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, που σκοπό έχει την ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου που τα προκαλούν.


Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις με θέμα την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό. Ταυτόχρονα εκπονεί προγράμματα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου με καταγραφή των παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα σε περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Προσφάτως βραβεύτηκε για αυτές τις δράσεις με ένα αργυρό και δύο χάλκινα βραβεία στα Patient Partnerships Awards 2020 .


Ένα μέρος από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας , είναι και οι καμπάνιες επικοινωνίας που κατά καιρούς παρουσιάζει μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ