H καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Duke, Jessi Streib, ήθελε να ερευνήσει με ποιο τρόπο επηρεάζουν οι ταξικές διαφορές τις πιο προσωπικές μας σχέσεις. Έτσι πήρε συνεντεύξεις από 32 ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν 'blue collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος σχολείου) και ο άλλος 'white collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος πανεπιστημίου). Το περιοδικό Vox πήρε συνέντευξη από την Streib για να εξηγήσει πώς οι ταξικές διαφορές επηρεάζουν τις σχέσεις μας, ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε.
Οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.
«Οι άνθρωποι που κατάγονται από οικογένειες white collar τείνουν να θέλουν περισσότερο να ελέγχουν τα πράγματα. Θέλουν να επιβλέπουν, να προγραμματίζουν και να οργανώνουν. Οι σύντροφοι τους με καταγωγή blue collar τείνουν να αυτοσχεδιάζουν περισσότερο. Παίρνουν τα πράγματα όπως έρχονται και δεν περιορίζουν τους εαυτούς τους με τον ίδιο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή white collar θέλουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν να τα σκεφτούν πριν τα εκφράσουν, να αναλύσουν πώς αισθάνονται, να σχεδιάσουν με ποιον τρόπο να τα εκφράσουν, αν τα εκφράσουν, και να τα αναπτύξουν με οργανωμένο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή blue collar τα εκφράζουν όπως τα νιώθουν και με πιο ειλικρινή τρόπο.»
Αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.
Σύμφωνα με την Streib, η ταξική διαφορά μπορεί να είναι και ένας παράγοντας έλξης. «Μεγαλώνουμε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πολλά κοινά, επειδή μεγαλώνουμε σε παρόμοιο περιβάλλον. Όταν δεν μας αρέσει κάτι σχετικά με τον τρόπο ανατροφής μας, θέλουμε κάποιον που έχει διαφορετικές εμπειρίες.»
Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή
σχόλια