Μυστικά υγείας για να προστατεύεστε όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνη

No more tears! Μυστικά υγείας για να προστατεύεστε όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μία από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας είναι η θεαματική αύξηση στη χρήση οθονών και ψηφιακών συσκευών, με συνέπεια η ξηροφθαλμία να λάβει έκταση μικρής επιδημίας λόγω της ψηφιακής κόπωσης των ματιών. Για να ανακουφιστούμε από το τσούξιμο, το κοκκίνισμα, την αίσθηση φαγούρας και όλα όσα συνοδεύουν την ξηροφθαλμία, έχουμε σύμμαχο το ιδανικό οφθαλμικό διάλυμα, που εξασφαλίζει άνεση και ενυδάτωση για τα μάτια μας μόνο!

Η εισβολή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στη ζωή μας έπληξε πρωτίστως τα μάτια και το μυοσκελετικό σύστημα, καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους για ώρες μπροστά σε ένα κομπιούτερ. Η οφθαλμική επιβάρυνση, μέσα από την ψηφιακή κόπωση των ματιών, το blue light των οθονών LED, την εργασία κοντά σε οθόνη και την έλλειψη συχνού βλεφαρίσματος, άφησε γρήγορα το αποτύπωμά της στην οφθαλμική υγεία, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία. Τα προβλήματα αυτά, μάλιστα, είναι εντονότερα στις γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικά (καθώς η λήψη τους εντείνει την ξηροφθαλμία) και σε όλους τους φανατικούς χρήστες φακών επαφής. Ως ξηροφθαλμία ορίζεται κάθε διαταραχή της παραγωγής των δακρύων, η οποία οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν τον κερατοειδή, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λίπανση.

To Artelac Complete είναι ένα εξελιγμένο λιπαντικό οφθαλμικό διάλυμα, εμπνευσμένο από τη σύσταση της φυσικής δακρυϊκής μεμβράνης, που προσφέρει ενυδάτωση μακράς διάρκειας και άμεση ανακούφιση σε μάτια που παρουσιάζουν ξηρότητα, κόπωση, θολή όραση, αίσθημα καύσου και δακρύρροια.


Τα φυσικά δάκρυα είναι απαραίτητα, αφού προστατεύουν τα μάτια, και χάρη σε αυτά απολαμβάνουμε καθαρή και χωρίς ενοχλήσεις όραση. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν κανονική ποσότητα και ποιότητα δακρύων κι έτσι υποφέρουν από ξηρότητα, τσούξιμο και ερεθισμούς. Τα δάκρυα, εκτός από την ενυδάτωση που προσφέρουν στο μάτι, δρουν και προστατευτικά μετά την αντανακλαστική παραγωγή τους κατόπιν εξωτερικών ερεθισμάτων όπως τα τραύματα ή το έντονο συναίσθημα.

Η χρήση μάσκας επιδεινώνει την ξηροφθαλμία

Μία από τις πιο συχνές αιτίες της ξηροφθαλμίας είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο λιπαρές ουσίες (60% λιγότερο στην ηλικία των εξήντα πέντε απ’ ό,τι στην ηλικία των δεκαοκτώ), με αποτέλεσμα η δακρυϊκή στιβάδα να εξατμίζεται γρηγορότερα. Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στις γυναίκες, γιατί συνήθως έχουν ξηρότερο δέρμα από τους άνδρες, ενώ οι ίδιες μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα ξηρότητας και κατά την εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικών αλλαγών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, η χρήση της μάσκας προσώπου, αν και απαραίτητη, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το Κέντρο Οφθαλμικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (CORE) της Σχολής Οπτομετρίας και Επιστήμης της Όρασης του Πανεπιστημίου του Waterloo, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι, όταν φοράμε τη μάσκα, ο αέρας που εκπνέουμε οδηγείται προς τα επάνω και πάνω από την επιφάνεια των ματιών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φυσιολογικού ρυθμού εξάτμισης των δακρύων, με συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας, όπως ο ερεθισμός, η ερυθρότητα, η δακρύρροια και η φωτοευαισθησία. Άλλοι παράγοντες, όπως η ζέστη, η ξηρασία και ο αέρας, το μεγάλο υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου, προκαλούν επίσης ξηροφθαλμία.

Ακόμα και οι χρήστες φακών επαφής μπορεί να υποφέρουν από ξηρότητα, επειδή οι φακοί απορροφούν μέρος της δακρυϊκής στιβάδας. Ξηροφθαλμία προκαλούν ορισμένα φάρμακα, προβλήματα θυρεοειδούς, η έλλειψη βιταμίνης Α και ασθένειες όπως το Parkinson, ο ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjögren, ακόμα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να επιφέρει τον λεγόμενο λαγόφθαλμο, όπου το μάτι δεν κλείνει καλά, με συνέπεια τα δάκρυα να εξατμίζονται πιο γρήγορα.

To τρίψιμο των ματιών είναι κακή συνήθεια

Το τρίψιμο των ματιών είναι μια φυσική συνήθεια. Αν καταφέρουμε να την αλλάξουμε, θα μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών από οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας, όπως τονίζουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Επιπλέον, αν τα μάτια είναι κουρασμένα, το τρίψιμο εντείνει τον ερεθισμό. Αν νιώθουμε φαγούρα ή την επιθυμία να προσαρμόσουμε τα γυαλιά μας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα μαντιλάκι εμποτισμένο σε αντισηπτικό ή στεγνό, αντί για τα δάχτυλά μας. Αν πρέπει να αγγίξουμε τα μάτια μας για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για να χορηγήσουμε φάρμακο για τα μάτια, πλένουμε πρώτα καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Επειδή η ξηροφθαλμία μπορεί να αυξήσει την ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας, ένα οφθαλμικό διάλυμα με ενυδατικές σταγόνες μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ρουτίνα της περιποίησης των ματιών και να μας χαρίσει τη χαμένη άνεση.

No more tears! Μυστικά υγείας για να προστατεύεστε όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνη Facebook Twitter
Artelac complete MDO

Ο καθημερινός σύμμαχος κατά της ξηροφθαλμίας

Tα σκευάσματα Artelac Ectoin και Artelac Complete, που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα Bausch+Lomb, με 168 χρόνια καινοτομίας στην οφθαλμολογία, από τον όμιλο BAUSCH Health, είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας για άμεση ανακούφιση σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας. To Artelac Complete είναι ένα εξελιγμένο λιπαντικό οφθαλμικό διάλυμα, εμπνευσμένο από τη σύσταση της φυσικής δακρυϊκής μεμβράνης, που προσφέρει ενυδάτωση μακράς διάρκειας και άμεση ανακούφιση σε μάτια που παρουσιάζουν ξηρότητα, κόπωση, θολή όραση, αίσθημα καύσου και δακρύρροια.

Περιέχει μια εξελιγμένη σύνθεση με πολλαπλούς ενυδατικούς και λιπαντικούς παράγοντες όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, καρβομερές και ένα πρόσθετο λιπιδικό συστατικό. Είναι εξαιρετικά ανεκτό ως προϊόν χωρίς συντηρητικά και χωρίς ρυθμιστικά διαλύματα και κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες. Το Artelac Ectoin είναι οφθαλμικές σταγόνες με το φυσικό συστατικό ectoin 2% και υαλουρονικό οξύ για την πρόληψη και θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Απαλύνει όλα τα αλλεργικά συμπτώματα, όπως ο κνησμός, το δάκρυσμα και ο ερεθισμός ματιών. Είναι κατάλληλο για χρήση με φακούς επαφής, για ευαίσθητα μάτια και για παιδιά και ενήλικες.

No more tears! Μυστικά υγείας για να προστατεύεστε όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνη Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ