Niksen: Η Ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Niksen: Η Ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα Facebook Twitter
Είναι σημαντικό, να προγραμματίζετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να μην κάνετε τίποτα, χωρίς τύψεις.
5

Σταματήστε εντελώς να κάνετε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Συγχαρητήρια, μόλις εφαρμόσατε τη τεχνική niksen. Μετά το Δανέζικο hygge, ένα lifestyle trend που ορίζεται από να δημιουργεί κανείς ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον στο σπίτι του, με μαλακά υφάσματα και αρωματικά κεριά, και το Σουηδικό lagom, που έχει να κάνει με το να υπάρχει μέτρο σε κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι Ολλανδοί μας συστήνουν το niksen. To niksen είναι μία ιδιαίτερα απλή προσέγγιση: Αφορά το να μην κάνεις τίποτα.

Είναι τόσο απλό, όσο το να κάθεται κανείς στον καναπέ και να κοιτά έξω από το παράθυρο - το να κάνει κάτι δηλαδή, χωρίς σκοπό. Σε αντίθεση με τις τεχνικές διαλογισμού οι οποίες ορίζουν το να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να δίνουμε σημασία στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, κατά τη διάρκεια του niksen αφήνουμε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία.

Εν έτει 2019, δεν έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε τίποτα. Συνήθως, ακόμα και όταν χαλαρώνουμε ακούγοντας μουσική, οι σκέψεις μας τρέχουν, σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα κάνουμε σε λίγη ώρα, αργότερα μέσα στη μέρα, την επόμενη εβδομάδα.

Εν έτει 2019, δεν έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε τίποτα. Συνήθως, ακόμα και όταν χαλαρώνουμε ακούγοντας μουσική, οι σκέψεις μας τρέχουν, σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα κάνουμε σε λίγη ώρα, αργότερα μέσα στη μέρα, την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα κι αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει μέσα στη μέρα, θα επιλέξουμε συγκεκριμένες χαλαρωτικές ενέργειες. Το niksen έρχεται για να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες της καθημερινότητας, να μείνουμε αδρανείς, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Ποια είναι τα οφέλη του niksen;

Το niksen μπορεί να έχει από συναισθηματικά οφέλη, όπως τη μείωση του άγχους, μέχρι σωματικά όπως το να δυναμώσει το σώμα και να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο συνάχι, για παράδειγμα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργικότητα, καθώς μπορεί εμείς να μην κάνουμε τίποτα, αλλά το μυαλό μας συνεχίζει να αναλύει πληροφορίες, ανακαλύπτοντας νέες ιδέες ή λύνοντας προβλήματα. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο αδρανείς, ειδικά αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά.

Πώς εφαρμόζει κανείς το niksen;

Για πολλούς δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά για όσους είναι συνηθισμένοι στο να κάνουν κάτι κάθε ώρα της μέρας. Ωστόσο, μπορείτε έστω για μερικά λεπτά μέσα στη μέρα να εφαρμόσετε το niksen και να αφήσετε για λίγο πίσω σας οποιεσδήποτε υποχρεώσεις. Χρειάζεται να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας στο να σκέφτεται ελεύθερα και δημιουργικά, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εφαρμόζετε το niksen καθημερινά για λίγα λεπτά και αργότερα σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα. Είναι εξίσου σημαντικό, επίσης, να προγραμματίζετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να μην κάνετε τίποτα, χωρίς τύψεις

Ή ακόμα κι αν νιώσετε τύψεις, απλά να θυμάστε πως δεν είναι τεμπελιά αν το ονομάσετε niksen.

Υγεία & Σώμα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ακόμα μια μόδα/ονομασία που θα παρέλθει σύντομα. Κι όμως, ο διαλογισμός είναι ακριβώς αυτό, το να αναγνωρίζουμε δηλαδή ότι περνούν σκέψεις από το μυαλό μας, αλλά να μην δίνουμε σημασία στο περιεχόμενό τους και να συγκεντρωνόμαστε σε ό, τι προτιμά ο καθένας. Π.χ, να καθόμαστε στον καναπέ κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο... ;-)